Nya pjuck

Vi hade besök av hovslagaren idag. Jag hade förberett noga med att motionera Misty, spraya flugspray i god tid så hon skulle hinna varva ner efter, och plocka in Blossom som moraliskt stöd. Lite nervöst var det allt, men Misty stod som ett ljus medan han jobbade. Hon blev verkad bak och skodd fram nu. Hon fick beröm för att hon stod så snällt och för sin hovkvalitet.
 

Trevligt på ridbanan

Misty verkade vara på gott humör när jag kom i morse, trots att vi skiljdes som ovänner i går. Vi red till ridbanan, första biten var Misty fladdrig och hade lite bråttom, men sen var det som hon slappnade av och blev mer målmedveten.
 
Uppsittningarna gick bra, vid en sten hemma och från staketet vid ridbanan efter att ha suttit av för att öppna grinden.
 
Det låg en del bommar och sånt på banan så vi började med olika kombinationer av serpentiner och bommar i skritt, med en och annan halt. Misty knallade på jättefint, svängde för små hjälper och var allmänt samarbetsvillig.
 
Kommer inte ihåg exakt vad jag fortsatte med sen, men Misty började bli trött i huvudet och då kom taktandet och att hon inte ville stå stilla i halterna. Envisades dock och efter en stund lugnade hon sig en del, men inte riktigt tillbaka till utgångsläget. Nöjde mig ändå och avslutade, Misty fick gå lös på ridbanan medan jag mockade, nu när det inte går några hästar i hagen bedvid går det bra. Vi promenerade hem, Misty var lugn och sansad.
 

Eeeew

Idag fick Misty ha bett (med enbart nackrem) på sig under repgrimman när jag tog ut henne för longering. Började med att släppa henne lös och se henne trava runt runt. Blev distraherad av att Linda kom och under tiden lugnade Misty ner sig så vi kunde börja jobba. Hon var fortfarande lite speedad, lyssnade bra på kommandon som innebar mer fart men sämre på avsaktningarna. 
 
Kopplade upp henne och jobbade med start och stopp en stund vilket gick mycket bättre. Sen plockade jag av henne bettet och körde i genom halt, skritt och trav i båda varven innan vi avslutade, där lyssnade hon riktigt bra.
 
Hon fick en omgång stretch som hon verkade positivt inställd till. Sen hjälptes Linda och jag åt att avmaska henne. Vi fick hålla i hennes huvud en bra stund för att förhindra att hon skulle spotta ut alltihopa, medan hon försökte grimasera. Till slut var hon tvungen att svälja ner det.
 
Ställde in henne i boxen, och hon ställde sig och blängde och vägrade ens titta åt oss. Så jag får väl se imorgon när jag ska ta in henne exakt hur långsint hon är! Kanske inte den bästa aktiviteten dagen innan hovslagaren ska komma...

Pop pop!

Misty verkade peppad att jobba idag. Det borde hon väl i och för sig vara efter två dagars vila. Vi fick med oss Blossom och Sara-Lena, som promenerade, på en runda över fälten. Misty växlade mellan att vara lugn och fin och att studsa som ett popcorn, tills hon fått ur sig det värsta, då skrittade hon fint den sista biten.
 
Förutom ridningen utövade vi stretch, smakade på bettet och lekte med flugsprayen, vilket alltihopa gick bra. Provade även mäta Misty med mätkäppen, och jag fick henne till 156 cm fortfarande. Antingen mäter jag väldigt bra med tumstock också, eller väldigt snett trots riktig mätkäpp med vattenpass.
 

Basics

Igår blev det lite ridning på fältet. Misty var redan uppe i varv då Timra och Stato var ute på ridtur, så höll passet kort och med enkla krav på att hon skulle lyssna på framåt och stanna. Dessutom hade jag hala byxor så jag kände mig inte lika kaxig som vanligt. Efter omständigheterna tyckte jag det gick bra. Efteråt flugspray vilket Misty var mindre glad åt den här gången men hon överlevde ändå.

Uppdatering

Nu har det varit lite bloggtorka här då jag inte haft ork och tid. Misty har fått två dagar vila och två dagar longering hittills denna vecka. Imorgon har jag inte bestämt ännu, men sen åker jag till mina föräldrar så det blir i alla fall vila lördag, söndag också. Förutom longering har jag förpestat Mistys liv med bettet och flugsprayen, vilket gått riktigt bra.

Maskerad

Det var nån form av maskeraddressyr på Jälla idag som jag hade funderat på att åka och kolla på. Nu blev det inte så, men jag pratade om det med Linda för nån dag sen och kom på en jättefin utklädnad för henne och Timra. 
 
Man målar Timra med grönt och blått, som en jordglob, och så klär Linda ut sig till upptäcktsresande. Inte för att jag pikar Timras vikt eller så... Jag har dock inte kommit på vad jag och Misty skulle klätt ut oss till!
 

Hej och hå

Passet på ridbanan gick ganska bra faktiskt. Hon var hyfsat lugn, inte så mycket taktande alls. Då och då gjorde hon nån liten manöver eller påstod att hon inte kunde svänga eller stanna eller vad det var, men överlag skötte hon sig bra. Hon hade lite svårt att koncentrera sig när det stod ett par drakflygare nere vid vägen, men hon gick i alla fall att kommunicera med.
 
Försökte göra mycket halter, även en del ryggningar och så gick vi runt hindren och det som stod på banan, som volter och serpentinbågar. Hon svängde mestadels lydigt, och jag fick till ett par steg skänkelvikning på väg ut från volt som jag är väldigt nöjd med.
 
Hemvägen var det värre med. Det var väl delvis mitt fel, vi gick ner över diket vilket kanske var en dålig idé då hon blev så taggad. Fick t.o.m ett bocksprång precis efter. Vi sicksackade oss hemåt med variation på halter, volter och nåt serpentinliknande. Provde sidförande vilket först gav en explosion men sen gick hon ett par fina skänkelvikningar innan hon kom på att hon var på hemväg igen.
 
Satt av och gick ett par gånger emellan så vi skulle få pusta, men det hade liten effekt. Ett tag glömde hon bort allt vad skänkel och smackningar betyder, men sen kom det plötsligt tillbaka på nåt mystiskt sätt. Men sista gången jag satt upp var hon åtminstone något lugnare. Och hon stod stilla varje gång jag satt upp också, oavsett om det var från marken eller via nåt.
 
 

Pyssel

Misty var trött när jag kom i morse.
 
 
Men jag gick och pysslade med annat en stund, fyllde vatten och grejade, och när jag kom tillbaka hade hon stigit upp och verkade ha gjort det på rätt sida med.
 
Vi promenerade ner till ridbanan för ett pass, skriver mer om det i ett eget inlägg så det inte blir så långt. Efteråt skrubbade jag henne med borste och vatten, noterade att jag har brist på bra svampar, och damen vill ju inte duscha. Hon himlade med ögonen även åt detta påhitt. När jag var klar blev hon jätterädd för den blöta fläcken på golvet, för den hade hon ju ingen aning om var den kom i från...
 
Hon fick gå ut och rulla sig ordentligt.
 
 
Öppnade upp hela kullen nu så de har lite gräs att gå på. Trodde jag skulle få fina bilder, men ingen ville posera, bara äta...
 
 
Misty lekte Herre på täppan.
 
 
 

Staket

Misty fick en vilodag igår, jag har tagit nästan alla stallpass den här veckan då Linda varit sjuk så det var rätt skönt med en hästfri dag.
 
Idag blev det en kort stund longering. Löst var Misty väldigt ofokuserad, tittade på allt annat och hade inte riktigt tid att lyssna. Kopplade upp henne och bad henne gå på en lite mindre volt, så jag kunde nudda henne med pisken om hon inte höll spåret. Gjorde några övergångar i vardera varvet, hon tyckte nog det var jobbigt med den lilla volten och att hon inte fick chansen att gena. Ett par pip blev det, men annars jobbade hon på riktigt bra.
 
