Prylgalen

När man har en häst måste man ju skaffa en massa prylar till den, så är det bara. T.ex. en sånhär...

Snurr snurr

Idag red vi med Linda och Stato. Red ner till ridbanan för att kolla hur den såg ut, den var ganska blöt och hemsk men hittade några torra fläckar att snurra lite på så Linda fick jobba lite med Stato. han börjar se riktigt fin ut stundtals, däremellan kommer vi fortfarande ihåg varför han fick namnet känguruhästen. Lady gick riktigt bra, krävde inte så mycket dock.
 
Vi försökte smida lite planer för Misty också, få se om det går vägen... Om jag charmade hennes pappa tillräckligt förra året då jag rände där och red Blossom. Ska väl ändå kolla runt lite ifall det finns några fler alternativ, men det vore rätt bra faktiskt.
 

Hyss

Pallar äpplen med Linda och Camilla...
 

Ha!

Sitter och myser över att äntligen ha fattat ett beslut. Sen att det kanske inte går vägen när man ska lösa allt runtom, det är en annan sak...
 
 
Men man måste väl ha en galen travare nångång i sitt liv eller?
 

Tjoho

Fortfarande kallt och hårt i backen, så det blev mycket skritt på dagens tur. Red runt Romsbo med lite lösgörande arbete och avslutade med lite trav och volter på fälten. Inget jätteavancerat. Lady är fortfarande på tårna så det dröjde ett bra tag innan hon slappnade av. Sen taggade hon till på sista raksträckan igen.
 
  WTF?!

Misty

Nu har jag släpat med mig Camilla ända till Åland för att titta på en häst, och nu tänker jag sova på saken och fundera på vad som är viktigt här i livet. Mer om det imorgon.
 

Kallt

Nu börjar kännas att vinterna är på väg. Fördelen är ju att det inte längre är en stor lerpöl framför stalldörren och i grinden... Red en kort vända idag, över fälten och runt lilla sjön på en timme ungefär. Lät Lady jogga på lite och sen gjorde vi lite enkla volter och så. Vi såg många hästätande stenar och grästuvor idag. 
 
Tänker mig att vi börjar trappa ner nu, vet inte hur länge till banan går att träna på och nu börjar det frysa på. Blir det hårt överallt blir det ändå mest skritt och kommer det snö nu så har hon fortfarande bara sommarfötter. Känns inte direkt motiverat att kämpa för att hålla i gång när hon ändå går in i högdräktighet ungefär när allt börjar tina upp igen i vår. Dessutom försöker jag ju bestämma mig för nåt annat alternativ snart också. Det kommer bli lagom spännande ridturer framöver då hon ska trappas ner samtidigt som de alltid brukar bli pigga och busiga när det blir kallt... Energin kommer pysa ur öronen på henne.
 
Apropå andra alternativ så ska Camilla och jag lämna landet ikväll för att leta häst. Så illa är det alltså :P
 
Gillar hur hennes skägg lyser på den här bilden :D

Träning!

Efter att ha knappt sett en häst på flera dagar (nu ljög jag ju lite, men ändå) var det dags igen. Det knakade massor om Ladys bog innan jag red, men hon var faktiskt riktigt fin idag på den fronten. Däremot blev hon lite trött och kändes lite seg så jag fick svårt att hålla ihop henne mellan hindren. Hoppas på att det är pälssättningen och inte bronkiten...
 
Vi hoppade inte jättemycket eftersom det blev mörkt fort, men det gick bra de språng vi tog, inga konstigheter alls förutom att jag fick driva ganska mycket då. Synd att det är så mörkt att det inte är nån idé att ta bilder...
 
 
I övrigt körde vi lite markarbete/dressyr. Gjorde en övning i skritt och trav då halva volten var normal, men andra halvan flyttade bakdelen så det blev sidvärts av det hela. Var inte fullt så svårt som jag trodde, även om det var lite förbannade yttertyglar att hålla koll på och så som vanligt.
 
Får se hur länge till vi kan hålla på och träna ute. Banan var riktigt fin nu när det varit kallt och torrt ett par dagar, men den fryser ju snart.
 

Annonser annonser

Ja, när man har slut på hästar att provrida börjar man åka runt och titta på stallplatser istället... Jag tror jag fått nånslags virus. Faktiskt så har jag en till häst att provrida också...jag hade glömt bort att jag mailat på den och hon svarade att den hade nåt i ögat då, så hon skulle ringa när den var fräsch. Nu är den tydligen det.
 
I övrigt vet jag inte hur mycket uppdateringar det kommer bli här de närmaste dagarna, då jag ränner till Stockholm för icke-hästrelaterade aktiviteter och sådär. Får väl ägna tågtiden åt att fundera på om jag vill rida och träna eller om jag vill ha en projekthäst. För just nu är det dilemmat.
 

Grin-olle

När jag kom till stallet höll hovslagaren precis på och gjorde klart Bodi, Lady hade redan fått nya fina fötter. Fixade Lady snabbt, hon var ovanligt grinig. Tänkte först att det var för att jag gjorde i ordning i boxen vilket jag inte brukar, men hon var grinig efter ridningen också. Vet inte vad de gjort med henne. Det kanske var fel skor eller nåt. Inte höstmodet.
 
Vi kravlade oss i alla fall genom leran upp till Lotta, och fick sällskap av henne och Syria ett varv runt stubbåkrarna. Dock i skritt eftersom det är så förbannat geggigt. Det var vår sista tur ihop här, med dessa hästar... Lotta flyttar sina hästar i veckan, och min tid med Lady är ju på upphällningen, så rider vi tillsammans nåt mer blir det på nåt annat sätt.
 
Givetvis satt vi mest och pratade så det blev inte mycket jobb för Lady. Tog sen asfaltsvägen hem så vi skulle slippa mer lera. Det var en trevlig tur med en massa spännande nyheter, men inte så mycket att skriva om. 
 

Provridning

Idag skulle jag titta på en ridtravare, en valack på 15 år. Ca 155 cm hög, väldigt söt och trevlig att hålla på med. Ägaren ville ha nån som gärna hoppar eftersom hon själv mest rider dressyr. I stallet stod 9 hästar och det är helinackordering så ingen mockning eller annat. Skrittavstånd till ridhus och ridbana.
 
Jag fick göra i ordning honom och skritta ner till ridbanan. På vägen passerade vi en gård där han stannade och tvekade lite innan vi kom förbi. På ridbanan ville han inte riktigt gå i vattenpölarna men var annars medgörlig. Han var välriden i skritt och trav, lite åt det latare hållet dock. Galoppfattningen fick jag göra ett par försök innan jag fick till det men det gick.
 
