Andra perspektiv

Idag följde Camilla med ut till Misty. Jag longerade först, Misty var lite ofokuserad i blåsten men tyckte ändå det gick hyfsat. I höger varv fattade hon trav utan pip idag, en diskret grimas var allt. Vänster var igen svårare. Tyvärr var det mörkt så tror inte det blev några bilder.
 
Sen testade Camilla longera, hon var lite tuffare och krävde mer så hon fick faktiskt till bättre trav. Sen testade hon även dra linan på olika sätt på Misty för att se hur hon reagerar och om man kan vänja henne. Misty tycker det är obehagligt när linan t.ex. hamnar runt baken när man longerar henne, så det skulle vara bra att träna mer på det. Misty fick även öva på att backa för det fruktade fingret. Överlag skötte hon sig bra, det märks att hon inte riktigt gillar att man ställer krav på henne, men hon är också lättlärd (Misty då, Camilla är envis som en åsna :P).
 
Vi gick in och körde i genom stretchövningarna och borstade, sen fick Misty gå in i boxen och äta äpple fast hon var själv i stallet, vilket faktiskt gick riktigt bra.

Soligt och mysigt

Jag hade storslagna planer för hur Misty och jag skulle jobba idag, och att hon skulle få prova grejerna från Camilla. Sen kom jag ut till hästarna som stod och solade och tänkte nej, idag vilar vi. Så jag kardade av en del päls, kliade henne ordentligt på skinkan och redde ut hennes svans. Sen stod vi vid buffén, hon ätandes och jag filosoferandes. Visste ni att det bästa sättet att äta silage på är att dyka ner mitt i balen och rycka åt sig en tuss?
 
 
Eller att när en fällande häst skakar på sig bildas ett svampmoln av lös päls? Eller att Timra snarkar när hon sover...
 
 
 
När vi var som segast dök Linda upp och tyckte att Timra behövde aktivering. Så för att få lite inspiration tittade jag på när hon löslongerade och red med bara halsring. Timras färger är verkligen snygga mot snön och blå himmel, men min kamera var inte så bra på att fånga det.
 
 
Tog faktiskt en bild på de nya grejerna också, även om det inte blev med Misty som modell.
 
 
Det är alltså ett träns, en lös nosgrimma, ett par benskydd och ett sprillans nytt schabrak. Lila, så Misty kan få vara prinsesshäst.

Ugn

Det var riktigt varmt idag. Lady fick en kortare runda, lite pulsning i snön och blandade gångarter. Hon var pigg men snäll som vanligt. Hon blev svettig av det lilla stackarn, det blev i och för sig jag med eftersom jag klätt på mig för mycket. Hon fick i alla fall gå ut utan täcke sen och rulla sig ordentligt. Upptäckte att det ligger en stor snövall över en av de vägar vi brukar rida, stor nog för att jag inte ville rida över den. Får se om det är tänkt att den ska ligga kvar där...
 
 
Knappt fyra månader kvar till fölning. Anne sa idag att de funderar på Diarado till henne nu, vilket jag tycker är kul. Om de nu ska betäcka henne är det roligt om jag kan få komma med förslag, mina förstahandsval till Lady förra året var Heartbeat och Diarado.

Knallar och går

Igår var det åter fint väder, så jag slet Misty från hennes nya vän silagebalen och tog med henne på en promenad. Hon var lite nervös i början, men lugnade sig sen. Nu har vi gått den vägen ett par gånger tidigare, så hon borde känna igen sig. Jag är för lat för att pulsa i snön och landsvägen känns fortfarande vansklig, så då får det mestadels bli samma väg, dock försöker jag variera var vi vänder och kanske gå in en bit på avtagsvägar för att få lite nytt.
 
Sen fick hon testa min nya pälsskrapa. Hittade en sån jag letade efter på Grizzly zoo i Boländerna. Har nog aldrig varit in där förut, så det var bra att jag kom på det. 40 spänn, som hittat. Kör på den nu tills vidare så får jag se om jag tycker mig behöva nåt mer för att rå på hennes päls senare.
 
Dessutom har Misty fått presenter av Camilla, så jag ska försöka komma ihåg att ta en fotosession med dem idag.
 

Meep meep vroom

Idag var det verkligen superväder! Både Misty och jag såg lite piggare ut också. Hon hade kanske sovit extra gott, hon hade i alla fall mycket halmrester i pälsen. Vi fortsatte jobba med longering idag. Jag hade hängt hennes täcken på vädring på staketet så det var ju lite suspekt tyckte hon först. Men när hon undersökt dem var det inte mer med det.
 