Hon fick gå och beta och titta på traktorn samt fyrhjulingen som hon försökte spana efter när jag ville longera. Men nu verkade hon mest upprörd över att de störde hennes lunch.
 
Vi hade egentligen tänkt fixa staket i sommarhagen idag, men så blev det inte nu då. Men Misty och jag gick ett varv och började med en del småsaker. Hittade inga plaststolp och tyckte det därmed trästolp verkade väl tungt att göra själv, så det blev inga större förbättringar. Misty tyckte det var läskigt när jag drog i trådarna först, sen vande hon sig. Hon lyckades även trassla med grimskaftet utan att bli upprörd.
 
Hästarna fick gå in och äta medan jag öppnade upp en bit till av kullen. Det var intressant att se Stato när jag släppte ut dem igen, han scannade genast av staketet och såg att det flyttats. Det gick lugnt till nu, när Linda öppnade upp första biten hade de travat runt och stilat en bra stund.

Fullt med folk

Jag hade hoppats att elen skulle vara klar idag när jag kom så man kunde få lugn och ro i stallet, men så var det inte riktigt. Det som händer är att nästan alla kablar ska dras om eller bytas ut för att de är gamla och i dåligt skick, och på samma gång ska vi få fler lampor över stallgången. Medan Lindas pappa jobbade passade jag på att komma med smarta idéer, som var vi skulle kunna ha täckesupphängning... Hoppas det fastnade nåt! Dessutom berättade hennes mamma om hur stallet såg ut innan de byggde om. Vi hann också få en gäst i stallet som inte alls ville gå därifrån...
 
 
Till sist blev det i alla fall lugnt så jag kunde ta in och fodra hästarna. Misty fick väl lite träning när de andra hästarna gick utan henne. Hon fick istället en omgång med borsten och så gav vi oss ut på promenad. Gick i skogen först, sen fick Misty en fikapaus innan vi gick hemåt genom sommarhagen. Hon var jätteduktig och följsam hela turen.
 
Linda är fortfarande inte kry och hasar runt och ser halvdöd ut, men kan inte hålla sig från stallet ändå. Så hon hade dragit ut hagen en bit på kullen så hästarna får beta av där.
 
 
I helgen ska vi försöka kolla av sommarhagen så den är klar för släpp, sen är det bara avmaskning kvar så borde vi kunna släppa över dem.
 
 

Än slank den hit...

Igår tog vi det lite lugnt på miljöträningsfronten. Hade inte riktigt arbetsro i stallet eftersom Lindas pappa höll på och grejade med elen. Men Misty fick stå utomhus för rykt till att börja med, och den här gången stod hon väldigt lugnt.
 
Vi red en kort runda, runt sjön och sen en bit genom skogen, samma som vi promenerade förra veckan eller när det var. Hon gick jättefint, lite sicksack förbi fågelburen och de hästätande stenarna, men ändå lugnt och framåt. I riktig skritt.
 
Inne i skogen gick det väl fort, vi har ju inte riktigt full styrbarhet alltid, men båda överlevde så det får man nog se som lyckat.
 
Sen kom vi ut på öppen mark igen, och hon gick fortsättningsvis trevligt fram till vi skulle vända upp på sista rakan mot stallet. Där genade hon i svängen så vi fick göra om den några gånger, och då var det ganska kört. Hon taktade och i halterna försökte hon trampa runt. När det inte fungerade provade hon hela sin repertoar av små skutt och svängningar. Det blev många halter och volter på den lilla sträckan.
 
När vi kommit till slutet på raksträckan hoppade jag av, pustade lite och gick en kringelikrok tillbaka, satt upp och gjorde om sista delen av den jobbiga sträckan. Med aningen bättre resultat än första gången, men gjorde om det en tredje gång innan jag var nöjd. Då var hon nästan lugn igen.
 