Även på vägen tillbaka tittade han lite vid gården och på en hund vi mötte, men jag kände att han ändå är en hyfsat lugn individ så jag tror inte det är nån grej för honom när han väl litar på ryttaren. Överlag en trevlig häst och inget speciellt med ägaren eller stallet. Men inget wow. 
 
Status på jakten: Två okej alternativ här på slutet att fundera på, och en projekthäst kvar att titta på.

Häftigt

Jag brukar ju varken gilla öl eller reklam, men Budweisersnuttarna är ju för bra... 
 
 
Och så lite klipp från filmning...
 
 
 
Man kanske borde skaffa sig ett kallblod att trickträna med istället för att hålla på med fåniga traditionella grenar med hispiga halvblod. :P

Flås

Nu hade Lady gått två pass i rad på banan, och jag oändligt många om jag räknar med alla provridningar, så kraven på dagens ridning var att det inte skulle vara på bana, att det inte skulle ta för länge eftersom det regnade. Och slutligen, Lady skulle ändå ha skaplig motion. Med lera och jägare i skogarna fick det bli grusväg, närmare bestämt rundan bakom Karbo, vad man skulle kunna kalla ett konditionspass i trav och galopp.
 
Ramade in och valde gångart samt tempo och lät henne jogga på utan att göra så mycket. Efter ett tag kom hon fram till bettet och kändes riktigt trevlig fastän jag i princip bara åkt häst. Fin pålle! Dessutom var det väldigt få sidoskutt och liknande som annars kan liva upp en monoton runda.
 
Efteråt var jag tvungen att klia hennes öron ordentligt, jag har tydligen slarvat på sistone så jag fick bassning för det. Och hennes box behövde mockning. Känns som det är svårt att få till bädden bra eftersom hon har ett hörn för varje behov och en fläck där hon försöker gräva sig ner till Kina. Lättmockat, men inte en jämn bädd.

Ännu en provridning

Dagens utflykt gick till ett litet privatstall. Jag hade inte fått reda på så mycket innan, mer än att det gällde tre hästar vars ägare rider dressyr och inte riktigt tyckte hon hann med att rida alla varje dag, och att de var utbildade upp till msv dressyr och hade tävlat hoppning innan. 
 
Ägaren var trevlig men rakt på sak. Hon sa att hon inte haft medryttare innan och det märktes litegrann, hon har säkert full koll på vem som ska ha vilka prylar etc, men det var inte helt uppenbart för mig. Hon kändes även lite opersonlig när hon berättade om hästarna, det var mer om vad de gjort och annan fakta än hurdana personligheter de hade.
 
Jag gjorde i ordning ett 6-årigt sto, och ägaren ett 5-årigt, halvsyskon och hennes egna uppfödningar. Dessa skulle jag få provrida, sen hade hon två hästar till i stallet varav den ena också var meningen att jag skulle rida en del ifall jag började här. Jag kommer dock inte ihåg ålder och sånt på den, lite äldre var den i alla fall. 
 
Vi skrittade i väg till ridhuset, max en kilometer bort, även ridbana fanns på samma ställe. Dagens misstag var väl att jag parkerade hästen, klädde av den skrittäcket och knallade i väg för att hänga upp det på sargen. En typsik sak att göra med Lady, men kanske inte med en främmande unghäst... Nåja, den stod snällt och väntade och ägaren verkade inte arg när hon påpekade det i alla fall.
 
6-åringen krävde en del drivning och man fick vara lite tuff på henne där, men var annars snäll och så. Jag kom inte riktigt överens med henne men det var inte total katastrof. Red runt och kände på henne en stund i alla gångarter, inget avancerat. Sen bytte vi häst så jag fick pröva 5-åringen också och den trivdes jag lite bättre med. Den påmindre rätt mycket om Nicke, fullblodet jag provred förut. Känslig och framåt, men lätt vinglig om man inte fokuserade på sitsen. Härlig galopp.
 
Skrittade tillbaka till stallet och jag frågade lite om upplägget och så. Den stora nackdelen här är att jag inte kommer att kunna planera så mycket. Hon kommer rida de hon hinner och vill prioritera, och jag kommer att få rida den som blir över, och jag kommer inte få veta så långt i förväg vilken det blir. En av hästarna har jag inte alls prövat, och en trivdes jag inte riktigt med. Det hade vart lite annat om jag hade fått lite mer framförhållning på vilken häst som ska ridas, eller välja vilken eller så. Sen är det ju unghästar även om de är utbildade.
 
Jag måste fundera lite på det här, det är ett vettigt alternativ men med lite baksidor då. Har inte hittat nåt skumt vid googling än åtminstone...

Hoppträning

Jag var sjukt trött och opeppad inför dagens träning. Men det släppte ganska fort när jag började rida. Vi värmde upp med lite volter och framdelsvändningar, och Lady kändes riktigt fin. Började hoppa ganska snabbt eftersom vi ville hinna innan mörkret och eventuellt ösregn.
 
Det gick riktigt bra idag, hade bra flyt hela tiden, Lady hade bra framåtbjudning och jag tänkte inte så mycket utan bara red. Ett par språng blev lite konstiga, men vi tappade inte flytet för det heller. Så på det hela taget en riktigt lyckad träning. 
 
Hann lagom tillbaka till stallet innan regnet också, så flyt där med. Lady fick faktiskt stå kvar inne nu.
 
Har fått en massa bilder av Camilla nu som jag måste kolla i genom och se vad vi hållt på med för konstigheter.
 
 
 

Trött man blir...

Idag blev det provridning igen. Ägaren verkade lite virrig, och de ska byta stall snart, så det var ju lite sådär. Hästen Ella var ett halvblodssto på 11 år, mörkfux och sisådär 155 hög. Lite ponnystuk på den, glömde fråga vad det var för nåt men den är registrerad med okänd stam. Kom snällt i hagen, stod lugnt när man gjorde i ordning även om den kändes lite reserverad. Den hade gått som ridskolehäst tidigare.
 
Denna häst fick jag alltså höra att ägaren var rädd för att rida, att den testade henne massor och var tittig och allmänt svår. Satt upp och visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Skrittade runt på ridbanan några varv på lång tygel först, och plockade sedan upp och provade lite volter, trav, galopp osv. Hon var lite ofokuserad och ville gärna studera omgivningen, men gav sig om jag bad henne jobba istället. Inte superpigg och inte seg, utan ganska lagom. Jobbade på rätt bra i skritten från början, i traven märktes att hon inte riktigt orkade och var rätt stel. Galoppen orkade hon inte samla ihop sig alls i. Men överlag en trevlig häst. Avslutade med att skritta en kort vända på grusväg, och hon skötte sig fint, tittade kanske lite med knallade på utan att göra väsen av sig. 
 
