Veckan i korthet

Vi ligger lite lågt just nu eftersom jag bara lyckas pricka värmen hela tiden. Häromdagen lyckades jag zappa stackars Misty på näsan när vi skulle ut i hagen. Idag fick de en ny yta med gräs då de betat av den förra och det är väl ungefär det som hänt sen sist.
 
 

Måndag; älgsafari

Igår blev det en uteritt tillsammans med Linda och Timra. En av de lite kortare rundorna med en del trav här och där. Misty tyckte trav var bra för då blev det lugnare med flugorna. Sen verkade hon säga fula saker till Timra mest hela tiden, för Timra blev alldeles förskräckt så fort Misty kom för nära. 
 
I skogen hörde vi ett plötsligt prasslande och båda hästarna hoppade till, så kom det en älg farande tvärs över stigen. Men varken Misty eller Timra brydde sig desto mer när de såg var det var. Jag kan nu skylta med en älgsäker häst.
 
Efteråt blev det pyssel och jag noterade årets första omgång styngflugeägg. Min fina rykt var helt bortkastad, så fort jag släppte ut Misty rullade hon sig ordentligt.

Lördag; friarstråt

Misty såg helt slut ut när jag hämtade henne i hagen, men hon piggnade till när vi kom ut på en skrittur. Vi höll ändå på att bli stående på ett ställe, jag såg inget speciellt så hon kände kanske lukten av nånting då det går mycket vilt där. Med tålamod kom vi förbi efter en stund.
 
Passerade Björkhaga så jag fick spana på fölen och Misty fick spana på Lille Skutt. Det skulle kunna vara så att hon är brunstig nu, hon hade i alla fall mycket att säga. Påpekade för henne att hon är för sent ute, han har inte så mycket att erbjuda längre.
 
Efter ridturen blev det mys i hagen en bra stund, riktigt skön kväll.

Fredag; pyssel

Igår erkände vi oss besegrade av värme och flygfän så det blev bara pyssel. Misty hade skaffat sig ett sår på ena bakbenet, men det passade ju väldigt bra att jag upptäckte det medan jag fyllde vatten i hagen. Hon uppskattade inte alls att jag plötsligt spolade kallvatten på det, en kort diskussion sen stod hon snällt.
 
Alla sätt är bra...
 
 

Torsdag; grejer

 
Igår provade vi en annan sadel genom att rida runt på fälten. Misty var ovanligt medgörlig, men om hon var på extra gott humör eller om hon gillade sadeln är svårt att avgöra.
 
 
 
Dessutom har jag nu provat fläta fast flugpannbandet i pannluggen eftersom hon envisas med att ha det som en ensidig polisong, utom de dagar hon drar ner det under ena ögat. Jag vet faktiskt inte hur hon gör, hon kanske har bantat huvudet sen förra sommaren då vi inte hade problemet... 

Onsdag; nyhetstorkan över

Det har varit lite dött på bloggen nu, eftersom jag åkte bort och Misty fått vila. Men igår var det full rulle i stallet.
 
Stato skulle veterinärbesiktas då Tessan eventuellt skulle köpa honom. Han var väl sådär rolig med alla flugor, men med mycket spray gick det. Tyvärr gick han inte i genom så det blev ingen affär, istället blir det vila ett tag så får vi se sen vad Linda bestämmer sig för sen.
 
Misty och jag kom ut på en liten ridtur tillsammans med Timra och Linda. Misty hade svårt att slappna av, men nöjde sig med att trippa och fnysa åt en och annan buske. Fick höra via djungeltelegrafen att jag imponerat med min förmåga att sitta kvar barbacka vid ett tidigare tillfälle då grannen såg, det är ju alltid trevligt.
 
Kvällen var inte slut när vi kom tillbaka till stallet. Misty hade tröttnat på att vara inne efter en eftermiddag så hon passade på att smita och joggade runt i hagen tills hon insåg att hon var helt själv och att det var så synd om henne (att hon själv lämnade de andra hade hon uppenbarligen glömt). Gick tillbaka med henne när vi mötte Timra som också hade för bråttom ut för att vänta på Linda. Våra rutiner är tydligen ingenting för ivriga hästar. Vi samlade i alla fall ihop dem och så fick alla gå ut i samlad trupp.

