Olycksfågel

Igår blev det inte riktigt som planerat. Började med att ta in hästarna för mat och fixade. När jag sen skulle ta ut Misty på gången märkte jag att hon gick aningen ojämnt, och när jag visiterade upptäckte jag ett sår på ena frambenet, strax nedanför kotan.
 
Misty fick fortsätta gårdagens vattenträning, dock via hink den här gången. Men kallade ändå in Camilla för assistans sen så vi fick det ordentligt rengjort och bandagerat. Det var inget jättestort sår så förhoppningsvis räcker det att hålla det rent, men då måste det nästan vara bandagerat i hagen eftersom det fortfarande är blött.
 
Misty var måttligt förtjust i hela proceduren med rengöring och lindning, men det gick ändå. Sen var hon defintitivt den mest färgglada hästen i hagen.
 
 
Imorse fick jag klara av lindningen själv, inte helt lätt men till slut fick jag till det. Hon var lite svullen så jag hoppas det går ner snart och inte blir infekterat eller nåt annat dumt.

Söndag

Jag var helt slut i kroppen i söndags så jag bestämde att vi skulle ta det ganska lugnt. Lite mental träning istället för fysisk. Så Misty fick bekanta sig med vattenslangen, vilket hon inte alls ville vara med om. Efter en del om och men fick jag henne att gå genom vattenstrålen, samt att jag fick spola lite vatten på hennes framhovar.
 
Efter denna prövning fick hon lugna ner sig och jag band upp henne för att borsta, då hon plötsligt bestämde sig för att hon inte kunde stå uppbunden, så hon kastade sig och knäckte spännet till sin grimma (den rosa glittriga, det var inte meningen, jag lovar...). Hon försökte ett par gånger till men då var jag med och fick henne att gå framåt direkt, sen lugnade hon sig. Vet inte riktigt vad som flög i henne, men hon lyssnade i alla fall när jag sa åt henne.
 
Hon fick även några varv löslongering, bara så hon skulle få sträcka lite på benen. Hon var väldigt följsam och nästan lite loj, oklart om det berodde på trötthet från löshoppningen eller på att jag skrämt livet ur henne innan. 

Bilder från 2013-04-20

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Löshoppning!

Idag stod löshoppning på schemat. Vi hade tänkt att Stato, Timra och Misty skulle vara med, men av olika anledningar blev det bara Misty. Värmde upp med promenad och jogg ner till banan, där Linda mötte upp. Provade släppa Misty på banan först, i en lätt kortslutning av hjärnan, men med en hästhage precis bredvid var det inte helt lyckat. Kopplade Misty och började bygga hinder.
 
Vi hägnade in ena långsidan och ställde fram en cavaletti och ett hinder. Började med att leda Misty över de liggande bommarna så att hon skulle få en uppfattning om vad hon skulle göra. Sen fick hon trava över dem lös en gång innan vi höjde upp. Lade första bommen på liggande sockerbitar så den precis bara kom upp över marken, sisådär 7 meter emellan (eller i alla fall 7 av mina steg) och hindret på ungefär 30 cm till en början.
 
Linda fick släppa Misty så fångade jag på slutet. Tappade henne en gång så hon rejsade och höll på vid staketet mot de andra hästarna, men sen fick vi in flytet. Höjde till 50, sen 60 cm med ett par omgångar per höjd, sen tyckte jag det räckte så hon inte skulle bli för trött.
 
Misty var jätteduktig! Hoppade som om hon aldrig gjort annat, kände att hon skulle galoppera på det avståndet och såg riktigt van ut. Linda behövde bara smacka på lite när hon släppte så skötte Misty sig själv, sen lät hon sig fångas snällt också.
 
Misty fick gå på släp medan vi plockade undan grejerna, hon var lugn och snäll men försökte putta in hinderstöd i mina knän. Sen blev det promenad hem. Hon hade ett litet balltramp, men annars var hon vid god vigör. Måste komplettera senskydden med boots framöver. Tyvärr hade vi ingen fotograf idag, så det får vi också fixa till nästa gång!

Vardag

Igår blev det longering igen. Började löst, Misty gjorde en hel del krumbukter även om hon var mindre för att stanna i hörnen. När jag kopplade henne var hon väldigt duktig, jobbade vidare med övergångar och nu gick det bra både upp till trav och ner till skritt och halt.
 
Avslutade också löst, hon ville inte fatta galopp idag och jag nöjde mig med ett par försök. Lade fram däcken så hon fick ta sig över på valfritt sätt, trav i ena varvet och skritt i andra. Sen kom det en regnskur så jag bestämde att det räckte. Stretchingen gick riktigt bra, har lagt undan repet för stunden eftersom hon verkar ha förstått att det där med att rycka med benen inte är nån idé.
 
För att balansera upp förra inläggets snyggbild måste jag ju lägga upp den här...
 
 
Ska göra ett inlägg med en massa bilder från det passet när jag hinner.