Plockade ihop rätt snabbt och fick erbjudandet att komma och rida ut en gång innan jag bestämmer mig, men att vi annars skulle höras lite senare i veckan. Nån annan ryttare hade varit ute igår, men den hade visst inte varit rätt. Jag kände att den här hästen motsvarade kanske inte mina förväntningar på en ny Lady, men den var trevlig och jag kom bra överens med den.
 
Nu till varför jag blir så trött. Ella har en gammal skada på ett bakben, som enligt hennes nuvarande ägare inte är ett problem. Hon har bara ägt hästen i några månader. Nu när jag kom hem googlade jag lite för jag var nyfiken på att veta lite mer om hästen (hade inte namnet innan så då var det svårt). Visar sig att den är såld som promenad/avelshäst, och inte får tränas hårt eller hoppa. Det är inget hon nämnde i sin annons, eller när jag var ute. Och då skrev jag till henne att jag vill kunna hoppa lite och träna. Jag som kände mig glad över en ganska lyckad provridning på en hyfsat intressant häst, känner mig nu mest lurad. Känner mer och mer att jag kanske ska ge upp detta, speciellt som jag faktiskt inte behöver hålla på och leta mig blå då det finns andra möjligheter.

Dressyrat igen

Eftersom det varit rätt regnigt och var lovat mer regn lovade jag Camilla att jag och Lady skulle inspektera ridbanan inför morgondagens planerade träning. Sagt och gjort, vi knallade i väg ditåt. Fick en fin kamikazesväng idag också, då hon skymtade en skogsmaskin bakom trädtopparna. Heja Lady! Sen gick hon i och för sig lugnt och sansat förbi samma skogsmaskin när den stod och travade stockar precis vid vägen, men det behöver vi ju inte anmärka på...
 
Ridbanan var hyfsad, lite soggig i mitten. Värmde upp lite och körde sen volter i hörnen, längning på kortsidan och övergång till högre gångart på långsidan (först skritt-trav, sedan trav-galopp). Åttvolt med flyttning sidvärtes på mitten, i skritt och sen trav. Vända upp på medellinjen, flytta ut till långsidan, fatta galopp, en volt i galop nånstans längs vägen och sen sakta av och börja om från början, i skritt och trav. Åttvolt med galoppombyte och till slut lite förvänd galopp där jag försökte hålla den några steg och sedan byta riktning så den blev rättvänd innan hon hann byta galopp. Möjligen några fler övningar som jag glömt bort.
 
Lady kändes fin och jobbade bra, i och för sig krävde jag inte jättemycket samling eller så men ändå. Förvända galoppen var svår, men så har vi knappt jobbat alls med det innan vi provade i torsdags. Och hopphäst som hon är så har hon ju fått lära sig att sköta det där med rätt galopp delvis själv.
 
Stod och myste lite i stallet sen, och så passade jag på att trimma hennes mohawk. Eller ja, den biten klippt man vid nackstycket som inte ska stå upp som en sopborste... Hon fick lite kraft med salt också, eftersom de är ute igen. De fick ju faktiskt stå inne i måndags när det spöregnade. Undrar när hovslagaren är bokad också, hon har slitit ner sina tåkappor igen så det börjar verkligen bli dags. Borde vara nästa vecka om jag räknat rätt, men man vet ju aldrig riktigt. 
 

Borta bra men hemma bäst

Eller hur härligt det är att sitta på Lady igen efter alla galna människor och hästar. Hon var pigg och litelite galen. Stato verkade nästan lugn i jämförelse. Vi fick alltså med oss Linda ut så vi klurade lite men är nog inte riktigt klara med det än. Det är roligt med henne, hon blir alltid så entusiastisk när nåt ska hända eller om nån kommer med en idé :)
 
 
Det blev ingen provridning idag, den blev uppskjuten. Lika bra det, så fick jag gott om tid till Lady och Linda och mockningen och chipsen...

Eh?

Jag smsade Blixtens ägare igår kväll, nåt i stil med att jag hade funderat och kommit fram till att Blixten nog inte var rätt typ av häst för mig, tack ändå. Såg svaret imorse och konstaterade att Blixtens ägare tog detta som nån form av personlig förolämpning mot sin häst. "Så synd! Men alla gillar ju inte hästar med bra påskjut o god framåtbjudning, många vill ju kunna driva på mer, så det blir mer träning för kroppen att rida." Eh? Mitt ideal är ett halvblodssto med temperament...Blixten är en kallblodsvalack. Jag kan inte tro att han på nåt sätt skulle bete sig som nåt annat än en kallblodsvalack, oavsett hur välriden och pigg han är... Jag försöker visa lite vanligt hyfs och avboka med god framförhållning, och inte ta upp hennes tid med en uppsats om varför jag avbokar. Men nu är jag ju glad att jag gjorde det så jag inte behöver ha med människan att göra. Har inte heller svarat på hennes sms, finns ingen anledning att tjafsa om hon vill vara grinig.
 
Och ja, jag börjar lessna lite på underliga människor med häst, om det inte framgått... Idag ska jag dock rida med Linda och diskutera smarta lösningar. På Lady, som jag vet var jag har. Sen ska jag i och för sig på en provridning ikväll också, men vi får hoppas att det är nåt vettigt.

Lucifer, provridning

Lucifer är en grov skimmelvalack på sisådär 170 cm. Han är väldigt välproportionerlig och kändes inte bautastor att sitta på höjdmässigt. Men jag kan ändå inte hjälpa att jag associerar honom lite till en elefant.
 
Jag hade från mailväxlingen mina aningar om Lucifers ägare. Och de var helt korrekta. Hon pratar mycket mycket, och har mycket åsikter om allt och alla.
 
Lucifer står i ett kollektivstall med nio hästar av blandad sort. Nära till mitt jobb. Stallet var rätt mysigt, men kändes trångt och som om det kan bli ganska stressigt med alla männsikor som ränner där. Alla köper eget foder och strö, man har egna skåp för grejerna, man delar på stallpassen.
 
Han var ganska trevlig att hålla på med i boxen, kanske lite reserverad men ingenting direkt konstigt där. Han reds med bomös sadel och vanligt träns. Det var riktigt skitväder rent ut sagt, men vi masade oss ändå ut till ridbanan efter att jag kravlat mig upp via ett trädgårdsmöblemang...
 
Jag konstaterade snabbt att Lucifer ogillar regn på tvären. Han gjorde sitt bästa för att hela tiden hålla samma vinkel mot regnet, samt hålla sig i närheten av sin bästis Beauty som hans ägare longerade i ena hörnet. Dessutom red ett till ekipage runt och försökte jobba seriöst utan att krocka med oss.
 
Ridningen blev alltså en ganska vinglig historia, inklusive några oplanerade stopp och halvvändningar, och ett och annat framben flaxande i luften. Efter en stund fick jag i alla fall lite styrsel på honom, men så mycket gjort fick vi väl inte direkt. Jag fick ju se hur han beter sig när han inte vill vara med i alla fall... Efter sisådär en kvart flydde vi in igen.
 
Efter att vi sadlat av och borstat fick jag se hur han stretchas, vi gick i genom lite rutiner och mockade. Jag började känna mig ganska klar när hon säger jamen nu sätter vi på lite fika. Så vi satt i en evighet och fikade, och jag fick höra deras livshistoria eller nåt liknande. Sen kvällsfodrade vi och jag kunde åka hem. Man skulle ju kunna tycka att hon kunde sagt att hon gärna ville att vi tar kvällsfodringen tillsammans så jag hade vetat lite bättre vilken tidsåtgång det skulle bli och så. Jag var alltså där i ungefär 3,5 timme inklusive 15 min ridning...
 
Kommentarerna jag fick av henne var att jag verkade lugn och orädd, men kanske lite i minsta laget för att rå på Lucifer. Hon har ju nämligen ridit honom med mycket vikthjälper, gärna på lång tygel. Att det har funkat kan ju bero på att hon är ungefär tre gånger så stor som jag så han har inget annat val än att svänga dit hennes tyngd ligger. Nej, nu är jag taskig. Det var en fin häst, men inte så mycket riden på sistone och vi kommunicerade uppenbarligen inte riktigt på samma sätt heller.

Snurrigt värre

Provridningar hit och provridningar dit, är alldeles snurrig och kommer knappt ihåg vem som är vem. Så naiv jag var inför den första. Nu har jag dessutom ett annat mycket intressant erbjudande. Att ha en galen travare eller att inte ha en galen travare? Så många frågor.
 

Titta Camilla!

Den här måste du visa för Quicken så han vet hur han ska göra.
 
 

Provridning ute i ingenstans

Idag var det då dags för provridningen med överraskningar :P Det började med att jag fick reda på att stället låg ungefär 3 mil utanför stan...inte riktigt vad jag tänkt mig. Hästarna var tre stycken, och jag skulle tydligen provrida dem alla.
 
Först ut var Elliot, en korsning kallblodstravare/lusitano. Supergosig att göra i ordning, skrittade fram snällt utan krusiduller. Vi kom inte alls överens på ridbanan. Hans ägare försökte komma med lite tips (som kändes mer som order), men jag lyckades inte få kläm på hennes ridstil heller, vilket kan försklara varför Elliot inte förstod mig.
 
Andra på tur var Granna, Elliots mamma. Kändes som en ganska typisk kallblodstravare. Jag har inte ridit så många, men uppfattningen jag fått av det och andra är att de är precis så här. Lite het när vi skrittade ut på slutet, ville gärna springa ifrån arbetet på ridbanan, men rätt trevlig när man fick henne att fundera på att jobba. Trevlig men inget mer.
 
Sist var Diamond, en liten svart ponny. Skulle vara nån ovanlig ras, men varken jag eller Camilla (som givetvis var med och försökte hålla sig för skratt) uppfattade vilken. Den här gillade jag! Pigg och känslig. Försökte rejsa i väg med mig ett par gånger, men lyssnade när jag sa nej. Dock hade den hovbroskförbening och fick inte tränas så hårt, och var väl inte heller annars riktigt nåt jag hade kunnat utvecklats på.
 
Summa summarum så var det inte nåt att satsa på här. Men jag hade i alla fall roligt med ponnyn. 
 
 
Inbokat nu är Lucifer imorgon, två av tre hästar hos en dam på tisdag, dessa skulle vara dressyrhästar som tidigare gått nån hoppning, i kondition och så. Och på onsdag Blixten (en möjligtvis galen travare) och ett galet halvblodssto. Jag pratade med ägaren till halvblodsstoet idag, och tyckte så synd om henne för att hon lät så uppgiven. Hon har nyligen köpt hästen och är rädd för den för att den testar henne. Själv tyckte jag den lät lite som Lady... Mycket nyfiken! Synd att jag inte visste om den igår, för då hade jag kunnat stanna till där då jag ändå var hos hennes nästan granne. Ska nog ringa denna granne och höra vad det är för människa den här hästägaren.
 
 

Massa häst

Igår tänkte jag att Lady och jag äntligen skulle ta oss ut i skogen en ordentlig vända. Jag kom på andra tankar då jag kom ihåg att älgjakten nyss börjat, känns som om alla jägare är ute en lördag då. Så vi red på grusväg igen. Dock en vi inte ridit på länge, som tidigare haft lite för stort grus för att vara skönt i små hästfötter. Nu hade de kört timmer och drällt bark och sånt på delar av den, så vi fick några fina galoppsträckor. Dessutom fanns det i alla fall några backar.
 
Det blev lite rejsande såklart, men där vägen slutade i en vändplan fick det bli lite volter, med flyttning ett par steg inåt och utåt, samt framdelsvändning för att byta varv. Sen galopperade vi tillbaka lite mer samlat, med ett par galoppombyten. Samlad skritt i nerförsbackarna. Sista biten av grusvägen blev det öppna i trav åt båda hållen, kändes riktigt bra.
 
Asfaltsvägen fick betyda skrittarbete. Varva skänkelvikning, halt, öppna. Våra halter behöver vi jobba med. Jag tror att hon oftast ställer sig parallellt med benen, däremot vill hon gärna tvärnita när hon förstår att det är halt på gång, och sen står hon och drar i bettet tills vi ska gå igen. Tvärnitarna lyckades jag slippa ett par gånger genom att samla upp henne och driva ordentligt in i halten, men det är riktigt svårt. Och att hon drar i bettet vet jag faktiskt inte riktigt vad jag ska göra åt. Jag får passa lite när jag driver in i halten också, eftersom hon numera är duktig på att rygga så blir det ibland en ryggning istället.
 