Torsdag; snabbis

Nytt gott vatten efter en varm dag.
 
Vi tog en kortare vända över fälten och rejsade lite på hemvägen.

Tillökning

 Nu har Bönan fått sitt föl, ett näpet litet sto blev det. Lite krokig i fram men annars fin.
 
 
 
 
 
 
Inte en jättebra bild, men brorsorna trivs bra ihop.
 

Onsdag; bommar

Idag promenerade vi ner till ridbanan för att jobba från marken där. Longerade först i alla gångarter. I skritten ville jag att hon skulle skritta lugnt och börja slappna av. I traven nöjde jag mig med att hon höll sig på volten utan att gena eller trycka sig utåt. Och i galoppen ville jag bara se några galoppsprång, hon hade lite svårt att få plats på volten. Vänster varv var svårare än höger också.
 
Använde sen bommar i olika varianter. Skritt med olika avstånd på rakt spår, skritt på ganska liten volt och trav på mellanstor volt, bara ett par gånger av varje. Misty jobbade på fint.

Måndag; all together now

Den här gången fick vi med oss hela flocken på tur. Efter en stunds övervägande blev det barbacka för allihopa, premiär för Tessan och Stato. En måttlig tur, med trav på väl valda sträckor. I början var alla hästarna lite sprättiga, men det gick över och ridturen gick utan missöden bortsett från att Misty skallade mitt smalben när hon skulle jaga en fluga.

Söndag; träna på valda delar

Igår blev det en vända över fälten. Passade på att jobba med öppna och skänkelvikningar, gick riktigt bra, samt trava en del, gick riktigt bra om nosen pekade hemåt men blev valfri gångart åt andra hållet. Dessutom tränade vi på att göra volt utan levad, vilket blev bättre vartefter. 
 
Svängde förbi Björkhaga en snabbis och blev erbjuden en slurk hästmjölk, men tackade artigt nej. Skulle kika på Bönans juver och stackarn blev alldeles till sig och började brumma åt mig. Inget fel på moderskänslorna där inte, beräknad fölning nästa helg. Lady är bekräftad dräktig och lille tuffingen växer så det knakar.

Lördag; 4WD

Dagens aktivitet fick bli en off road-promenad så jag också fick sträcka på benen. För första gången sa Misty nej tack där kommer inte jag fram på ett ställe. Bra att veta att hon inte försöker gå om hon inte tror det går i alla fall, och hon går ju fortfarande fram på många ställen jag inte hade trott det.
 
Den nye Hannibal.

Torsdag; mera volter

Igår kände jag mig lite fantasilös så det fick bli ett till passa på ridbanan. Travade en del på vägen dit och gjorde några skänkelvikningar. På ridbanan fick Misty fortsätta uppvärmningen på egen hand genom att jag släppte henne lös så hon fick trava runt några varv.
 
Efter det jobbade vi vidare med våra volter och växlingar mellan rakt och böjt spår. Det var mindre flugor den här gången, så Misty kunde fokusera bättre och jag tyckte det gick riktigt bra. Jag måste fokusera på att sitta ordentligt så följer Misty spåret, sen kan hon trippa i väg framåt emellanåt när hon tycker det blir jobbigt men igår lyssnde hon bra när jag ville rätta henne.

Onsdag; morgonstund

Det blev en tidig morgon idag, vilket Misty verkade uppskatta som mötte mig i hagen. Eller så var hon bara glad över att ha fått gå utan munkorgen över natten.
 
 
Vi siktade på en fin ridtur, hade en kort diskussion kring vilken väg vi skulle ta, men efter det knallade Misty på utan klagomål. Solen tittade precis fram över trädtopparna.
 
 
Valde en av skogsstigarna så Misty fick lyfta på fötterna. Det var en del mygg inne i skogen och några bromsar hade vaknat på hemvägen, men annars var det lugnt med flygfän, och framför allt svalt.
 
Efteråt gick jag runt i hagen och plockade smultron och kliade lite på hästarna. Nästan så man skulle kunna kliva upp i ottan varje dag.
 
 
 

Måndag; seriös träning

Vi försökte oss på nåt dressyrliknande. En del trav på vägen ner till ridbanan, men väl där nöjde jag mig med skritt och jobbade med volter och serpentiner i olika storlek och att få till böjningen och uträtningarna. Blev riktigt nöjd med Misty, inte för att vi gjorde nåt avancerat eller ens lyckades exceptionellt bra med dessa övningar, men hon jobbade på fastän det var mycket flugor och man kände hur hon emellanåt verkligen behärskade sig istället för att flippa ut.
 
Det verkar gå bra med munkorgen, hon har fått byta med Timra så Misty får ha en med större hål nu i början, och det ser ut som att hon fått in tekniken. Hon var ganska arg första dagen jag släppte ut henne med den på, men det verkar ha gett med sig också.

Lördag; Misty på rymmen

Igår när jag kom till stallet gick jag som vanligt in med grejer i sadelkammaren, stod och tittade om nån skrivit på tavlan, när jag hör konstiga ljud. Det visade sig att Misty stod inne. Lite efterforskning visade att hon varit på rymmen, när Lindas föräldrar vaknade stod Misty och provsmakade gräsmattan samt ena bilen... Staketet var trasigt på två ställen, så jag vet inte om de andra hästarna var helt oskyldiga heller, men de stannade i alla fall kvar i hagen den här gången. Efter felsökning konstaterades att vi inte haft el på tråden, och med nerbetad hage var väl faktiskt gräset grönare på andra sidan den här gången.
 
Tog en ridtur i alla fall. Misty var ganska pigg, men när jag ville trava på skogsstigen blev det rätt hackigt. Det var nämligen lerigt på vissa ställen, och lera äter hästar, eller hur var det nu. I övrigt var vi ganska överens. På hemvägen blev det en mindre diskussion om tempot samt hur man beter sig när man blir biten av bromsar. Jag kommer åtminstone få en oslagbar balans om jag barbacka ska klänga omkring och slå bromsar på en skuttande häst.
 
Efter ridturen gjorde jag i ordning en ny hage, hade egentligen inte tänkt byta riktigt än men om de ska hålla på och rymma annars så. Misty fick faktiskt på sig munkorg nu också, tänkte testa att ha den första tiden på nytt gräs och se hur det går.
  

Torsdag; pigg giraffponny

Inte undra på att Mistys svans ser ut som en rotborste emellanåt.
 
Vi skulle jobba löst på volten hade jag tänkt, vilket verkade passa Misty utmärkt. Släppte henne och hon började trava runt, varierat med att pipskutta och svinga med huvudet som en arg giraff. Lät henne hållas en stund och bara bad henne byta varv emellanåt. När hon fått springa av sig lite kunde vi jobba fokuserat med övergångar, halter och ryggningar, även om hon pep till i traven ibland.

Onsdag; kortis och hovis

Idag började vi med lite ridning. Genom sommarhagen, sen trav vidare över fältet. Vände om och då blev det svårare, Misty ville att det skulle gå fort och så hittade några bromsar oss också. Gick upp i skogen vilket gick lite bättre. Det blev inte så långt, ville att hon skulle hinna varva ner innan hovslagaren. 
 
Svampade Misty och roade mig med lädervård tills hovslagaren kom och fixade nya fötter på Misty. Det fick bli en halvskoning nu. Kanske lika bra att det inte skulle göras nåt med bakfötterna, hon skötte sig bra fram men det var en del flugor och hennes tålamod såg inte helt långvarigt ut.

Måndag; på tur

Tog en liten uteritt. Misty var ganska spänd, så jag satt faktiskt av när vi skulle passera islandshästarna. Det kändes som en sån dag då det kunde bli för mycket för hennes känsliga nerver med fläckiga raggsockor som kommer rusande mot oss med benen vispande åt alla håll. Jag försökte förklara för henne att de är samma sorts mutanter som henne, men det ville hon inte gå med på. Hon fick i alla fall blåsa ut sig, så hon verkade faktiskt lugnare resten av turen.

Bilder från 2014-06-30

Här kommer de, bilderna ni alla väntat på!
 
 
 
 
 
Hoppsan...
 
 
 

RSS 2.0