Full steam space machine

Misty fick fira sin födelsedag med ett svar från Vidilab, extra äpplen och en ridtur. Misty föredrog äpplena. 
 
Svaret på träckprovet blev 500 EPG för blodmask, odling satt för att avgöra vilken. 500 EPG är på gränsen mellan måttligt och mycket enligt Vidilabs skala. Nu ska jag kolla med Linda om hon har hunnit ta prov på sina och planera avmaskning.
 
Misty var faktiskt helt lugn fastän jag släppte ut de andra hästarna efter maten och lät henne vara kvar inne. Däremot trampade hon runt och välte pallen vid uppsittningen. Det verkar dock inte alls som om hon blir nervös över att den far omkring.
 
Jag testade att börja trava direkt vi kom ut på fältet, då var hon framåt och jag fick styra i bågar. Det blev även några galoppsprång, utan kommando från min sida, men det var ändå trevligt att få känna lite på den. Dock har hon ju inte så mycket ork så vi fick snart sakta av till skritt.
 
När vi saktade av började Misty takta istället, och krångla en del. Försökte sysselsätta henne med halter och travsteg, styra försiktigtmen hon ville inte riktigt lyssna på det örat. Vände hemåt och försökte vara väldigt konsekvent, och efter en stund verkade poletten trilla ner och hon förstod att hon måste stå helt stilla om hon skulle få trava några steg hemåt.
 
Jag tycker ändå hon lyssnade bättre nu än sist vi var ute, även om hon fortfarande stressade onödigt mycket. 
 
När vi kom tillbaka till kanten av fältet satt jag av och promenerade med henne samt gjorde enkla flyttövningar. Det tog en stund innan hon varvat ner helt och vi kunde gå hem. Passade på att sitta upp lite snabbt på stallbacken för att få en stillsam uppsittning för det här passet.
 
Jättesynd på datumstämpeln på denna bild...

Hipp hipp...

...hurra!
 
 
Camilla gjorde denna jättefina bilden åt oss!

Lat onsdag

Hade tänkt att rida Misty idag, men kände mig inte på topp direkt så det fick bli en promenad istället. Gick stigen ner runt sjön tills vi kom till en stor vattenpöl, då gick vi upp i skogsbrynet och kikade. Jag var jättesmart och plockade med mig påsen för maskprovet innan vi gick, så när Misty blev nervös kunde jag passa på och göra en räd i hennes bajshög. Sen gick vi hemåt.
 
Hon var jätteduktig och lyssnade när vi var uppe i skogsbrynet, fastän det var mycket buskar och hon tyckte det var jobbigt så kunde jag manövrera runt henne. Hon blev också rädd vid fågelburen, men trots att hon frustade och dansade runt så höll hon sitt avstånd och drog heller inte i snöret.
 
Hade tänkt fixa en hel del i stallet, bl.a. putsa läder och plocka ihop en omgång tvätt att ta med hem, men det fick vara för idag. Däremot kom jag ihåg tumstocken, så jag gjorde en (givetvis mycket korrekt och tillförlitlig) mätning av Misty och fick henne till 156 cm.
 

Smidiga klubben

Idag hälsade jag på Lady, det är flera veckor sen sist. Både hon och Bönan ser ut som de ska välta och rulla i väg när som helst... Hann ta ett par bilder innan Lady klättrade upp i mitt knä och krävde att få öronen kliade. Jag fick borsta av henne lite snabbt, men inte plocka pinnar ur svansen, sen skulle pannan klias. Även Bönan uppskattade att bli borstad och kliad. Det var mysigt, men samtidigt ganska tungt att vara där.
 
 
 
Lady med ca 2 månader kvar till fölning.
 
 
Bönan med ca 2 veckor kvar.

Publik

Tessan och Linda red lektion idag så jag åkte dit och tittade en stund. Först drillades Tessan och Stato i att fatta galopp utan krumbukter, det såg faktiskt ut att gå riktigt bra. Han var stadig i traven och det såg ut som om Tessan hade rätt bra koll på honom där.
 
Sen travade båda ekipagen över bommar utan problem, och ett pyttelitet kryss. Linda och Timra kan ju det där även om det var ett tag sen sist. Stato verkade först väldigt förvånad över att han behövde lyfta på fötterna, men efter första titten gick det bättre.
 
Vädret satte vissa käppar i hjulen då det kom en skaplig regnskur, så jag tror de avslutade lite mer abrupt än de skulle gjort annars. Stato försökte backa och slå mot regnet och blåsten, kanske inte den smartaste manövern... Men han verkade lugnare när de väl började gå hemåt.
 
 
 

Testkörning

Det blev longering som aktivitet idag igen. Tänkte testa det upplägg jag hade förra gången för att se om det funkar bra eller om det var en tillfällighet. Så jag började med några varv löslongering, hon var inte helt med på noterna utan försökte ganska mycket stanna i hörnen eller byta varv, men det blev ändå inte direkt några större krumbukter av det.
 
Kopplade upp henne och nu var hon samarbetsvillig och gjorde fina övergångar. Stopp- och avsaktningskommandona ville hon inte riktigt lyssna lika bra på som framåt, men ändå. Väldigt nöjd, så jag ska nog fortsätta göra saker i den här ordningen.
 
Provade galoppkommandot löst på slutet nu också, det gick inte lika bra som sist så det blev en del skutt och hopp. Jag tror också att hon var mer distraherad nu. Lade även fram däcken så hon fick trava över dem, eller ja, trava över i ena varvet och försiktigt smyga över i andra blev det.
 
Misty var lätt upprörd när jag släppte ut henne och Blossom i hagen, eftersom inte Stato och Timra var där. Jätteynklig lät hon, men jag tror det gick över sen.
 
Har fått hem mitt Kolla masken-kit idag, så ska försöka få några fina bollar imorgon. Så håll tummarna för att Misty bajsar ordentligt!
 

Round round get around...

Ägnade eftermiddagen åt en uteritt med Misty i regnet. Det positiva var att jag glömde bort regnet helt. Det negativa var att vi snurrade runt och gjorde en massa mystiska saker som jag inte hade planerat. Misty var alltså lite på tårna idag... På hemvägen fick hon dessutom vatten i öronen eller nåt sånt, så då blev hon ännu mer motsträvig. Avslutade med att gå in på volten en stund och jobba med att vi faktiskt går dit jag säger, och att fröken ska lyssna på det jag säger, samt lugna ner sig några hekto. Men vi överlevde båda två i alla fall, och jag tänkte framåt för oss båda två.
 
Dessutom överlevde vi att Tessan dök upp med sina tre barn i släptåg... Misty växlade mellan nyfiken och nervös, medan jag försökte få henne klar för hagen så fort som möjligt.

Duktig pålle och taskig matte

Idag har jag fått en massa stallfix gjort. Yay för mig! Misty fick longering. Stod ute i solen och borstade henne, och hon stod lugnt även om Lindas pappa höll på och sågade och snickrade.
 
Väl på volten började vi med löslongering en kort stund. Bad henne bara röra sig i det varv jag bestämde och inte stanna i hörnen. Hon valde att trava, det blev en del krumbukter när hon försökte byta varv utan tillåtelse, men utöver det travade hon snällt.
 
Sen kopplade jag henne och jobbade med övergångar halt, skritt, trav i båda varven. Och nu var hon jätteduktig, inte ett enda skutt och bara ett pip! Så vi kunde faktiskt göra några riktigt fina travfattningar i vardera varv. Dessutom lyssnade hon väldigt bra.
 
Avslutade med att släppa henne igenoch testa galoppkommando i båda varven. Det blev några skutt, men hon förstod vad jag menade och tog några galoppsprång som tänkt.
 
Idag fick hon stå fastbunden medan jag stretchade hennes ben, efter gårdagens fadäs. Inte lika roligt tyckte Misty. Dessutom var jag lite taskig och använde ett rep för att få bättre grepp om hennes vänstra bakben, som hon är kinkig med, det är annars så lätt att tappa benet om hon rycker till. Hon blev lite sur, men verkade acceptera situationen bra utan att bli rädd eller nervös. Hon fick stå lös som vanligt för morotsstretch.
 
En bild från igår, fler bilder kommer när jag hunnit få dem.

Bilder från 2013-04-12

Nu har jag så många bilder att det är svårt att välja!
 

 


 
Avdelningen "jag vill inte!".
 
 
Och filmbevis på att Misty är en snel hest även i trav...
 

Första passet på ridbana

Idag blev det ordentlig träning av både Misty och mig. Camilla kom och gav tips, hittade på övningar samt fotade när jag red på ridbanan. Premiär på ridbanan och dagen till ära använde vi även vårt splitternya schabrak som vi fick av Camilla förut.
 
Vi jobbade med samma saker som förut, halt, skritt och trav. Volter, serpentiner och liknande samt några steg skänkelvikning. Dessutom gick vi över bommar i både skritt och trav.
 
Misty lyssnade faktiskt bra på de flesta kommandon, även om hon hade en del åsikter om mitt val av väg, tempo etc. Hon tappade fokus och blev bångstyrig när en häst kom och gick i stallet, men vi återhämtade oss. Hon var inte alls nervös över andra saker kring ridbanan eller att det stod hinder framme.
 
Dagens största utmaning var att svänga åt höger, Misty tyckte inte alls att det var en bra idé. Jag försökte i första hand att driva på henne ordentligt när hon övervägde att hitta på saker och det funkade mestadels bra.
 
Medan jag mockade banan gick Camilla runt och ledde Misty över bommar och hinder. Stackars Misty var nog ganska trött, och alldeles svettig. Hon fick öva på tålamodet en stund eftersom vi var tvungna att stå och prata bort en stund efter träningen.
 
Promenerade hem såhon inte skulle behöva kånka runt på mig mer, och passade på att gå över ett par små diken och genom ett par vattenpölar. Misty var skeptisk men genomförde dessa utmaningar.
 
Avslutade dagen med en rymning. Trött som jag var hade jag inte tillräckligt fokus så medan jag försökte stretcha Misty smet hon i väg ut på stallplanen. Men hon var lätt att fånga eftersom hon bara ställde sig vid hagen, så jag fick avsluta som jag tänkt i stallet.
 
Har inte fått bilderna från idag, men däremot från våra tidigare sessioner, så ska försöka samla ihop några att lägga ut snart.
 

Läktarryttare

Igår kväll åkte jag med Camilla och Quicken till ridhuset igen. Den här gången blev det, förutom dressyr, ett par cavalettis på en volt och galoppträning genom longering. Tycker det är roligt att det gått så mycket framåt för dem på sistone, Quicken skötte sig väldigt bra. Han är inte helt stadig i formen hela tiden, och galoppen behöver jobb, men han går väldigt mycket stabilare än när vi tränade ihop i höstas.

Dubbelmisty

Igår blev det två vändor till Misty. En innan jobbet, då hade jag egentligen bara tänkt få på henne täcket innan regnet. Men eftersom jag hade tid över longerade jag en kort stund också. Körde i genom kommandona i båda varven lite snabbt, och det gick förvånansvärt bra fast det fortfarande blåste en del. En och annan krumbukt i övergång till trav, men sen travade hon fint och det var mindre än det varit de senaste gångerna så jag blev nöjd.
 
På eftermiddagen hade regnet kommit, så då tyckte jag att morgonens pass fick räcka som aktivering och kollade bara till Misty, samt gick en vända och kollade staketet då det som sagt blåst en del nu. En gren flyttade jag på, men den var inte så stor utan tyngde bara måttligt på tråden. Verkar som vi haft turen att de flesta grenar som blåst ner hamnat utanför hagen.

Precision

Igår blev det ridning igen efter ett par dagars paus. Vi promenerade ner till vägen som fram- och avskrittning, i övrigt höll vi oss uppe på volten. La fram ett par däck och stolen för att ha lite punkter att gå emellan.
 
Att styra runt försiktigt gick bra, men sen blev Misty grinig och stampade argt i marken när jag testade sidförande skänkel. Jag kontrade med att be henne gå framåt ordentligt, och när vi upprepat detta en gång eller två till så gick hon med på det också.
 
Sen gick det som en dans, testade även ett par framdelsvändningar och försökte få henne att börja runda till sig i svängarna. Precis som i longeringen är det lite lättare i höger varv, och nu får jag verkligen tänka på att inte nöta med några skänklar för det gillas inte.
 
Gick även ut på stallplan för att få en raksträcka att trava fram och tillbaka på. Mycket duktig ponny på det stora hela. Hoppas hon sköter sig lika bra på lördag, för då är det tänkt att Camilla ska komma och drilla oss samt ta några bilder igen.

I can see the sea from here

Dagens tips: Om du klär av hästen täcket en stund innan den ska in så kommer den att rulla sig i en urvattnad bajshög. Det kommer inte att gå att få hästen ren innan den torkat. Däremot kommer du att få testa en ny brun-utan-sol när hästen gnider in dig med bajsvatten.
 
Sen tog vi en promenad, stannade till då och då och gjorde lämpliga övningar såsom stanna, backa, flytta på dig, stå inte på min fot, gå genom vattenpöl, nej brevlådor äter inte hästar... Började även testa flytta henne lite under själv promenerandet, för att se om man kan bygga nån trevlig övning av det. Tittade på svanar och försökte få Misty att fokusera trots blåsten.
 
Efteråt fick Misty stå bunden utanför stallet för en omgång med borstarna. Först var hon trippig och bänglig, men hon skärpte till sig sen. Kanske för att hon höll på att välta när jag skulle kratsa hovarna och hon försökte lyfta flera fötter samtidigt. Hon stod i alla fall snällt resten av tiden, bortsett från att hon ville skrapa i backen med ena framfoten. Tydligen hittade hon en sten som var jättelämplig att krafsa på.
 

Sårskador

Igår fick Misty vila, men det blev ingen hästfri dag för det. Lotta och jag var på föreläsning på Ultuna, i ämnet sårskador på häst. Mycket bra information, bra föreläsare och man fick gratis fika. Ungefär 1,5 h teori, sen fika, och sen visade de bandage på riktiga hästar och man fick klämma och känna om man ville. Det enda som väl var lite sämre planerat var att första hästen blev räddför bandaget, andra hästen inte ville vara själv. Tredje hästen var lugn och lät sig förevisas, då hade de även häst 2 bredvid som moraliskt stöd.
 

Monday mayhem

Misty fick en omgång longering igår. Det är nu snöfritt uppe på volten så vi kunde vara där istället för i sommarhagen, som istället var täckt av snöslask.
 