Vi travade av med serpentiner på fältet. Jag hade laddat med långkalsonger eftersom det varit kallt på sistone. Det blev lite väl varmt. Lady var också helt slut, det märktes att hon tyckte det var för vamt också. Hon torkar i alla fall snabbt, hon har inte så jättelång päls.
 
Jag gav henne lite kraftfoder och salt efteråt. De har ingen saltsten i hagen, och nu vet jag inte när de senast stod inne. Jag tror de gått ute alla nätter den här veckan. Lady som svettas när hon jobbar behöver definitivt sitt salt, och hon brukar inte hinna slicka i sig fast jag har henne i boxen innan eller efter ridning. Det är kanske inte så konstigt att hon är trött emellanåt heller, ena veckan får de kraftfoder och andra inte beroende på om det finns hemma eller inte...
 
Efter att jag varit hos Lady skulle jag igen kolla till Lottas hästar eftersom hon är bortrest, vilket gick ganska smärtfritt. Sen åkte jag till Camilla och såg till att hon tränade ordentligt, och att Quicken fick sin miljöträning :D Få se om det alls blev några kort, jag och Camillas kamera är inte helt överens om hur det där ska gå till...
 
Tre dödströtta araber?

Letandet IV

Ser ut att bli en riktig följetong det här... Har i alla fall för tillfället 3 provridningar inbokade, varav ingen känns helt hundra, men man vet ju aldrig i förväg. På två av dem känns det som om det kanske är lite långt bort åtminstone, och är inte helt säker på att hästarna är nåt för mig. 
 
Satt och var trött och frusen i bilen på väg hem från stallet i går, småsvor över att bilen framför var jättelångsam, då den ena kvinnan ringer om sin häst. Bra tillfälle att distrahera mig på, men p.g.a dålig mottagning på mobilen hörde jag inte mycket av vad hon sa. Så det kan bli en fin överraskning när jag ska ut dit på söndag.
 
Jag funderar på att välja häst efter namnet. Jag har nu en Lucifer och en Blixten på G. Lite roligare än Kassi eller Nicke får jag väl säga. Lite mer tecknad serie över det hela...Mulle hette ju faktiskt Blixten från början. Jag kanske borde slå till på den.
 
 

Ja se hästtjejer...

Man vet att man är hos en hästtjej när man hittar sadeltvål i skafferiet.
 

Dressyrträning

Orkade inte uppdatera igår kväll när jag kom hem, var helt slut...
 
Det blev dressyrträning istället för hoppning denna gång också. Vi hann rida fram lite själva innan tränaren kom, och sen fortsatte vid med liknande arbete som förra gången. Volter och åttvolter, flytta ett par steg sidvärtes på volten inåt och utåt. Skänkelvikning i trav.
 
Lady var jättefin i början, men sen vet jag inte om hon blev trött eller jag blev trött eller vi bara blev osynkade för sen gick det inte alls en stund. Så vår tränare blev envis och vi fick jobba på, bl a med små volter och t.o.m lite förvänd galopp som vi inte alls jobbat med tidigare.
Lady är så himla  följsam och mjuk i höger varv, men i vänster vill det sig inte alls och man märker hur oliksidig hon är. Det ser man även efteråt på hur hon svettats. Nåja, vi fick henne hyfsat loss till slut i alla fall. Men vi var nog båda rätt trötta efter det. Kallt var det också.
 
Jag känner att jag rider Lady lite för lite nu när vi är nere på 3-4 gånger i veckan istället för 4-5. En vecka hit eller dit är ju inget, men nu börjar det bli lite mer långvarit. Tyvärr får ju hon stå tillbaka nu när jag haft mycket annat, dessutom blir hon inte lika gymnasticerad när man mest rider på grusväg och knappt i skogen alls. Ska se om vi kan komma ut i skogen i helgen nu när deet torkat upp lite hjälpligt och kanske är lite frost i backen på sina ställen.

Letandet III

Nu har jag börjat lägga ut annonser och Camilla har skrivit ut lappar åt mig så jag ska kunna sätta upp dem på bra ställen. Hoppas nu jag får några bra svar! Har även mailat en som ville ha halvfodervärd för att se om det kunde tänkas vara nåt bra.

Snabb, snabbare, Lady

Har fortfarande inte hört nåt från kollen, men det var stökigt i stallet och de hade varit och fipplat med Ladys täcke, så då har de varit i väg i alla fall. Kan anta att hon är dräktig, annars tror jag de hade hört av sig. Slapp kliva ut i leran i hagen, hästarna stod vid grinden och hängde så det var bara att dra på grimman och sjasa lite på Bönan. 
 
Hade beslutsångest över vart jag skulle rida idag. Ingen tid att passa eller annat dumt, så funderade på en längre tur. Men det var kallt och jävligt när jag red i väg (kommer snart vilja ha min borttappade fleeceluva...), och ville inte köra slut på henne inför träningen imorgon, så det fick bli nåt kortare. Det blev i alla fall skritt på asfalt, lite trav på fältet, mer skritt på asfalt eftersom fältet var rätt kladdigt ännu. In på grusvägen vid Olofsberg och sen trav och galopp in bakom Karbo.
 
Där var det dags för beslutsångest igen, så det blev ett par volter innan jag bestämde mig för att det måste gå att ta sig genom skogen. Det var visserligen blött, men inte så illa som jag befarade. När vi kommit i genom där kom jag på att jag hade kameran i fickan, så det blev ett par bilder på Ladys söta öron.
 
 
Och en bonusbild till Camilla..
 
Ser rätt lugnt ut än så länge, jämfört med förra vintern. 
 
Sen klapprade vi hemåt och det hände inte så mycket mer. Dagens tur var mest full fart framåt, inte så mycket jobb. Ska jobba desto hårdare imorgon, för då är det TRÄNING!!!

Hålla tumme

Det blir ingen ridning idag, för Lady är på dräktighetskoll och jag vet inte exakt när hon kommer hem. Hoppas på det bästa!
 
 

Medmänniskor

Det är verkligen kul när man har lite roliga människor runt sig som kan peppa en och komma med idéer. Och somm man kan bolla alla tankar med. Både när det gäller träningarna, upplägget av dem och vad man vill göra. Och såna dagar man egentligen inte orkar engagera sig och man får en spark i arslet. Och jag tänker jättemycket på det nu när jag kollar på hästar, det blir så mycket enklare att bena ut vad man vill när man har några att prata av sig med. Och som kan komma med och glo lite.
 