Skritten går riktigt bra nu. I höger varv gjorde vi bara en travfattning, där nöjer hon sig med ett litet pip och en grimas, sen travar hon snällt. I vänster varv däremot vet man aldrig. Där kan hon skutta till rejält, och även vända utåt eller vifta med ett bakben. Dock kan hon trava fint bara hon fått visa vad hon tycker, men hon måste alltid börja med detta.
 
I skritten har jag hela tiden försökt hålla henne lugn och börjat från början varje gång hon varvat upp. Det är svårare med traven, för energin måste upp ett snäpp för att hon ska trava, men blir det för mycket så blir det inte heller bra. Lagom är bäst som vanligt. Jag tror här att jag kommer att försöka med att vänta ut henne. Ge kommando trava, låtsas som det regnar medan hon fular sig, och sen vara glad över att hon travar när hon väl gör det.
 
Ett par gånger under dagens arbete erbjöd sig Misty själv att komma in och börja om med att flytta sig runt mig på pyttevolten efter att inte ha travat. Det tar jag positivt, för att hon då ändå vill jobba, även om hon tycker att just det jag vill är svårt. Sen ska hon inte lära sig att man alltid kan välja att göra nåt annat än det jag tänkt, men tycker jag att hon börjar varva upp för mycket så börjar vi om där. Jag tycker ändå att hon varvar ner ganska snabbt nu jämfört med tidigare.
 
När jag bestämt att vi var klara släppte jag ut henne och så stod jag i hagen och gnuggade av lite päls från henne. Ska kolla efter en ordentig skrapa tills hon börjar fälla ordentligt, gummiskrapan är nog bra också men ännu bättre är en hundskrapa av stål som jag brukar ha på Lady. Den skrapan har förmodligen varit med ganska länge, och jag har inte sett några såna i de butiker jag brukar kolla. Tipsa gärna om ni vet var man får tag på dem till hyfsat pris.
 
Imorgon är det tänkt att hästarna ska få en storbal silage, vårt småbalshö inte kommer räcka riktigt hela våren så vi ska testa det denna leverantören har.
 

Lugn söndag

Idag blev det bara en ordentlig rykt, Misty har börjat fälla. Tror jag kanske är på väg att få den där förkylningen som alla andra redan haft, känner mig i alla fall hängig. Misty verkade inte heller helt sugen på att jobba desto mer så det var nog lika bra. Hade fodringen också så det blev ändå en stund i stallet.

Uteritt med Misty!

Igår visade sig hästarna från sin bästa sida när Anne, Ladys ägare följde med mig för att titta på Misty. Jag hann bara säga att de är snälla och att det är okej att gå in i hagen, när det kom en fyrhjuling längs vägen och Stato tog det som en ursäkt för att dra världens bockrepa som de andra givetvis hängde med på... De lugnade sig i alla fall efter en stund så Misty kunde få höra hur söt hon är igen.
 
Sen blev det faktiskt en liten uteritt för Misty och mig, vi fick sällskap av Linda och Timra. Vi pulsade i snön på fälten och Misty skötte sig riktigt bra. Hon blev lite uppspelt när vi mötte en skidåkare med hund, och när vi närmade oss en hage med busiga hästar, men nöjde sig med att dansa nåt steg och frusta. 
 
Jag får tänka en hel del när jag sitter på Misty, eftersom hon inte alltid förstår vad jag menar måste jag försöka hitta det som funkar. Det som funkar är röstkommandon, ledande tygeltag och i viss mån vikthjälper. Men vi har mycket att jobba med innan styrningen är riktigt bra också, märkte jag i synnerhet när hon prompt ville gå i skidspåren. Eventuellt får jag även testa fästa tyglarna annorlunda, red alltså på repgrimman nu.
 
Efteråt var Misty lite svettig och ganska trött, men hon verkade nöjd hela turen och när vi kom hem. Nu får det bli nån dag med repetition av longering och så, då vi har gjort mycket nytt på sistone.
 
Misty undrar varför Stato får mer uppmärksamhet än henne...
 
Misty penntroll!

Bogar och öron

Lady fick en lite kortare tur igår, men fick jobba lite mer istället. Det blev bl.a. öppna i skritt och trav samt utåtställd i kurvorna. Hon jobbade på bra, men var inte lika fin som sist. Jag fick jobba lite mer också om vi säger så.
 
Tillbaka i stallet fick hon sina öron ordentligt genomkliade, det är verkligen hennes favoritgos!
 

Vilodag

Fredag blev vilodag för både Misty och mig. Får väl se om hon saknat mig nu då :P

Premiär!

Idag har jag haft flyt, så jag tänkte att jag skulle fortsätta med det tillsammans med Misty. Hästarna fick komma in och få mat, sen plockade jag ut Misty på gången så fick hon stå lös medan jag borstade och grejade. Det skötte hon bra.
 