Efteråt fick hon gå och beta en stund vid hand innan jag borstade av henne ordentligt och släppte henne på volten så hon kunde gå och noppa de förskrämda strån som stuckit upp där medan jag fixade kraftfoderhinkar. Hon var helt lugn där också nu.

Bilder från 2013-05-09

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Latmaskar

Misty fick vila idag. Det blev en extra lång stund betande och lite mer betträning, men annars gjorde vi ingenting. Eller ja, jag skulle ju också vila, men satt och väntade på en silagebal och fick tråkigt och vips höll jag på och rengjorde höburarna.
 
Såhär ser planen för Misty ut...
 
 
Såhär tycker hon om det...
 

Sol i sinnet

Idag var Misty på bra humör. Jag fick strila vatten på hennes framben direkt, utan föregående Tarzanmanövrar. Fortsätter det i den här takten kan det bli ett midsommarbad! Som belöning fick hon gå och beta sin stund innan vidare aktiviteter.
 
Vi red i väg över fälten, och Misty skrittade på, lite överilat men ändå skritt och inte trippande. Över diken och förbi läskiga stenar till Björkhaga. Lady glodde på oss men vi var inte värda besväret att titta närmare på. Red upp på gårdsplan och satt av, insåg att verandan såg svår ut så jag knackade på fönstret istället. Ladys ägare har ju sagt att jag måste hälsa på oftare...
 
Misty stod ut bra länge medan vi pratade, men efter att jag suttit upp började hon visa sina mindre civiliserade sidor och gjorde piruetter. Provade rida hemåt men hon var ganska uppjagad, så jag promenerade en bit med henne. Hon ville inte riktigt stå stilla för uppsittning, men sen gick hon lugnare tills vi kom ut på fältet igen.
 
På fältet fick vi bråttom igen, men hon var fortfarande talbar så jag provade lite olika. Fick inte riktigt till nån skritt även om hon visade att hon kan takta väldigt långsamt. Traven blev den berömda tralopp-gångarten, och halterna åtföljdes av en och annan steppdans. Men hon kändes ändå ganska sansad idag. När jag tyckte att jag testat tillräckligt hoppade jag av och gick resten av hemvägen.
 
Sista aktiviteten för dagen var att trycka in bett och godis i munnen på henne för att se vad hon skulle säga. En massa smask blev det, sen plockade jag ur bettet igen. Hon verkade inte helt traumatiserad i alla fall, men det får vi väl se nästa gång jag provar.

En lugnare dag

Idag blev det en kort stund longering. Först löst, Misty verkade lite loj idag så bortsett från det hon travade självmant fokuserade jag på skritt med halter. Sen Följa John, där hon inte riktigt var helt uppmärksam hela tiden. Avslutade med att koppla henne och fortsätta jobba med skritt och halter ett par varv.
 
Jag har lånat ett par bett att prova på Misty, så nu ska vi börja med det. Idag nöjde jag mig med att hon utan att tveka åt godis ur samma hand som bettet även om hon åt runt det. Dessutom sprayade jag flugspray på henne igen utan att hon flög i taket. 
 
När jag gick ett varv runt hagen fick jag med mig hela flocken som lugnt traskade efter och undrade vad jag höll på med. Vi gick hela varvet, sen vände de andra och letade reda på Blossom som vi tappat nånstans längs vägen, de gick åt motsatt håll i motsatt ordning vilket jag tyckte var lite kul.
 
 
En Blossomnäsa med gurkmeja på.

Gruppaktivitet

Tampades en omgång med vattenslangen igen. Misty började med att försöka svinga sig runt i änden av snöret, men avslutade med att låta mig strila vatten längs frambenen, så det går sakta framåt.
 
Pausade med att beta en stund medan vi väntade på att övriga skulle samlas i stallet. Sen red vi allihopa, Linda på Timra, Tessan på Stato och Lindas kompis på Blossom, ner till ridbanan. Valde att gå på fältet bredvid vägen, dels av hänsyn til oskodda fötter, men framför allt eftersom det kom flock efter flock med cyklister farande. Misty knallade glatt på i täten.
 
Väl på ridbanan red jag runt ett par varv och kollade av stopp, start och sväng samt travade över bommarna en gång. Misty skötte sig väldigt bra där också. Sen tyckte jag det räckte för henne då hon redan jobbat hårt på banan den här veckan. Tessan tyckte att jag kunde titta på henne och ge kommentarer, så då fick Misty finna sig i att snurra runt med mig avsuttet i mitten.
 
Stato var lite lat, men bara Tessan sätter sig ner och rider går det bra. Var på henne om sitsen och bad henne göra en massa tempoväxlingar för att få Stato att lyssna. De fick ett par fina galoppfattningar efter det. 
 
Vi samlade ihop oss för att gå, när Tessan plötsligt ligger och rullar sig i sanden... Stato blev visst lite taggad och gjorde ett av sina katapultskutt. Det gick bra i alla fall. 
 
Misty fick öva tålamodet en stund när vi blev stående vi ridbanan innan vi red hemåt. Precis när vi är ute på vägen kommer ytterligare en flock cyklister, så vi skyndade oss över diket ut på fältet, alla utom Blossom som var cool och stod kvar. Misty verkade inte vara så brydd av cyklisterna, men tänkte att det är säkrast att hålla avståndet ändå.
 
Hemvägen gick också bra, även nu gick Misty i täten. Hon blev nervös när vi gick förbi bilverkstaden, men nöjde sig med att stelna till. Tillbaka vid stallet blev både hon och Stato oroliga tills Timra och Blossom hunnit ikapp.

Gårdagens Misty

Skyndade ut till stallet igår för jag hade fått höra att Timra varit på rymmen igen. Hittills har de andra hästarna stannat kvar i hagen då de har betydligt mer respekt för stängslet, även när trådarna slakar, men man vet ju aldrig så jag vill helst ha det fixat så fort som möjligt. Bankade ner stolpe så trådarna spändes, men lyckades inte hitta var elen inte kom fram så det fick vänta till Linda kom. Nu hoppas jag dock vi fått bukt med det så Timra hålls inne.
 
Jag longerade Misty, hon var lite uppvarvad först och ville inte riktigt skritta på kommando löst utan travade runt. Hon lyssnade bra på de övriga kommandona ändå. När jag kopplade upp henne funkade även skritten. Jobbade inte så länge då jag tänkte att hon nog var en aning trött. Avslutade med lite Följa John.
 
Dagens miljöträning bestod av att jag ställde en hink mellan hennes framben, helt enkelt för att det tydligen var jätteläskigt och hinkar inte ska stå där enligt Misty. Sprayade även flugspray på henne, hon stod stilla men spände hela kroppen. Och slutligen fick hon stå inne själv i boxen en stund medan jag redde ut huruvida de andra hästarna skulle komma in och få mat just då. Såklart fick hon även retas med de andra hästarna genom att äta gräs medan de tittade på.
 
 
Misty har fått en ljusblå grimma och två matchande grimskaft, såhär entusiastisk blev hon över det...

Massa träning

När jag kom till stallet ställde jag mig och läste på tavlan i lugn och ro och funderade. Tänkte för mig själv att det var ju ett förbannat irriterande smaskande ljud... Sen tänkte jag en gång till och undrade vem som smaskade? Började titta mig omkring och hittade Timra i Mistys box där hon glatt stod och tuggade i sig vad hon nu hade hittat för matrester. Kollade stalldörren mot hagen och grinden, men de var ordentligt stängda. Hann ringa till Linda och fundera på om Timra stått inne och lyckats få upp boxdörren, innan jag såg var hon hade brutit sig genom staketet, hon hade alltså gått runt stallet och genom dörren mot gårdsplan. Så det blev lite hagfix innan jag kunde börja med Misty.
 
Misty och jag skulle ner till ridbanan med Drill Sergeant Camilla. Vi promenerade ner tillsammans, jag lyckades sitta upp från en sockerbit utan att Misty trampade runt och sen satte vi i gång. Misty var mer spänd än igår, men skötte sig ändå hyfsat. Vi försökte jobba med att få henne att skritta lugnt och sansat istället för att takta. Gick på en mindre fyrkant och gjorde halter på varje sida, och sen volter i varje hörn. 
 
Fortsatte sen med att stanna mellan sockerbitar och rygga, göra volt i ett hörn och rida en serpentin. Misty jobbade på hyfsat, emellanåt ville hon inte riktigt men hon gjorde heller inga större krumbukter. Vi fokuserade vidare på att lugna skritten.
 
Sen kom Linda med Timra och Tessan med Stato, så då blev Misty väldigt ofokuserad och vi snurrade lite planlöst medan jag försökte få kontakt med henne. Men det hade vi igen sen när alla var inne på banan, för då blev Misty lugn och skrittade fint av sig själv. Vi fortsatte övningen lite till innan vi travade över bommar. Misty slingrade sig först, men när jag hittade rätt med blicken fick vi ordning på det.
 
Pausade avsuttet en stund innan vi travade mer över bommar, med en upphöjd i mitten, och en serpentin på andra långsidan. Nu började Misty bli trött och ville inte riktigt lyfta på fötterna, så när hon gått fint över åt vardera håll avslutade vi.
 
Vi promenerade hemåt medan Linda och Tessan red vidare åt ett annat håll, så Misty blev upprörd och jag fick vara noga med att hon skulle gå ordentligt. Jobbade med det hela vägen hem eftersom hon gärna glömmer sig och klampar på när hon har så bråttom.
 
Förutom detta så blev det även mer träning med vattenslangen. Det är mycket lättare när man är två kan jag konstatera. Men Misty gör faktiskt framsteg även om de är väldigt små. Idag kunde Camilla strila vatten på hennes framben, men framförallt så kunde Misty stå stilla mycket längre stunder i taget innan hon fladdrade runt.
 
 

Samarbete

Igår var en riktig toppendag för Misty och mig. Vi tog oss bort till ridbanan, jag promenerade större delen av vägen och red en liten bit. På den lilla biten körde vi halt, skritt och trav, och det blev ett försök till kamikazevändning och hon taktade en del, men annars var hon samarbetsvillig. Vi överlevde även ett framhoppande rådjur.
 
På banan började vi med att diskutera uppsittning. Det går jättebra om jag bara ställer henne och sitter upp från marken. Men att ställa henne vid staketet eller nåt föremål för att ha nåt att kliva på förstår hon sig inte på utan snurrar i väg. Så det ska vi träna på. Pall på stallplan brukar i alla fall funka.
 
Växlade även nu mellan halt, skritt och trav, på spåret och i snirklar runt hindret, bommarna och de lösa hinderstöden som stod på banan. Skrittade över bommarna ett par gånger och testade även några steg ryggning och skänkelsvikning. Förutom att Misty taktade mycket i skritten och sladdade en del i svängarna, var hon jätteduktig. Inga problem med styrningen, inget tjafs över att flytta sig för skänkeln och fokus på mig istället för allt runt banan. Jobbade inte så länge utan såg till att sluta medan hon fortfarande var på det humöret.
 
Gjorde likadant på hemvägen, inklusive två uppsittningar med träning på att stå vid bestämd grästuva. Hon var mer spänd nu eftersom hon hade bråttom hem, men det blev inte så mycket tjafs ändå. Så strategin att växla uppsuttet och avsuttet verkar funka. Då blir det även mycket träning på uppsittning från diverse föremål.
 
Efteråt stod vi ute för rykt, och idag gick det bra hela tiden. Hon fick även gå och beta en stund medan de andra hästarna tittade avundsjukt.
 
Jag kom på Misty och Timra med att stå och klia varandra...
 
 
...tills Misty tröttnade.
 

Vattentortyr

Mistys stackars hjärna fick jobba hårt idag. Först torterade jag henne med vattenslangen, sen skulle hon stå uppbunden utanför stallet också. Linda påpekade att ett par av hennes tidigare hästar inte heller gillat den uppbindningsplatsen, så det kanske inte bara är pga av att Misty är sig själv som hon inte vill stå där.
 
Longerade löst och med lina en stund och där var Misty jätteduktig igen. Hon brydde sig knappt ens om att Linda och Tessan red i väg med Timra och Stato utan vi jobbade bara på. Hon fick stå ute igen medan jag borstade och sen gå och beta en stund också.
 

Föl

Nu har jag hälsat på och klappat Lady och tittat på Bönans föl. Ett litet fuxsto med fyra vita fötter och bläs. Inget namn är bestämt ännu. Själva fölningen hade gått bra, men Bönan hade lite låga värden på mjölken så fölet fick plasma. Nu såg hon pigg ut i alla fall så hoppas det håller i sig.
 
 
 
 
Och så en bild på Lady a.k.a finlandsbåten. Jag kan meddela att hon inte exploderar fast man petar på hennes mage ifall ni undrade.
 

Föl

Igår kväll fick Bönan ett stoföl efter JJ Rayban. Ska se om jag kan åka dit och glutta och ta bilder åt er. Håller tummarna för att allt går bra den här gången!

Klurigt

Det blev en kort ridtur idag. Började med att checka av start och stopp på volten nåt varv. Red sen till sjön en runda. Tog bortre vägen ut från stallplan för att inte riskera en diskussion genom att passera precis vid hagen.
 
Gjorde stopp- och startövningar hela tiden och hon skötte sig riktigt bra bortsett från en del taktande, tills vi kom tillbaka till vägskälet hemåt. Då prövade hon några av sina mer kreativa varianter så vi sicksackade sakta hemåt.
 
 
Gick in på volten igen och tragglade en stund, vilket inte var några problem alls. Till sist fick hon skritta av genom att jag promenerade med henne en bit bort och sen red tillbaka till stallet.
 
Jag har klurat lite och tror jag ska prova det några gånger, att sitta av och gå en del under ridturerna och även göra flera korta turer, för att hon inte ska hinna varva upp. Och då kan jag även trava mer uppsuttet om hon får pusta emellan, då trav verkar funka lite bättre än skritt.
 
Dagens miljöträning bestod i att jag petade på henne med en hink och hängde den på hennes upplyfta framfot. Det funkade bra så länge den inte skramlade.
 
Glömde bort att hon skulle få beta gräs idag, och när jag kom på det ville jag inte släpa ut henne igen så det fick vara.

På span

 
Såhär ser skylten vid infarten till vårt stall ut. Jag tycker det är lite roligt att många i trakten har skyltar till sina gårdar med olika relaterade motiv. T.ex töltande islandshäst, dressyrhäst i ökad trav, även ko och gris finns.

Följa John

Longerade idag, började löst som jag gjort på sistone. Misty var mycket lydig och gjorde precis som jag sa. Ett par gånger pep hon till, men det var väldigt halvhjärtat.
 
Kopplade på linan och testade, och hon var lika duktig då. Jobbade med övergångar och halter. Lyckades hålla henne ute på spåret nästan helt, annars händer det att hon kommer in till mig i mitten eller i alla fall genar, men nu lyssnade hon på det med. Fick henne även att backa ute på spåret.
 
Avslutade med mer löst, lade ut en bräda som bom för henne att trava över, fick även ett par galoppsprång på kommando. Dock hade hon inte riktigt energin för galopp idag. Sen lekte vi Följa John, jag gick runt och stannade, vände och hon följde efter.
 
Vi tränade också mer med vattenslangen, hon var aningen lugnare nu men det finns mycket kvar att jobba med där. 
 
Överlag kan man väl säga att vilan verkar ha gjort henne gott i de här övningarna. 
 
 
Såklart fick hon äta gräs också, så mycket hon nu hittade. Hon hade varit på såret och slickat, men det ser fräscht ut så jag är inte orolig.

Promenad och gräs

Nu har Misty och jag latat oss i en vecka, det blev bara pyssel igår med. Så idag fick det vara nog och så tog vi en promenad, ner runt sjön och en bit genom skogen längs vägen. Dags att komma i gång igen.
 
Promenaden var oproblematisk, fick påminna Misty ett par gånger om att mina hälar inte är till för att hon ska gå på dem, ta en diskussion om huruvida man äter gräs när man promenerar och så tvekade hon lite vid fågelburen.
 
Hon fick äta gräs efteråt istället, en stund i kanterna på stallplan.
 

Snabbis

Det blev en snabbvisit hos Misty idag, sårkoll och matning. Hon fick gå ut med bara sårspray på nu, hoppas såret ser bra ut imorgon också. Det har blivit extra vila för henne, visserligen lite hanteringsträning men inte desto mer, men det tror jag inte gör nånting. Tvärtom kanske, vi har jobbat på ganska bra sen hon kom, så nu gör vi lite annat ett par dagar så kanske det går ännu bättre när vi drar i gång igen.
 

På bättringsvägen

Började dagen med att plocka in Misty och ta av bandaget för att titta. Svullnaden har gått ner, det är lite precis vid såret. Hon går helt normalt så länge hon inte sparkar sig själv på såret (hon skrämde mig rejält senare under dagen). Själva såret såg okej ut igår när det luftat, men det blir lite geggigt när det är inlindat.
 
Misty fick gå ut på volten för att stå där och lufta benet igen. Hon var lugnare idag och jag fick gå in och ut i stallet under tiden, så jag hämtade hö och vatten åt henne och fixade en del småplock i stallet innan jag hämtade putsgrejer och satte mig ute och höll henne sällskap.
 
 
Hon är mestadels oberörd av såret, utom när hon slickar på det (halskrage kanske?), och så hoppade hon nästan på tre ben ett ögonblick efter att hon råkade slå precis på såret. Fick putsat hennes träns (hon har ju två kompletta träns och ett sidepull hängande, inte som att vi använder alla...). Sadeln tog jag i söndags.
 
Misty fick stå ute tills Linda kom och tog in Timra i stallet, då blev Misty nervös så jag tog in henne med. Överlistade sen Mistys separationsångest med att gå med ett varv på stallplan när de skulle rida i väg, och sen ta in Misty i stallet igen. Lade ett nytt bandage, det gick bättre den här gången. Dels börjar jag få in tekniken, dels verkade hon inte fullt så angelägen om att träffa mig fast hon viftade en del på benet. Imorgon kanske hon kan gå med bara sårspray på om det fortsätter så här. 
 
Precis när jag släppt ut Misty kom det ett par raggsockor på vägen och det blev full fräs i hagen. Är mycket glad att de inte kom förbi medan jag höll på med Mistys ben!
 

Must...have...air!

Var ut till Misty en stund på eftermiddagen igår också. Hon fick gå och lufta sitt ben, först på stallbacken och noppa lite gräs, sen släppte jag henne på volten en stund. Helt okej så länge jag stod med, försökte jag gå i väg blev hon nervös. Hon följde efter mig om jag gick omkring därinne. Synd att den inte funkar att ha som sjukhage, eftersom hon kan gå utan bandage där när det är så torrt. Men staketet är för dåligt och Misty blir ju orolig om hon är själv. Körde en ny match med Misty och bandaget innan jag åkte, hon växlade mellan att sparka mig på smalbenet och stampa mig på foten men till sist var vi klara.

RSS 2.0