Dressyr och mer dressyr

När jag skulle hämta Lady i hagen kom mattanten (a k a hennes ägare) och ropade på dem, så de kom farande i full galopp, Lady med några extra bakutsparkar på vägen. Men hon fick komma in istället för att gå över i den roliga hagen med mycket gräs. Inte helt så som hon hade tänkt sig.
 
Jag red ner till ridbanan och körde lite dressyr för mig själv idag. Camilla dissade ju oss för att pröva en ny tränare, och Linda skulle rida senare. Vi gjorde lite volter, och övade vidare på skänkelvikningarna vi jobbat en del med på träningarna på sistone. Mitt i en skänkelvikning i trav kommer Anne ut på trappen och skriker "Bra Jenny! Bara lite mer på ytter där!". Bara så man inte ska tro att man kan komma undan med att fuska, det finns alltid nån som ser en ;) Men faktiskt så kändes det stundtals nästan lika bra som i torsdags.
 
Det fick bli en lite snabb avtravning så jag skulle hinna fixa allting och sen åka och titta på Camillas träning. Lady fick gå ut i sin efterlängtade hage och jag åkte i väg och fotade lite. Det blev lite kallt efterosm jag lämnade alla varma kläder i bilen (man kan inte vara smart hela tiden). Men det var intressant, skulle gärna prova rida för henne själv. Camilla passade på att fråga henne om hon kände till några hästar som behövde medryttare, och det gjorde hon eventuellt. Så vi får väl se om vi ska dra i den änden också.

Måste bli rik...

...vill ha...
 
 
(Hoppas nu infogningen av detta filmklipp fungerar.)

Mer provridning

Dagens andra utflykt var ju då en provridning till. Den här gången följde Camilla med som moraliskt stöd och för att se till att allt går rätt till. Vi snurrade runt lite innan vi hittade rätt, och kom faktiskt tio minuter sent (kors i taket!).
 
Det här stället var också ett lite mindre privatstall, men inte alls lika prydligt och välplanerat som det andra jag var till. Ägaren till hästen är en lite yngre hopptjej.
 
Hästen heter Nicke och är en 15-årig fullblodsvalack, också fux med vitt. Den här gången hade Camilla kamera med, så jag ska lägga ut några bilder sen när jag fått dem av henne tänkte jag. Han stod i alla fall i boxen när jag kom, och jag borstade lite och gjorde i ordning tillsammans med ägaren. Försökte fråga lite runt omkring, men kände att jag inte hade jättemycket eftersom jag redan fått veta en del när vi mailat.
 
Ägaren fick sitta upp först, så gick vi i väg till ridbanan på granngården. Hon red runt och visade honom lite först innan jag skulle prova. Jättetrevlig häst, såg väldigt välriden ut och snygg dessutom. Däremot tyckte vi båda att han såg aningen ofräsch ut i skritt och trav. Han har ju varit skadad, så det skulle kunna ha med det att göra.
 
Jag satt ändå upp och provred. Gjorde lite volter i skritt och trav först, provade vända och flytta honom lite. Sen gjorde jag några galoppfattningar åt vardera håll också. Mycket känslig häst, det gällde att sitta stabilt och inte fippla för mycket. Emellanåt släppte han bettet helt, och det sa hon att var en del av svårigheten med honom. Det kändes ändå som om jag fick till någorlunda vettig ridning.
 
Jag skrittade uppsuttet första biten hemt och fick känna lite på hur han är ute. Han skrittade lugnt och fint mestadels, men studsade till lite när vi passerade gården. Satt av och gick sista biten och så gjorde vi i ordning och släppte ut honom i hagen efteråt.
 
Jag gillade hästen jättemycket, och det kändes som om det fanns mycket potential där. Men med tanke på att han nu kändes ofräsch, och att det fanns så dåligt med vägar vår och höst, bland annat, så kommer jag ändå att tacka nej till att rida honom. Mycket synd...
 
Det positiva med att provrida en häst till var i alla fall att jag fick lite mer att jämföra med. Jag insåg att jag nog inte skulle trivas med Kasimir heller. Han var lite för krävande att rida, och jag kände inte riktigt att personligheten var rätt. Så jag har tackat nej till honom. Letandet får gå vidare, jag ska lägga ut en annons här i veckan och se om det dyker upp nåt bra.

Pay & jump på Underberga

Camilla och Quicken skulle göra sin comeback i Underberga idag. Jag missade den första gången eftersom jag var bortrest då. Men nu fick Camilla plocka upp mig på vägen. Jag har aldrig varit på Underberga så det var spännande. De tär en väldigt fin anläggning, även om hagarna deras hästar går i är under all kritik, små leriga fyrkanter. Men fint ridhus, fin ridbana etc. Jag var tvungen att studsa runt och känna på underlaget på ridbanan, vilket gjorde stackars Quicken väldigt förskräckt.
 
Jag fotade med Camillas kamera, så jag får väl se om jag kan sno lite bilder sen. Spanade på en massa fina hästar och söta ponnyer och hade åsikter om alla andra som var där ;)
 
Camilla och Quicken skötte sig jättebra, inga avramlingar eller krascher. Ett stopp i första rundan och en rivning i andra, men de kom i alla fall runt på ett bra sätt. Fick höra lite åsikter om dem också, en tant som tyckte att travare kan man ju inte tävla i hoppning. Det får hon väl tycka om hon vill, vi vet ju bättre.
 
Camilla avslutade dagens första utflykt med att stila och backa ut släpet som stod parkerat bredvid oss. Mycket vackert! Sen rullade vi hemåt igen.

Planer

Nu väntar först en utflykt till Underberga där Camilla och Quicken ska vara med på Pay & jump. Nu ska bara Quicken hoppa alla hinder, annars...
 
 
Och i eftermiddag ska provridning nr 2 genomföras!
 
 

Uteritt

Lady och de andra tanterna hade fått gå i den obetade hagen ett tag när jag kom. Ingen var särskilt pigg på att lämna den, men hon fick följa med in och de andra över till sin vanliga hage. Alla tre såg ut som träsktroll, tur att Lady åtminstone hade täcke så man kunde lyfta av en del lera. 
 
Exempel på träsktrollslooken
 
Vi skulle möta upp Lotta och Syria för dagens tur. På vägen dit mötte vi en traktor, och med tanke på att vi sist gjorde sidohopp över diket samt att det var lite trångt hoppade jag faktiskt av och ledde förbi henne. Inga problem alls.
 
Försökte hitta någorlunda mjuka vägar för Syrias oskodda fötter och provade ett par vi inte gått förut. Stackars Syria, inte nog med att hon fick träna på att gå genom vatten och lera, hon skadade sig även i kronranden, och såg väldigt ynklig ut. Det blödde en del, men var nog inget stort sår egentligen. Men vi fick improvisera en annan väg hem än vi tänkt för att inte smutsa ner det.
 
Syria på utflykt till Strängnäs
 
 
 

Provridning

Dagen D för provridning. Jag var inte ett dugg nervös förrän jag satte mig i bilen för att köra i väg, då började jag först noja om att inte hitta, sen att allt annat skulle gå dåligt. Så jag körde i väg och fokuserade på att andas. Det var jättelätt att hitta och jag var som vanligt tio minuter tidig.
 
Hästen heter Kasimir och är 21-årig valack, fux med lite vitt (nej jag tog inte fram kameran), inte jättestor fast jag annars gärna tänker mig att alla dressyrhästar är i älgstorlek. Han stod inne på gången när jag kom, men jag var med och sadlade och donade. Ägaren var trevlig och jag försökte fråga massor. Jag har fått för mig att man ger ett bra intryck då, intresserad och så. Plus att det fanns mycket att fråga om rutinerna i stallet och allt sånt.
 
De har hästarna hemma, tre större hästar och en pytteliten. Ridbana på gården, ridhus på skrittavstånd, inte jättemycket ridvägar emn några olika rundor i alla fall. Några stall till i området. Det visade sig att hon bl.a rider för min fd ridlärare från ridskolan, och en tränare som jag varit lite nyfiken på tidigare som jag sett rida en fälttävlan i somras. Båda har jag möjlighet att rida för sen isåfall att jag börjar här.
 
Nåja, ägaren följde med till fots och jag fick skritta fram ute en kort stund innan vi gick in på ridbanan. Hon sa innan att han inte ger nåt gratis, och det hade hon ju helt rätt i. Jag skrittade och travade runt lite och testade hjälperna och försökte få en uppfattning av honom. Vackert tror jag inte det var, och då hade vi inte ens kommit till galoppen.
 
Galoppen ja. Här började hon komma med lite små tips, och det behövdes kan jag ju säga. Han kanske inte hade nån supertrav, men jämfört med Ladys så var det hela havet stormar att sitta i. Galoppfattningar är dessutom tydligen hans favorit-jag-kan-absolut-inte-göra-detta-om-du-inte-är-elitryttare-och-knappt-ens-då-för-jag-tycker-det-är-totalt-onödigt. Så det krävdes några försök att få till nån galopp, och att få honom att hålla den. Men å andra sidan blev han superfin i traven när jag väl galopperat lite.
 
Travade och skrittade lite till, och skrittade av på samma sätt som framskrittningen. På det hela kändes det som om det finns lite att jobba med att hitta rätt knappar och lära sig sitta på honom, men det kändes också som det finns potential att faktiskt komma till riktig ridning och lära sig massor. Så jag sa att jag är intresserad. Hon sa att jag verkar ha en bra inställning i alla fall, men det är jättesvårt att veta vad hon egentligen tyckte. Som sagt, vackert var det nog inte, men det är ju lite frågan om vad hon är ute efter också. Så jag försöker att inte hoppas för mycket.
 
Kasimir var åtminstone jättegullig, och lite reserverad. Precis den sortens gubbe jag alltid fastnade för innan jag träffade Lady. Så nu ska jag väl vänta och se, och försöka att inte bli alltför otålig tills jag får besked, då hon skulle höra av sig om nån dag när hon funderat lite. (Och eventuellt har hon nån mer som ska provrida, jag frågade inte men det kändes troligt.)

Dressyrträning

Det blev dressyrträning idag istället för hoppning, eftersom banan var blöt och det var mörkt och dimmigt. Lady har känts stel och tungriden på sistone, och jag hade inte så stora förhoppningar. Grinig i stallet var hon också. Men jag måste gjort nåt rätt, för efter att ha testat lite travskuttande gav hon med sig och vi behövde bara värma upp lite så flöt allt på hur fint som helst. I höger varv bara gled vi runt och kände oss snygga (det är så man vet att det går bra). Vänster varv är lite svårare, men även där gick det hyfsat från början och riktigt bra på slutet. Kände även att det var nyttigt för henne att bara få rulla på i galopp några varv innan vi började jobba med den. Och så fick jag en sån kommentar som jag känner är så självklar - se så bra det går när du sitter ordentligt! Jamen det är klart det gör. Gör jag rätt gör hon (oftast) rätt också.
 
På vägen hem var det knappt att man såg vägen, så mycket dimma var det. Och alla våra grejer var fulla med sand och lera, så det var bara att köra nästan allt under vattenkranen. Ibland är det bra skönt med varmvatten i stallet. Jag föredrar att ha rena grejer i den mån det är möjligt. I alla fall till hästen, om jag själv ser ut som ett träsktroll gör det inte så mycket. Fast nu kände jag att jag behövde göra mig lite presentabel inför provridningen imorgon, det är ju trots allt en dressyrryttare jag ska till. Lady får då vila imorgon, så ska vi se vad vi hittar på i övermorgon istället.

Supersöt


Letandet II

Jag har inte kommit i väg för nån provridning ännu. Men har två på G, fullblodet jag nämnde tidigare måste jag boka in, det är alltid kul att provrida även om det känns mindre sannolikt att det blir just honom. Den andra har jag inbokad imorgon, ett äldre halvblod som går MSV dressyr. Dock i fel område (förlåt Camilla!), men det lät så bra att jag är tvungen att kolla på honom. Inga direkta minus annars, som sagt utbildad, ska gilla att hoppa, trevlig på uteritt, trafiksäker... Mycket nyfiken på hur han är.

Latrunda

Idag skulle jag ha ridit med Lotta, men eftersom jag ska i väg med gammelkatten till veterinären på eftermiddagen blev det inte så. Lady verkade alldeles lagom idag, inte trött och inte övertaggad. Det var väder för en riktig långtur, men kände mig lite lat så det blev Romsborundan idag igen. Fast från andra hållet för lite variation :P
 
Fick en riktig bra skritt från början, avslappnad men med rejäla kliv. Hon har verkligen fått en bättre skritt av att i ett halvår försökt hänga med Bettan. Annars brukar det mest bara bli antingen trippiga små steg och så får man driva på hela tiden, eller stora stressade älgkliv som är obekvämt för mig och jag kan inte tro att det är bra för henne heller.
 
Vi joggade runt i lugn och ro, hon blev lite laddad efter att ha fått galoppera lite så på hemvägen fick vi inte till skritten lika bra. Men det var färre hästätande objekt ute idag, alltid nåt. Vi ska hoppträna imorgon, och så ska jag försöka rida nåt i helgen också, men överlag blir det nog en lite lugnare vecka.

Inspiration

Den här bloggen brukar jag läsa (äldre inlägg här). Jag tycker den är inspirerande, för att hon har en mestadels sund syn på hästarna och ridningen. Hon är oftast positiv och glad, eller i alla fall försöker vara det. Och hon är en ganska vanlig person i en mer ovanlig situation, som hästskötare och sedan ryttare hos Andreas Helgstrand.

Vad har man i boxen?

Vi har precis börjat stalla in hästarna för hösten. I år har vi, till skillnad från tidigare år, torv i boxarna. Tidigare har vi haft halm för det mesta, någon kort period har vi haft spån. Nu är det ju inte jag som bestämmer det förstås, men tänkte ändå berätta att jag är nöjd med torven så här långt. Vi har dessutom permanentbädd nu istället för att röra runt och ta ut allt varje gång, så det blir enormt mycket mindre jobb med mockningen till vardags (ja överhuvudtaget för mig eftersom jag inte kommer vara kvar till våren när bäddarna ska ut!).
 
Orsaken till bytet är framför allt att Lady blivit diagnosticerad med bronkit och därför måste undvika damm så mycket det bara går. Här får torven ett första plus. Jag tycker inte det dammar alls, jämfört med halm som alltid dammar en del och som dessutom kan visa sig vara dålig och då damma extremt. 
 
Torven packar sig vartefter, det gör att den blir mindre uppgrävd än spån så hästarna inte råkar gräva sig ner till golvet och ligga obekvämt, samt att bajspluttarna inte blandar in sig lika mycket så det blir mer lättmockat. För både torv och spån gäller att man kan sila genom grepen, istället för att slänga omkring stora sjok med halm och försöka skaka ur dem. Dessutom har dessa bättre uppsugningsförmåga och luktar mindre än halm.
 
Jag har även varit i ett stall med rivet tidningspapper som strö. Det kan tänkas vara mindre dammigt, men flyger å andra sidan runt både i stallet och kring gödselstacken. Jag kommer dock inte ihåg hur det var att mocka i. Det känns inte som det vanligaste ströet direkt.
 
Nackdelar med torv då? Det ser lite skitigare ut i stallet, för det dras lätt med i hovarna och på skorna, och den mörka färgen gör ju sitt till. Det går inte att äta, vilket i vissa fall kan vara negativt. Annars kan jag faktiskt inte komma på något. Sen kan det finnas speciella tillfällen då man vill ha egenskaperna för just halm eller något annat. När det gäller pris och tillgänglighet har jag inga åsikter, eftersom jag inte köper in ströt har jag inte satt mig in i det. Återstår väl att se om jag kommer vara lika nöjd när vi haft torven lite längre.
 
Hmm, halm säger du?
 

Letandet

Har börjat titta på lite annonser för en ny medryttarhäst, och även svarat på två hittills. Den ena gällde två halvblod med hyfsad utbildningsnivå. Den har jag nu fått svar från att hon redan hittat någon annan (väldigt oförskämt att inte vänta på mitt mail tycker jag :P).
 
Den andra gällde en 15-årig fullblodsvalack vid namn Nikke, som jag eventuellt ska provrida imorgon. Han är tävlad hoppning 110 och dressyr LB, vilket ju är ett plus. Hans ägare rider, vilket känns positivt eftersom hon då kanske är lite mer engagerad och har koll. Det visade sig efter att jag svarat på annonsen att jag faktiskt sett honom på vår träning för några veckor sen, då vi hade fyra extra ekipage med oss. Då såg han mest väldigt laddad ut. Inte så konstigt, han har inte fått hoppa på länge p.g.a skada. Vilket då tar oss till minusen.
 
Han har varit skadad, vilket alltid är något av en risk. Även om han troligtvis blir återställd så betyder det åtminstone att det dröjer om/när jag får hoppa med honom. Han är inte trafiksäker, och det finns dåligt med bra ridvägar runt stallet. Sist men inte minst, eftersom ägaren också rider blir det färre dagar till mig, och det kan i värsta fall vara så att det krockar på olika sätt.
 
Så jag får se, kanske detta inte är hästen för mig, men i så fall finns det ju fler där ute. Lindas Stato har också varit uppe för diskussion, och jag har inte avfärdat möjligheten. Och jag har inte fått tummen ur och satt ut en egen annons ännu heller, vem vet vad som gömmer sig i Börjeskogarna... För givetvis ska den stå i närheten så jag kan fortsätta rida med Linda och Camilla. Eller i alla fall hoppas vi det. Nu är letandet i gång i alla fall.

Lite dressyr kanske

Lady verkade lite trött idag med när jag hämtade henne, och hon var inte lika taggad när vi kom i väg. Förutom att spana lite mot Hannas hästar som rejsade i hagen tog vi det lugnt och fint. Red bort till Hillbloms ridbana i förhoppningen om att den skulle vara lite torrare nu. Det var den, möjligen med betoning på lite... Ena änden kändes i alla fall okej för lite voltarbete och liknande. Faktiskt så får man plats med rätt mycket även på ena änden, nu när de gjort ridbanan så stor. Fråga mig inte hur stor, jag har inget ögonmått.
 
Hur som helst, vi gjorde volter och serpentiner, sidohopp, skänkelvikning i skritt och trav, jämfotahopp, galopp, åttvolter... Lady är fortfarande stel och vill inte riktigt länga på stegen, så hon vill gärna byta gångart eller studsa på stället när jag driver på. Emellanåt blev vi lite osams över detta, men jag kände att jag hade hyfsat tålamod och bytte övning en stund när det inte gick. Tycker ändå att vi jobbade på bra båda två. 
 
Svettiga blev vi båda två, så det fick bli en liten avstickare in på lilla grusvägen på hemvägen så Lady skulle få skritta några minuter extra. Hon hade lite vitt snor i näsan efter ridningen. Blir jämt så orolig över minsta tecken på att hon kanske inte är okej i luftvägarna... Nu har de nyss börjat stå inne på nätterna också, och jag vet inte hur hennes bronkit kommer reagera på det. Men jag får hålla ett öga på henne och hoppas på det bästa. 
 
Grezna, före lerbad och på jakt efter godis
 

RSS 2.0