Tog ut och longerade henne några varv i skritt för att se vilket humör hon var på. Sen satt jag upp och skrittade ett varv runt stallplan... Försökte vara noga med att använda hjälper hon borde förstå, så det blev muntliga kommandon för start och stopp samt ledande tygeltag för att vi skulle ta oss runt. Det gick alldeles utmärkt!
 
När jag kände mig klar med min premiärtur hoppade jag av och så fortsatte vi longerarbetet. Envisades med att hon skulle kunna fatta trav lugnt även i vänster varv, vilket vi inte var helt överens om. Men efter några försök gick det utan pip, skutt, eller vilsna bakben. Då tyckte jag vi varit duktiga och avslutade.
 
Hon fick stå lös även nu när jag sadlade av och för godisstretch. Hon verkade lite trött i huvudet, antar att det är krävande att göra som nån annan säger!
 
Hästarna fick gå ut och så fixade jag den andra vattenbaljan med isolering.
 
Är jättenöjd med dagen. Hon har ju vad jag förstår inte krånglat vid uppsittning och så, så jag hade väl egentligen ingen anledning att tro att det inte skulle fungera bra. Men jag försöker hela tiden tänka som om hon inte gjort det förut, dels för att det är så lätt att bli glad över små framsteg då, så det blir positivt för oss båda. Dels för att vara beredd om jag råkar på nåt som hon inte är bekant med, så jag kan förklara en extra gång om hon inte förstår. Eftersom hon reagerar väldigt olika beroende på vilket sinnestillstånd hon befinner sig i så kan det som funkar ena dagen vara svårt nästa.

Testing 123

Började med att prova bettet på Misty. Har tänkt köpa ett annat men ville ha nåt att jämföra med. Så hon fick ha på det medan de fick kraftfodret. Upptäckte att tränset hon har är väldigt lämpligt då man kan ta av nackremmen så man inte har några käkremmar och annat krafs i vägen. Det får bli ett lika långt, men tunnare bett sen, är inne på att hon borde ha ett full cheek. Det gick faktiskt riktigt bra att ta på henne det idag med hjälp av lite äppelbitar.
 
Sen fick hon bli av med bettet, men fick på sig sadeln och så gick vi en kort promenad. Grannarna höll på med hundträning så det hördes tjoande och visslingar därifrån vilket gjorde Misty orolig, så jag ville inte gå så långt.
 
Eftersom hon står så lugnt när de andra hästarna är inne har jag börjat träna på att hon ska stå lös då. De går hyfsat, men man får såklart hålla ögonen på henne nu i början. När hon är själv inne binder jag upp henne för att hon ännu kan trampa runt ibland.
 
Vi gör nu tre olika stretchövningar, till höften, mot utsida framhov, och sträcka sig framåt. De första två går bra om hon inte är uppe i varv, den sista är lite svår då hon gärna vill kliva fram ett steg. Drar även längs magen på henne så hon höjer ryggen, största svårigheten med det är att komma i genom pälsen så hon känner det...
 

Sväva

Red en lagom tur med Lady. Först var hon ofokuserad och ville mest springa fort, eller gå och dra benen efter sig. Men efter ungefär halva rundan var det som nån tryckte på en knapp och plötsligt kom formen utan att jag gjorde nåt alls. Hade inte tänkt rida nån egentlig dressyr, men då blev jag ju tvungen att testa, bara lite...
 
Började med tempoväxlingar i skritt och trav, och sen lite annat smått och gott. Hon var verkligen superfin! Behövde nästan bara tänka vad vi skulle göra så var vi där. Hon blev lite svettig som hon jobbade.
 
 

Tisdag

Hästarna stod inne för mat när jag kom, så jag hann prata lite med Linda innan jag plockade ut Misty för lite longering. Höger varv gick jättebra, hon skrittade fint och gjorde några travfattningar på kommando. Höger varv brukar vara svårare eftersom hon där vänder upp rakt mot hagen i ena hörnet, så precis där brukar en del protester kunna komma. Men nu var hon lite fröken tvärtom, för nu var det istället i vänster varv det var svårt, det blev inga travfattningar i det varvet den här gången.
 
Det blev även lite oplanerad miljöträning när jag flyttade ett bildäck som ligger vid staketet så hon inte ska trampa i det när det är snö på det. Jätteläskigt sa Misty. Sen gick hon fram och tuggade på det...

Måndag

Red en kort tur med Lady igår, jobbade med övergångar vilket hon tyckte var jättejobbigt. Varför byta gångart när man kan galoppera? Det märks att vi jobbar mindre och mindre, både på hennes ork och lydigheten. Men jag är nöjd med henne ändå, det kan inte vara lätt att få nånting gjort med hennes mage. Sen tror jag inte hon är helt fräsch i luftvägarna just nu heller.
 
Misty fick en vilodag, jag borstade lite och körde i genom stretchövningarna vi gjort hittills, men det fick räcka. Hon är väldigt spänd i halsmusklerna precis framför manken, osäker på om hon varit det hela tiden. Ska klämma mer på henne kontinuerligt där.

Hjärngympa

Hästarna hade sparkat fotboll med min vattenbalja, de små ligisterna... Men den gick i alla fall att plocka ihop igen, ska byta sopsäcken mot presenning så den håller bättre.
 
Misty verkade hungrig så jag ställde in henne i boxen som träning med en tuss hö. Det gick riktigt bra, lite trampade hon runt men hon åt och klättrade inte på några väggar. Efter nån minut plockade jag ut henne på gången så hon inte skulle hinna börja stressa. Jag tror hon börjar få en bra relation till sin box just för att de bara kommer in när de ska få mat.
 
Det blev mycket nytt för henne idag, förutom att hon fick stå i boxen då. Klädde på henne sadel och satte tyglar i repgrimman innan vi gick ut på stallplanen. Provade longera fast med två snören istället för ett. Det blev några pipskutt, men överlag gick det lugnt till även om man såg hur hennes stackars hjärna jobbade med att ta in allt. 
 
Försöker att inte göra nåt väsen av när det blir fel, utan bara börja om igen, och berömma mycket när det blir rätt. Idag blev det några gånger då vi trasslade in oss, då hon pipskuttade och vid nåt tillfälle backade hon i väg istället för att gå fram. Så det finns ju en del att jobba med. Tycker ändå att hon blivit bättre på att hantera nyheter, hon varvar ner efter ett tag istället för att varva upp mer och mer. Den här övningen är ju ny för mig också.
 
Gjorde lite godisstretch också, nu går det bra att ta godiset vid höften, och vi jobbar på att sträcka sig framåt utan att kliva fram. Dessa övningarna vill jag jobba med för att de är enkla och tydliga med en tydlig belöning, vilket lägger en bra grund för när vi ska jobba med svårare saker. Hon får även lite kroppsmedvetenhet och jag får verktyg för att bedöma hennes mående, vilket kommer vara användbart när vi börjar med mer fysisk träning. Just nu väljer jag de lättaste och de som hon känner igen sen tidigare.

Misty och Timra


Oh you dirty girl

Misty och jag jobbade vidare på longeringen idag. Hon var jätteduktig, gick lugnt och fint i båda varven. Jag kände att vi kunde ta ett steg till och bad henne om lite trav också. Först blev det en del pip och skutt, men sen förstod hon och kunde ta några travsteg. Det är i tyngsta laget i snön och volten är fortfarande ganska liten, så vi får ta det lugnt med travandet, men nu är det viktigaste att hon förstår mina kommandon och att det ska gå lugnt till.
 
Vi avslutade med en kort promenad ner till vägen, med halter, ryggning och trav. Inga problem alls där. Kunde även idag konstatera att prinsesshästen var smutsig, och därmed har legat ner. Har inte kunnat se att hon gjort det, så jag har oroat mig lite för att hon inte ska vila tillräckligt. Tog inga bildbevis på smutsfläckarna, men däremot på maten upp över öronen...
 

Finfrämmande

Hade ingen riktig plan för vart jag skulle rida Lady idag, men efter att ha dissat ett par avtagsvägar bestämde jag mig för att rida bort till Camilla, som låg hemma sjuk, för att muntra upp henne. Sagt och gjort. Bettan och Quicken blev jätteglada att se Lady igen, Lady spelade svårflirtad. Men hon hade nog gärna varit med på en bockrepa i hagen om hon fått...
 
Det blev en riktigt trevlig tur, den packade snön på vägen gjorde att jag kunde trava lite också. Det tog runt 45 minuter enkel väg då. Har dragit mig lite för att rida bort eftersom vägen är tråkig att rida på när man bara kan skritta men idag gick det ju bättre.
 
 

Kultur

För er som vill ha lite kultur; konstverk med hästar.

Fler slutsatser

Misty är fortfarande lätt skeptisk att jag kommer med repgrimman i hagen. Vet inte om det beror på att det är den jag använder vid nästan allt jobb, eller om den fortfarande är såpass ny och ovan, eller om hon helt enkelt tycker det är mer hennes stil med rosa fluff.
 
Vi gick en promenad, samma som i söndags men med mindre tvekan och det lät inte fnork fnork hela vägen ut... Ett par tillfällen stannade hon till och fnös men annars knallade hon på bra. Lite stretch och borst på det och så fick hon gå ut naken nu när det är plusgrader.
 
Det märks tydligt när vi gör stretchövningar hur olika det är om hon är avslappnad eller inte. Vet att syster gjort en del av dem innan med henne, så teoretiskt sett kan hon det. Och är hon helt avslappnad är det inte svårt alls. Men så fort hon spänner till funkar det inte alls. Hon måste verkligen vara i rätt mentala tillstånd för att vara mottaglig. Det stämmeer väl förvisso in på all normal inlärning, men det är så extra tydligt med henne.
 
 
Försökte få en bild när Misty och Stato stod vid höt tillsammans... Men Stato är nyfiken och snabb som blixten tydligen.

Mannekäng

Kände mig lite seg idag, så jag tänkte ta en snabbvisit i stallet. På nåt sätt slutade det ändå på 1,5 h... Tog in och gav kraftfoder, passade på att plocka fram grejer, fylla vatten och annat pyssel. Sen fick Misty komma ut på gången och bli borstad innan jag provade grejer på henne.
 
 
Sadel och benskydd var inga problem. Tyvärr var benskydden för vida för henne, så jag får hitta ett par andra tills vi ska börja hoppa. Sadeln hade hon med sig så den har hon sett förr. Det där med att prova träns och nosgrimmor var hon dock mer skeptisk till, men när jag envisades gick hon med på det.
 
 
Michigans gamla träns, det har hon provat hos syster tidigare, men jag har inte sett hur det sitter förut. Det känns helt okej, men hon verkar ha ett ganska kort och kompakt huvud. Som ni ser har jag inget bett på, eftersom jag inte börjat försöka vänja henne vid det ännu. Det känns som en av de svårare bitarna så jag vill vänta lite tills vi känner varandra aningen bättre.
 
 
Den här nosgrimman tycker jag ser bättre ut på bild än den kändes i verkligheten, så den kanske inte var så tokig ändå. Får testa igen tror jag bestämt. Dessutom ska det ju då fortfarande in ett bett där också.
 
Efter allt på- och avklädande blev det lite godisstretch innan de fick gå ut igen. Så lite mental träning blev det för henne i alla fall.
 
 

Små pållarna

Åkte först och kollade till Misty & co. Tog av Misty täcket så hon skulle få lufta sig en stund. Sen blev det en vända till Lady. Vi var båda lite trötta och oengagerade idag, så det blev en kort och lugn tur. Hovslagaren har varit ute men har inte hört nåt så jag antar att Ladys hov såg bra ut. Kände inte heller nåt nu när hon hade skor på alla fyra.
 
 
Efter det var det Mistys tur. Provade ta med mig repgrimman ut i hagen istället för vanliga grimman när jag skulle ta in henne, det var hon skeptisk till. Hon vandrade runt ett varv men sen fick jag komma fram. Tog henne raka vägen ut till vår inhägnad och provade det här med longering igen. Först mer framdelsvändning än volt och sen släppa ut henne aningens längre. Först när jag släppte efter kom det några skutt, så jag halade in henne och började om. Sen gick hon fint på liten volt i båda varven. Den här gången tror jag inte det var nåt jag gjorde, utan hon blev nog bara full i bus där.
 
Vi gick in och körde lätt godisstretch vilket också gick bra, hon börjar greppa att hon ska följa handen nu så bara hon är avslappnad kommer jag kunna kräva lite mer. Lite mat och borstning på det så var dagens bestyr klara.
 

Häst i mängd

Igår hämtade jag isolering hos Karin innan jag åkte till Misty. Misty fick gå en promenad, vi pulsade runt en stund i sommarhagen och hon fick flytta sig på lite olika sätt. Sen tog jag in alla hästarna för fodring medan jag fixade hö och sånt. Misty är nästan alltid först färdig eftersom hon får så lite kraft nu. Det passar bra så kan jag passa på att borsta lite extra på henne de dagarna jag har fodringen, medan Stato den långsamme äter upp sin portion.
 
Flufflugg!
 
Lite sugen blir man allt...
 
Hästarna fick gå ut medan jag satte i gång mitt bygge. Använde alltså två baljor, lite isolering, en sopsäck och lite balsnöre. Kanske kan komma ihåg att fota idag. Hoppas nu att den funkar som jag tänkt, i så fall ska jag bygga in den andra baljan också.
 
När jag var klar i stallet åkte jag till Camilla och åt pannkakor, samt åkte till ridhuset med Quicken och henne så de skulle få hoppa. De var jätteduktiga, och allt gick ju bra till slut fast vi körde fast en gång på vägen dit och ridhuslamporna släcktes av sig själv under uppvärmningen...

Lilla primadonnan

Idag snurrade vi lite till, jag testade lite och försökte analysera. Förutom att Misty har lite av attityden "tro inte du får komma här och peta på mig med din fula, smutsiga pisk" fortfarande, så är min teori att det största problemet är att hon är extremt känslig. Minsta lilla att man kommer ur position så reagerar hon, och så blir hon sur för att man ger motstridiga signaler. Ska se om jag inte kan få med Camilla nån dag så hon kan titta och analysera åt mig, eller tvärtom, så kanske jag kan få det bekräftat. 
 
Vi körde även godisstretch, krävde inte mycket utan fokus var på att hon skulle följa handen och det gick jättebra idag. Faktiskt så verkade hon inte alls nervös i stallet, möjligen otålig emellanåt men det kändes väldigt lugnt. Fick justera bensnörena lite till, hoppas jag fått till det nu.
 
Våra övningar den närmaste tiden kommer vara longeringen, promenader och godisstretchen. En del ledövningar blir det också, men de läggs in närhelst de passar och behövs. Använder i första hand repgrimman nu, med vanligt grimskaft eller longerlina och eventuellt spö. Ska fundera lite på vad jag ska jobba henne i framöver, vill ha nåt bettlöst som funkar bra från marken och att rida med, som går enkelt att kombinera med bett längre fram. Bettet vill jag vänja in separat från det övriga arbetet till en början.
 
Att jobba på för min del alltså: Att hitta rätt position och kunna hålla den. Snabba och tydliga instruktioner samt eftergift. Att variera övningen ofta.
 

Bloggar

Ännu en blogg jag tycker verkar vara lite rolig att läsa, om ännu en ridtravare!

Söndagspromenad

Idag har Misty och jag gått på promenad. Hon var mycket skeptisk, gick och drakblåste hela första halvan. Jag bara knallade på och ignorerade henne i stort sett, släppte efter lite om hon tvekade så hon skulle få gå i sin egen takt. Då följde hon snällt med.
 
Efter att vi vänt fick hon bråttom, så då fick jag gå och bromsa lite emellanåt, och ett par gånger påminna henne om att jag vill ha mitt utrymme. Vi mötte skidåkare med hundar, vilket var lite läskigt. Men överlag gick det bra och hon lyssnade hela tiden även om hon var spänd.
 
När vi kom hem fick hon gå några volter runt mig så jag kunde jobba med att hon ska acceptera drivningen även i vänster varv. Sen avborstning ensam i stallet, hon blev lite orolig av att Linda kom och gick men annars rätt okej. Bytte ut ena bensnöret och gjorde en förlängning på det andra så nu hoppas jag de sitter bekvämt för henne.
 
Har nu två gånger haft samma konversation. Först får jag frågan vilken ras hon är, och jag säger att det är en travare. Då får jag frågan om det är en kallblodstravare. Så grov är hon väl inte? Lite lustigt är det.

Lady

Det blev en lagom tur med Lady idag, när jag väl lyckades slita henne i från den nya silagebalen i hagen... Hon kändes fräsch så det är nog inget fel på hennes fot längre. Det blev en bra bit skritt på lång tygel till att börja med, hon var lite fjantig men inte så det störde. Vi red förbi Mistys hage, då föregick Lady med gott exempel för en gångs skull. Misty travade runt och drakblåste åt oss...
 
Det blev några snuttar med trav och galopp, fokus bara på att ta sig rakt fram i rätt gångart och tempo, vilket inte var helt lätt då hon taggade till. Hade först tänkt rida rundan, men bestämde mig för att låta bli eftersom man då måste ut i snön och jag inte vill att hon ska råka trampa sig mer nu. Så vi vände och tog samma väg tillbaka.
 
Det var en riktigt mysig tur, både Lady och jag var på bra humör!

Tidning

Gårdagens kvällslektyr blev tidningen Allt om hantering, som tydligen är nånslags bilaga till Hästmagazinet. Jag har inte läst Hästmagazinet förut, men den här var intressant. Den hade artiklar om bl.a hästar som inte vill komma in från hagen, inte låter ryttaren sitta upp och lastning. Den har två "gurus" som är inblandade i flertalet artiklar, dels Lisbeth Johnson som skrivit boken Horsemanship jag läste förut, dels en engelsman vid namn Richard Maxwell. Även andra personer finns med, t.ex Eamon Hickey. Hela innehåller är lite mycket att referera, men jag tyckte helt klart att den var läsvärd.

Och sträck, och böj...

Jag hade egentligen tänkt gå en promenad med Misty idag, men det blåste kallt så jag blev faktiskt lite lat. Tog in henne på ången, och då blev hon lite nervös och utförde en liten steppdans. Eventuellt för att jag ställde henne vänd åt andra hållet, eller om det var nåt som lät i blåsten. Men hon lugnade sig snabbt när jag bara klädde av henne och borstade utan att göra nån affär av det.
 
Gjorde lite godisböj, hon tycker det är lite svårt och vill gärna gå runt istället för att böja kroppen så det ska vi jobba mer med. Hon ska kunna ta godisen vid höftknölen, under bakbenet, sträcka halsen framåt och mellan frambenen. Finns det fler varianter får ni gärna tipsa. Jag jobbar med att hon ska följa godishanden med mulen nu, så att jag ska kunna visa henne exakt vart jag vill ha henne böjd eller sträckt. Under bakbenet använder jag på Lady, den är hon jätteduktig på.
 
 
När jag kände mig klar med Misty (inget bajs på gången idag!) fick hon gå ut, denna gången var jag beredd på Stato och motade undan honom i tid så det gick lugnt till. Sen studerade jag dem lite i hagen. Misty flyttar sig snabbt om Stato eller Blossom kommer, men det verkar som om Timra flyttar sig för Misty. 
 
Misty har, till skillnad från Blossom, hållt sitt täcke rent och fint... Fast det vore förstås skönt att veta att hon ligger ner ibland, det kan man ju inte missa att se att Blossom gjort!
 

En vecka

Nu har Misty varit här i en vecka, och jag är förvånad över hur snabbt hon verkar kommit in i flocken, att hon verkar trivas på lösdrift och att vi kommer överens så bra. Allt har känts väldigt okomplicerat med henne så här långt. Och det kändes väl inte riktigt som nåt jag trodde innan att jag skulle säga! Nu hoppas vi bara att det håller i sig nu när vi ska börja jobba lite mer.

Centrifugera hästen

Jag började med att åka ut till Lady idag. Hoven såg och kändes bra ut vid visitationen och jag såg ingen hälta när jag tog in henne heller så jag sadlade på och vi gav oss ut. Red en kort skrittrunda, försökte med lite dressyr men vi var inte riktigt på samma sida idag. Fick göra halt och andas lite, sen gick det bättre. Hon var lite ojämn, men tror det är höjdskillnaden mellan den skodda och oskodda hoven. Vågar mig inte på att dra av en sko som sitter stadigt. Hon ser verkligen ut som en valross eller nåt nu efter fri tillgång i hagen och knappt nån motion...
 
Sen bar det vidare till Misty. Hon fick komma ut i inhägnaden, där jag börkjade i höger varv med att hon skulle flytta runt mig på kort snöre. Sen längde jag ut till jag fick en mindre longeringsvolt, där hon gick ganska snällt. Hon tvekade lite med start och stopp, men höll volten fint och gick lugnt. Hon började trava några gånger, men saktade av efter några steg. Jag ville hålla oss till skritt nu till att börja med.
 
Gjorde liknande i vänster varv, men det var svårare så jag släppte inte ut henne så långt. Hon var lite tvär och ville sparka ifrån sig drivningen. Jag drev genom att höja spöt och smacka försiktigt, och när hon inte ville ta den hjälpen höll jag kvar spöt lika, men smackade på aningen mer och tog fram linhanden så hon fick lite tryck i nacken och det verkade fungera. Avslutade med att gå tillbaka till att flytta runt mig. Får jobba lite mer i detta varvet tror jag bestämt.
 
Jag tyckte det gick bra idag, var beredd på att hon skulle vara på tårna i och med blåsten. Men hon var lugn, sparkarna var små sidokickar och inget dramatiskt. Hon lyssnade ändå bra och var mer fokuserad. Efter att vi varit ute borstade jag henne inne själv och hon stod nästan helt stilla. Det blev bara en bajshög på gången, vilket jag också tolkar som att hon var lugnare. Sen tog jag in de andra och gav kraftfoder medan jag pysslade med annat.
 
Misty fick på sig sitt nya täcke innan de gick ut, eftersom det ska blåsa och snöa hela natten. Sen träffade jag på Linda när jag skulle åka, så vi stämde av lite och bestämde att vi får klura lite på våra vattenbaljor eftersom min höisolering inte riktigt ville hålla sig på plats. Får se vad vi kommer fram till där!
 

Mer händig och promenad

Hade en alldeles utmärkt plan för dagen. Så jag åkte ut till stallet, skulle börja fylla vatten. Hästarna busade runt, både Stato, Timra och Misty for runt och bockade och grejade. Sen såg jag att nån varit på staketet och dragit ner en bit tråd. Som tur var ju alla kvar i hagen, och hade de gått ut där hade de bara kommit till ännu en inhägnad yta, men ändå. Så jag ändrade min plan och började med att ta in dem och ge dem kraftfoder.
 
Jag fixade tråden och gick ett varv runt hagen för att se om nåt mer var trasigt, vilket det inte var. Sen gick jag och pluggade i aggregatet som nån glömt, har en vag misstanke om att den skarvsladden kanske användes vid lysrörsbytet igår. Det var i alla fall el i tråden efter det så jag kunde vara nöjd.
 
Plockade ut Misty på en kort promenad ner till vägen. Hon var jätteduktig och lyssnade fastän det fanns mycket att titta på. Vi mötte Julia, från Camillas gamla stall, med hennes ponny och Misty fick igen höra hur söt hon är! Hon blev lite ofokuserad när de skulle vidare, men inte värre än hanterbart. Gick tillbaka och jobbade några varv hemma också, hon var inte helt fokuserad men gjorde som jag sa.
 
Tog in Misty och borstade, passade även på att toppa hennes man en aning nu när alla var inne så hon kunde stå lugnt och stilla. Det blev inte alls mycket, knappt så det syns, men får se imorgon hur jag tycker det ser ut då.
 
Satte ut hö och halm. Sen gjorde jag ett experiment, en isolerad vattenbalja. En mindre balja i en stor, och hö emellan. Hoppas nu hästarna kan låta bli att demolera den för att de vill äta upp det så jag kan se om det funkar. Annars blir det kanske till att skaffa riktig isolering, känns bara dumt att köpa en stor förpackning när man inte behöver så mycket.
 
Tycker Misty var duktig idag, hyfsat lugn hela tiden och försökte förstå vad jag menade. Jag fick gjort det jag hade tänkt även om det inte riktigt blev i den ordning jag planerat.

Rutiner

Misty går nu på lösdrift. Våra rutiner är planerade för att man inte ska behöva lägga ner jättemycket tid på stallskötsel, och framför allt att man inte ska behöva åka ut en massa gånger för diverse in- och utsläpp, fodringar etc. Varje dag har nån av oss ansvar för att fixa allt och se över att alla hästarna lever, så att de alltid har ordentlig tillsyn minst en gång per dag. Men oftast är vi båda ute en gång var, eller ibland mer. Och Lindas föräldrar bor på gården så de kan se om nåt allvarligt hänt.
 
Deras hage är ganska stor och mest skog. Nere vid stallet har vi en öppen yta där allt finns. Vattnet är i vanliga baljor just nu, ska testa en isoleringslösning snart. Vi rullar ut en vattenslang när vi fyller på. De har två höhäckar där vi fyller på såpass att de ska ha för ett dygn, det kan bli tomt ett par timmar men det är nära nog fri tillgång. De får hö ur småbal nu, vi kommer behöva köpa in mer foder senare och då får vi se vad det blir. Vindskyddet har halmbädd som vi krattar till och fyller på halm efter behov, och där inne finns saltsten.
 
En gång om dagen kommer de in och får kraftfoder, detta är den smidigaste lösningen för att slippa bråk och för att alla ska få rätt mängd mat då de har väldigt olika behov. Normalt slussas de in lösa, men just nu vet de inte riktigt vart de ska då vi möblerat runt dem så då får vi improvisera. Stallet används såklart även när vi borstar och grejar med hästarna.

Händig Jenny

Hade tänkt rida Lady först och sen åka till Misty. Hittade dock Lady med en snedtrampad sko så jag fick leka hovslagare och rycka av den. Efter att jag ränt runt och letat verktyg... Borstade av henne och slängde ut henne igen eftersom hon ömmade. Stackars tjejen.
 
 
Misty höll på och rullade sig. Tänkte för ett ögonblick att hon var sjuk, men kunde avfärda det så småningom. Hon hade en fläck som hon rullade sig på, sen rullade Timra sig där. När Timra var seg med att flytta sig jagade Misty bort henne för att hon skulle rulla sig igen...
 
 
 
 
 
Jag plockade i ordning alla grejer idag, täcken och sånt i ett skåp, en egen påse för ryktgrejerna etc. Sen hjälpte jag Lindas pappa byta lysrör och passade på att ge ett förslag på hur vi ska hänga upp täcken så vi får mer ordning. Det lät som han kunde tänka sig att fixa det.
 
Misty fick komma in och bli borstad. Hon var nästan lugn fastän jag stängde så hon inte såg de andra hästarna. Tror hon tyckte det var skönt att vara inne en stund ändå. Eller få av sig täcket en stund, hon verkade inte så road av det, men i det vädret behöver hon det.
 
Blev lite irriterad på de andra hästarna när jag skulle släppa Misty och de trängdes. Försöker hålla hårt på att det ska gå lugnt till men det blir så svårt då.

Jappeloup

Filmen om Jappeloup måste man ju se fastän den är på franska. