Sommar

Efter jobbet vi lagt ner med att byta staketet var det äntligen dags att flytta hästarna till sommarhagen, dessutom kom den nya hästen, Consta. Det var en del spring och fula miner i början, men efter ett par timmar gick gamla flocken på en kant och Consta på behörigt avstånd och betade lugnt så jag tror inte det ska vara några problem för dem att komma överens.
 
 
 
 
 
 

Lördag; tillbaka

Tog ett pass på banan, Misty kändes superfin, inte ett spår av motsträvigheten som fanns tidigare i veckan. Vi jobbade inte jättehårt eller länge, men körde i genom de vanliga övningarna i olika varianter. Det blev ingen longering den här gången, jag glömde linan och så hade vi sällskap på slutet så det kändes lika bra då vi kan behöva utrymmet för oss själva.
 
 

Fredag; motionera ponny

Det blev en tuffare uteritt, en normallång runda men mycket trav, ett par gånger upp- och nerför en backe (helt onödigt enligt Misty, vi kom ju ingenvart), skrittpauserna inkluderade öppna och skänkelvikning och vi hoppade över ett litet träd. Misty var pigg men lydig.

Onsdag; pinneponny på volt

Hade bestämt ett pass på ridbanan med ett par galoppfattningar på lina i slutet. Direkt när vi började på banan kände jag att Misty inte alls var med mig, provade trava framåt men hon var allmänt tjurig och ville inte gå fram ordentligt. Hoppade av och longerade för att se att jag inte missat nån hälta eller så, hon skötte sig jättebra om än kanske lite loj, jag såg heller inget speciellt.
 
Tänkte att jag får helt enkelt testa rida i genom detta och jobba med mjukgörande. Hon fick skritta riktigt långsamt så jag skulle hinna med att peta in eventuella utskjutande kroppsdelar och eftersom hon har en tendens att trippa i väg, så gjorde vi öppna på ena långsidan och lätt utåtställd på andra, följt av skänkelvikningar. Jobbade sen en stund med volter och skänkelvikningar i trav, och hon kändes bättre än i början av passet, om än inte helt hundra böjlig och medgörlig.

Tisdag; jogg och hopp

Misty verkade vara på extra gott humör. Valde en måttlig runda där vi mest travade på grusväg, men det blev en kort bit genom skogen också. På hemvägen skuttade vi över två av stockarna på fältet, Misty gjorde precis det hon skulle och lyssnade bra emellan. Däremot blev hon supertaggad och hade inte alls lust att skritta hemåt sen.

Söndag; mys i skogen

Det fick bli en barbackatur då jag av nån anledning har ont i foten och ville slippa stigbygel och tung ridsko. Lånade Bedas ena sidepull också.
 
 
Vi hade riktigt trevligt, avslappnad skritt i solen och undersökte ett par stigar vi inte gått förut, Misty fick lyfta på fötterna och jag fick en halv skog innanför tröjan när vi gick fel.
 
Inbetning pågår till Mistys förtjusning.
 

Lördag; lilla hopphästen

Vi tog ett pass på banan med lösgörande övningar i skritt och trav, samt bommar i dessa gångarter (samma avstånd). Misty jobbade på, lite tjurade hon på volt i trav på slutet. Avslutade med att ändra till galoppavstånd på bommarna och prova longera över dem. Första varvet blev Misty alldeles förskräckt och tvärnitade, men efter övertalningen kunde övningen genomföras, om än inte på det vackraste sättet.
 
 

Fredag; först jobb sen mys

Efter ett par lugnare dagar och med lite lagom blåst var Misty bra pigg. Vi tog en måttlig tur och jobbade en del med öppna, skänkelvikning och att böja ordentligt i svängarna, hon svarade bra på det även om hon tyckte jag var jobbig som inte lät henne springa fort. Från att knappt ha velat slita sig från gräset vid intag till att stå och gosa istället för att beta vid utsläpp.

Rullar på

Nu har det varit lite väl dåligt uppdaterat här igen. Förra veckan fick vi bara ihop tre ridpass, ett lättare på banan, ett hårdare på banan då Camilla var här och sen en skaplig uteritt med de andra i stallet. Vi har även fixat en del på staketen i sommarhagen.
 
Den här veckan har Misty hunnit rejsa runt på gräsmattan två gånger, en gång med Timra och en gång med både Timra och Beda. Dessutom har hon haft sönder sitt sidepull och tyglarna i samband med första rejset. I måndags red vi en uteritt med lite tempo, Misty fick jobba på bra och jag fick det lite lättare eftersom vi hade bettet så hon hade inte lika lätt för att hänga sig i handen.
 
Idag har veterinären varit ute och vaccinerat samt gjort böjprov på Misty. Hon skötte sig exemplariskt, inget krångel nånstans, och böjprovet var u a. Hon har lite galliga ben, men veterinären tyckte inte att det var nåt att oroa sig för.
 
Vi hann även skritta ut en sväng, det fick bli barbacka med grimma och tyglar istället för sidepullet, tur man har en stabil häst.

Torsdag; Camilla instruerade oss

 
 
 
 
 
 
 

Lady har fölat

En liten skimmelhingst. Han fick plasma, därav den rosa halsduken.
 
 
 

Lördag; lite ridning och mycket jobb

Det fick bli en kortare runda den här gången, fram- och avskritt på grus och asfalt, i övrigt stigar och traktorvägar. Travade mestadels, lade oss i ett mellantempo och rullade på, Misty fick istället hålla reda på sina fötter. Pigg men medgörlig ponny, inga komplikationer. Skönt det, för efter ridturen gav Linda och jag oss på att ta ner fårnät i skogshagen (delar av den har varit hägnad med fårnät plus en eltråd, nu har vi äntligen fått tillåtelse att göra om till bara tråd).
 

Fredag; pigg ponny

Planerade en kort tur med tanke på att det regnade skapligt, Misty fick ha bett för en gångs skull på uteritt. Tog en av grusvägarna och jobbade med tempoväxlingar i traven, vägen slutar i en vändplan där det fick bli ett par skrittvolter innan vi red tillbaka i trav. När vi närmade oss stallet glömde Misty visst bort både hur man skrittar och travar, så jag valde att vända in på en annan väg och fortsätta jobba en stund till. Även denna gång vände vi och gick samma väg hemåt, men nu med bättre resultat. Provade lägga in en svag öppna i traven vilket funkade hyfsat.
 
Jag fick även svar på träckprovet, 30 EPG så ingen avmaskning i år.

Onsdag; lunka på

Vi tog oss en barbackatur, runt 2,5 h i skritt på mestadels grusväg. Misty var högst medgörlig, hade lite bråttom på hemvägen bara. Passade även på att ta träckprov så nu inväntar vi svaret.

Tisdag; skrittbommar

Efter en vilodag kändes det som att vi kunde ta vårt pass på ridbanan. Vi fick med oss Linda, Timra och Nori och red till den bortre banan för ovanlighetens skull. Lade ut två omgångar skrittbommar med olika avstånd för att jobba med att länga och korta skritten. Utöver det gjorde vi volter och skänkelvikning i både skritt och trav. Misty var inte helt på topp, jag märkte direkt när jag fick tag på henne då jag fick driva rejält, däremellan rann hon i väg framåt. Men hon kämpade på och mjuknade mot slutet, så jag är nöjd med tanke på förutsättningarna. Dessutom brydde hon sig inte alls om omgivningen.
 
 

Söndag; promenad

Hade egentligen tänkt klämma in ett pass på banan den här helgen, men eftersom Misty var så trött igår fick det bli en lugn promenad. Inte för att hon verkade trött idag, men vi har ju faktiskt råkat trappat upp en del sen nya sadeln kom. 
 
Som vanligt traskade vi in i skogen längs en fin stig, tappade bort den efter en stund och improviserade oss ut, på nästan samma ställe vi gick in. Det blev aningen mer krävande terräng än planerat, men inte den värsta vi prövat i alla fall. Kompletterade med en bit grusväg och asfalt. Efteråt körde vi massage och stretching, Misty var öm i baksida lår, eller åtminstone grinade hon illa när jag klämde på dem.
 
 

Lördag; tröttisen

Det blev uteritt i skritt och trav även denna gång, valde en av de längre rundorna. Misty kändes pigg och glad, var ovanligt stabil och brydde sig väldigt lite om stenar och annat hemskt. På hemvägen fick vi en kort galoppsnutt också.
 
 
Väl hemma märkte jag dock att hon var ganska trött, hon stod och gäspade på gången, lyckades välta sin mathink när hon sträckte på sig och när hon kom ut i hagen kissade hon bara innan hon la sig ner och sov en stund. Oklart om jag kört för hårt med henne eller om hon bara sovit dåligt. Jag höll ett öga på henne tills hon steg upp och var som vanligt.
 
 
 

Fredag; tänk snabbt

Vi fick sällskap av Linda på Timra samt hunden Nori på vår tur. Valde en lagom runda, Linda växlade mellan alla gångarter men Misty var inte på galopphumör så vi travade i olika tempon istället. Vi svängde in på "sommarrundan", vilken jag kommer ihåg som lämplig för trav, men som numera är mer igenväxt så jag fick en och två feta blöta granar i ansiktet och Misty och jag som red först övade på samspel och snabba reflexer när vi skulle välja vilken sida smågranarna vi skulle ta. Sista biten red vi över fälten där det blev lite livat då vi passerade grannhästarna som busade, både Misty och Nori ville hänga på.

Torsdag; gulleponnyn

Det fick bli rastning i snöre, dvs longering. Med tanke på blåsten var jag beredd på en del gymnastiska övningar från Mistys sida, men hon var förvånansvärt lugn. Ett och annat skutt såklart, men inte full cirkus och utöver det bra fokus på mig. Först ville jag ha ur henne lite energi och få henne avslappnad så hon fick gå några varv i skritt och trav, bara lunka på, innan vi gjorde en del övergångar och galoppfattningar. Duktig ponny, och sugen på att jobba mer tror jag eftersom hon i hagen efteråt följde efter mig och tittade vad jag gjorde istället för att äta eller så Vilket är det vanliga.

Onsdag; älgsafari

Misty var allmänt grinig när jag kom, vet inte om hon tyckte jag kom för tidigt och störde henne eller nåt. Släpade i alla fall ut henne på en barbackatur, en av de kortare rundorna i makligt tempo. Vi fick ta en omväg på mitten eftersom en älgflock placerat sig där vi tänkte gå, åtta stycken räknade jag till. Misty verkade mer nyfiken än orolig, men jag tyckte det verkade lite vågat att kliva in mitt bland dem. I övrigt gick turen utan anmärkningsvärda händelser.
 
Misty verkade på något bättre humör efter detta, och tur var väl det eftersom hovslagaren kom och tog hand om hennes fötter. Hon stod faktiskt riktigt snällt hela tiden, nöjde sig med att blänga men lät honom jobba utan att rycka eller stampa.

RSS 2.0