Skritten gick riktigt bra, hon var avslappnad och fin. Traven i lätta varvet gick bra bortsett från ett par pip. I svåra varvet blev det en hel del krumbukter, delvis pga att en katt kom farande och jagade ett löv... Det märks ändå tydligt att hon är tryggare här än i sommarhagen. Hon misslyckades dock med en kamikazevändning och satte sig ner istället, hon fick ett skrubbsår på låret men jag tror inte det blev nåt värre.
 
När jag jobbat henne i lina en stund släppte jag henne lös och bad henne bara gå runt utan att stanna. Hon valde att trava istället men var i övrigt väldigt lyhörd. Avslutade med att lägga ut däcken så hon fick gå över dem vilket hon gjorde helt utan tvekan. Hon brydde sig inte alls om att jag rullade omkring tunnan så länge den inte kom för nära. Nu kommer vi i alla fall att kunna jobba vidare, även om det såklart är bra miljöträning att byta ställe så blir det inte så mycket annan träning av det.
 

Ridhuset med Quicken

I lördags ringde Camilla medan jag var hos Misty, och beklagade sig över att hon var lat och det var dåligt väder, eller nåt liknande. Så då tyckte jag att hon kunde åka till ridhuset, eftersom jag hade tid att följa med. Så då hade hon inga ursäkter längre. Vi packade in Quicken och åkte i väg.
 
De tränade dressyr i skritt och trav. Det fanns planer på galopp och eventuellt lite bommar, men vi fick sällskap i ridhuset och tyckte att det var lugnast att fortsätta med det som funkade. Jag fotade, även om bilderna blev i mörkaste laget, och kommenterade Camillas ridning. Man får ju passa på när nån ber en klaga!
 
 
Jätteduktiga var de, och vi glömde helt bort snöslasket utanför.

Svåra avsked

Nu har vi varit ute på äventyr igen. Red ner till Hillbloms ridbana, vilket gick jättebra, Misty knallade glatt på, möte bilar som ingenting och passerade alla hästätande soptunnor och postlådor etc. Väl där stod vi och pratade en stund med Anne och Hanna, som var där med sin häst. Först var Misty nervös men hon lugnade sig när vi bara stod i lugn och ro. Ridbanan verkade vara i ridbart skick nu även om vi inte gick in och kollade närmare.
 
Hemvägen blev svårare. Misty var inte alls förtjust i idén att hon skulle gå hem utan sina nya kompisar, så hon var spänd och gnäggade och taktade. Valde att hoppa av när vi mötte bilar, så det blev två avsittningar innan vi kom till Karbo och kunde gå ut på fältet. Gjorde en del halter och pratade lugnande, vet inte hur mycket det hjälpte men man måste ju prova. Vi kom i alla fall helskinnade och utan några större krumbukter, så jag tycker ändå det gick bra. Tog in Blossom som sällskap medan jag fixade Misty efteråt så att hon inte skulle behöva stressa mer.
 
Lady och jag på ridbanan

Vila och upplägg

Misty fick vila igår, då det låg bra till i planeringen och det var äckligt väder med snöslask. Brukar inte göra upp en fast plan för veckan eller så, för jag vill kunna ta vilodagarna då de behövs för planeringen av mitt övriga liv, och justera övrig träning efter dagsform på både Misty och mig. Jag försöker ändå ha en bra uppfattning om vad vi borde träna på och dessutom variera så vi inte gör samma sak varje dag. Så i praktiken brukar det oftast bli tre eller fyra dagars perioder då vi gör olika saker varje dag eller högst två dagar lika i den perioden. Exempelvis ridning en dag, longering en och en promenad på en tredagars period.
 
 
 

Massa bilder

Camilla var ju här för ett par veckor sen och fotade när jag longerade Misty, nu har jag fått en del av bilderna.
 
 
 
 
 
 

Tripp tripp snurr

Idag skulle Camilla komma och titta på mig och Misty och ta lite bilder. Så jag putsade Misty jättenoga. Och så fick hon stå inne själv en stund medan jag borstade av vojlocken och bytte bensnören på hennes nya knallgröna täcke. Jag vill ha elastiska bensnören så de kan sitta tajt utan att dra i täcket. 
 
Linda hann komma ut ooh sen dök Camilla upp, och det tog jättelänge att sadla när jag skulle prata samtidigt konstigt nog. Till slut var vi i alla fall klara och gick ner i sommarhagen där jag red runt ett tag och gjorde ungefär våra vanliga övningar. Svänga, halt, rygga, framåt, något steg skänkelvikning, provade framdelsvändning och några travsteg. 
 
Misty var nervös och ville inte samarbeta helt hela tiden, emellanåt gick det bättre men det blev ganska mycket trippande, sladdande och även en del fel riktning och ett par gånger provade hon lätta i fram också. Men vi stretade på en stund och jag tycker ändå hon klarade av att fokusera någorlunda jämfört med longeringen på samma ställe.
 
Vi var precis klara och jag hade hoppat av när Linda red förbi, så Misty spände upp sig lite till. Hoppas att Camilla lyckades utnyttja tillfället och få några snygga bilder så har man i alla fall lite nytta av detta. Vädret var ju gråtrist så det underlättade väl inte. Ni får dock stå ut med ett par av mina bilder så länge...
 
 

Tjolahopp

Det var livat i hagen idag. Höll knappt på att få in Misty och Stato för mat, de ville hellre trava runt och se häftiga ut. Och alla hästarna försökte gå in i fel boxar, vilket de numera nästan aldrig gör. Till slut var de i alla fall på plats.
 
När de ätit och jag fixat hö och allting fick de gå ut igen så jag fick fundera på vad jag skulle göra med Misty och kolla mathinkarna och så. Fortfarande rätt livat i hagen...
 
Tog i alla fall in Misty och ryktade henne. Sen fick det bli longeringsövningar i sommarhagen. Vi har nästan kommit till att man kan kalla det longering igen, även om hon är osäker och helst vill stå med mig i mitten (vem som ska springa runt vet jag dock inte?). Testade lite olika storlekar på vår minivolt, den har blivit större men det blir pip och skutt om jag släpper ut henne alltför långt.
 
När jag kände att det räckte gick vi upp till volten, jag stängde för och släppte henne. Drog fram några däck så jag fick en rad inåt från staketet och en av tunnorna som infångare, på den del som tinat upp redan. Jag bad Misty gå varvet runt så att hon skulle gå över däcken. I höger varv gick det genast, i vänster tvekade hon innan hon travade över.
 
Som vanligt lite stretch och gos innan hon fick gå tillbaka ut i hagen.
 
 
 
 

Promenix

Dagens äventyr var en promenad. Vi började med ungefär samma offroad-sträcka som på vår förra (planerade) promenad. Misty försökte inte gå på mig den här gången, men däremot fick jag säga åt henne att hänga med bättre när hon ställde sig och spanade i fjärran ett par gånger.
 
När vi kommit ut ur skogen gick vi över fälten mot Karbo, Misty gick prydligt och var inte alls nervös, så det bekräftar ju att hon hörde nåt i fredags tycker jag. Vi gick över stockarna när vi ändå var där, helt odramatiskt.
 
Väl i Karbo gick vi in och inspekterade ridbanan. Det har böjat smälta av nu så det är nog inte länge till innan den är snöfri. Gick ett varv och över några bommar som låg framme, också helt odramatiskt. Bortsett från att Misty spände sig när hästarna i hagen busade så var hon väldigt lugn den här promenaden. Just det kan bli lite intressant när vi ska börja jobba på banan sen, båda ridbanorna här har ju hagar precis bredvid.
 
Vi gick hem igen, Misty var aningen svettig på halsen faktiskt. Hon var jätteduktig med stretchövningarna idag, även om hon inte riktigt ville stå stilla på gången.
 
Favorit i repris

Humor

Jag höll på att dö av skratt när jag läste denna artikel... 

"- Den är brun och stor som en dinosaurie, den lever om och frustar, säger anmälaren.

Hästen har någon form av halsband, men saknar täcke och sadel."

:D


De två misstänksamma

Igår tog vi en ridtur tillsammans med Tessan och Stato. Var lite fundersam innan på hur det skulle gå då både Misty och Stato är av den mer misstänksamma sorten, men det gick riktigt bra. Gick genom Katrineberg och förbi islandshästarna.
 
Det blev två travsnuttar. Först gjorde Misty som tidigare, gasade på till en början så hon kom först, och började sen tveka. Inget tvärstopp den här gången, men vi hade ingen styrfart utan hon vinglade ner mot diket istället. Nya tag med Stato först, och nu travade hon fint även när hon kom före. På andra travsträckan höll jag henne bakom Stato en stund och sen bredvid honom och det gick bra.
 
En lugn och trevlig ridtur helt enkelt. Gjorde även ett litet experiment och gav kraften och mineralerna separat, och då åt hon kraften utan vidare men inte mineralerna, så det kanske är dem hon tröttnat på. Jag får fundera vidare på det.

Måndag

Det blev en stund longering i sommarhagen idag. Eller ja, jobbade försiktigt med flytt och sen en liten volt, så riktigt longering ska man kanske inte kalla det. Det blev i alla fall inte ett enda pip eller skutt den här gången, så jag lyckades hålla mig till hennes bekvämlighetszon. Men hon verkade också aningen lugnare nu, så det tar sig väl.
 
Avslutade med att gå upp på volten och gå över däcken ett par gånger, vilket gick galant. Sen fick hon gå bakom mig när jag rullade omkring tunnan. Först var det läskigt, men när hon såg att den bara åkte bort från henne verkade det okej.
 
Hästarna fick mat och sen ut, då höll Misty på och busade runt fast de andra bara ställde sig vid höt och glodde. 

Vila och mys

Misty fick vila idag, hon har ju gått lite mer än hon är van vid de senaste dagarna. Ryktade henne och redde ut hennes svans. Jag reder inte ut man och svans varje dag, jag lämnar det till jag har ordentligt med tid och tålamod. Använder fingrarna eller en kam och reder ut, inget slitande i eventuella knutar. 
 
Mycket trevligt med en häst som faktiskt uppskattar sånt också. Lady vill gärna gosa, men sånt putsande orkar hon inte riktigt med. Misty stod däremot och halvsov, riktigt mysigt bortsett från att hon är aningen tung när hon vill luta sig på en. 

Lördag

När jag kom till stallet igår kom Misty och väntade vid grinden direkt. Jag gick runt och kollade allt i hagen och då följde hon efter mig på lite avstånd. Vet inte om hon var glad att se mig, eller möjligen hungrig då. 
 
Vi skulle rida en tur med hela flocken. Linda på Timra, hennes släkting (?) som jag tror heter Linnea på Blossom, och Tessan på Stato. Stato och Misty var snabbast, så vi red en bit före de andra nästan hela tiden. Emellanåt stannade de och tvekade, men gick vidare varje gång. Misty var beskedlig och medgörlig. Vi red genom Katrineberg och förbi Karin. Det blev en kort travsnutt också, Misty gick först till en början men efter ett tvärstopp fick Stato gå före som draghjälp.
 
Sista biten blev Misty sur på Stato och gick och blängde på honom. Sen provade Tessan röra vid hans bakdel, varpå han slog, och Misty verkade inte riktigt veta om hon skulle slå honom eller springa i väg, så hon fortsatte blänga. Vi kom i alla fall hem utan incidenter och alla hästarna skötte sig bra.
 
De fick mat efteråt. Misty har inte velat äta upp de senaste dagarna, så jag ska prova ge henne en mindre mängd och då ge det torrt för att se om hon gillar det bättre. Hon får pellets så jag har velat blöta det för säkerhets skull. Nu gör det ju inget om hon inte äter upp eftersom hon inte får så mycket och förmodligen inte behöver det ännu ändå men det är bra att veta vad som funkar och om det kan vara nåt fel annat än att hon är kinkig.

Misty on a boat

It's not Snakes on a Plane, it's Misty on a boat!
 
 
Men det gick ju bra trots våra farhågor.

Nerver och envishet

Vår ridtur igår började jättebra, red ner genom sommarhagen och styrde runt på olika spår, hon var följsam och lydig. Testade även sidförande skänkel, vilket hon tyckte var jobbigt men med övertalning fick vi till några flyttningar. Även några stora bågar i trav gick bra.
 
Red vidare mer raka vägen med enstaka volter förbi stockarna. Och plötsligt satt jag på en helt annan häst när Misty bestämde sig för att nu vill jag hem. Såhär i efterhand tror jag hon hörde nåt ljud från bilverkstaden som jag inte hörde, hon blev i alla fall jättestressad och försökte vända. När jag inte lät henne vända försökte hon med lite olika kast, backning och stegring.
 
Såg till att driva henne framåt i korsande riktning, alltså varken hemåt eller bortåt utan upp mot skogen, och när hon försökte med större manövrar drog jag runt henne på en minivolt så hon inte skulle få utrymme för det. När hon blev lite mer kontaktbar baxade jag in henne på en långsmal åttvolt och där började hon lugna ner sig. Precis när jag trodde vi var klara varvade hon dock upp igen så vi fick göra om allt. Efter att hon gjorde så igen satt jag av nästa gång hon var lugn.
 
Stod och funderade på hur jag skulle göra, jag visste ju fortfarande inte vad hon reagerade på. Men bestämde att vi skulle promenera ner till Karbo. Vid hand är hon hyfsat väluppfostrad och kommunicerbar även när hon varvar upp, och hon knallar raskt på. Gjorde en och annan halt och krävde att hon skulle kunna stå stilla innan vi gick vidare.
 
Vände och gick tillbaka, och då hörde även jag en massa oväsen från bilverkstaden. Misty stirrade upp sig ännu mer först, men efter nåt ögonblick återgick hon till samma nivå, dvs drakblåsningar och svårt att stå stilla men följde snällt med. Jag bestämde att det bästa var att gå förbi i lugn takt men utan att stanna, så vi gick tillbaka mot stockarna.
 
När jag tyckte vi var tillräckligt långt förbi började jag jobba mer med henne. Gick en liten bit, sen antingen stanna och kräva att hon skulle stå stilla, eller backa och flytta så att hon fokuserar på mig istället för allt annat som händer. Det tog tid, men vi kom närmare hemåt och hon blev lugnare och lugnare.
 
Sista biten satt jag upp och gjorde samma sak från ryggen, hon var hyfsat lugn men alla böjda spår blev med en viss dragning hemåt, typ bananformade volter... Så fort jag i vardera varv fick till en mer oval än bananformad volt satt jag av och gick hem med henne.
 
De andra hästarna stod inne och åt när vi kom, så Misty fick också gå in i boxen och äta. Sen en lång rykt för att få bort svetten, och så fick hon stå inne en stund extra för att se att hon inte skulle eftersvettas. Struntade i alla former av stretch och träning, hon hade kanske haft mer nytta fysiskt av det idag än annars, men vi var båda ganska trötta faktiskt.
 
Långt inlägg för en lång dag. Nästa gång får det nog bli en annan väg hem!

Off road

Idag promenerade Misty och jag. Vi gick upp i skogen bakom vinterhagen och testade terrängen. Sedan ut på fältet vid sommarhagen och ner till vägen. Behövde påminna henne om avståndet en gång när vi kom in i skogen, men annars gick hon väldigt prydligt. En del drakblåsande blev det, men nu knallar hon på fint även medan hon håller på.
 
Ägnade också en god stund åt att rykta och kamma henne. Tänkte innan att det är så bra med promenader för då behöver man inte borsta så mycket om man är lite lat, eftersom det ändå inte ska på nån sadel och så. Sen står jag ändå och putsar dubbelt så länge som vanligt... 

Kunskap är aldrig en tung börda

Jag har precis anmält mig till två föreläsningar på Ultuna i vår. Den första om sårskador på häst, den andra om utfodring. Hoppas de är intressanta!

Back to basics

Gick ner i sommarhagen för dagens longeringsövningar eftersom det blivit så halt uppe på volten. Tjoho sa Misty och blev en fladdrig ballong i änden av snöret... Så vi började om från början, med att hon skulle flytta sig runt mig och sedan gå ut på en minivolt. Det gick hyfsat, även om hon emellanåt zonade ut och tittade i fjärran varpå hon plötsligt upptäckte pisken bakom sig och sprätte i väg... Ser ut som att vi får gå tillbaka och jobba på det här viset ett tag framöver.
 
När jag tyckte hon jobbat nog travade jag henne vid hand en bit för att hon skulle få jogga ur sig lite spänningar. Sen stod vi och övade tålamodet och tittade på omgivningarna (eller ja Misty gjorde det, jag försökte andas).
 
Förutom att jobba med Misty har jag borstat av hennes vintertäcken och vädrat dem plus att jag hade stallpasset idag. Det var fullt ös i hagen när jag släppte ut dem efter maten, Stato gjorde skäl för smeknamnet känguruhästen, Timra och Misty turades om att rulla på den skitigaste fläcken.

Filmer

Här kommer då filmerna jag vet att ni väntat på! Rekommenderar avstängt ljud pga blåst.
 
 

Liten tur

Det blev en liten ridtur runt sjön för Misty och mig idag. Ungefär halva turen på upptrampad stig i snön och resten landsväg. Hon var lätt skeptisk till stenar och stockar som låg i skogsbrynet, men det gick ganska smidigt att lotsa förbi henne.
 
Innan man går upp på vägen ligger det plankor en bit som man behöver korsa eller gå runt. Jag funderade på hur vi skulle göra och vi tappade farten, då blev Misty lite bångstyrig och ville steppa runt runt. Så hon fick öva på att stå stilla innan vi gick vidare.
 
Vi mötte en bil på vägen, vilket gick jättebra. Red förbi vårt vägskäl för att se om hon skulle reagera, men det verkade inte bekomma henne alls.
 
När jag såg Misty på Åland hade hon ju väldig separationsångest och med hennes allmänt misstänksamma sätt var jag mycket fundersam på hur det skulle gå att rida ut själv. Men hon är väldigt framåt och oproblematisk såhär långt.

Bildbomb!

Nu äntligen några bilder från när syster var på besök förra helgen!
 
Misty tyckte vi pratade för mycket och tog en tupplur under tiden...
 

Uppvisning

Idag blev det longering för Misty. Camilla kom och tittade och tog lite bilder, som ni får se när jag fått dem. Det gick inte jättebra idag, men hyfsat. Misty lyssnade mestadels bra på mina kommandon, men ville gärna förekomma och trava i väg (eller sladda i väg). Det kom inte så mycket pip och skutt från henne, så det får jag se som positivt.
 
Vi jobbade en stund med kommandona, sen nåt varv på mindre volt för piskinvänjningen. Underlaget är inte det bästa, så ville inte nöta longering även om det fanns en del att jobba med. Ska se om jag inte kan vara i sommarhagen istället nu, annars får jag skotta undan isen och slasket.
 
Vi fortsatte med att gå över däcken, vilket börjar gå bra. Ett par gånger tvekade hon, men sen kunde jag skicka över henne i skritt istället för att gå före.
 
Avslutade med ett par varv löslongering då hon mest busade runt, hon var lite mer lättmanövrerad än hon brukar även om det gick fortare än jag hade önskat.

Påsklov

Som ni kanske märkt har det varit lite tyst här, Misty och jag har haft påsklov och gjort ingenting. Jag har dock fått bilder och filmer från förra helgen, så jag ska ladda över dem på datorn och lägga upp en del. Och så ska jag såklart ut till Misty idag, så det kommer komma en uppdatering om det också.
 
 

RSS 2.0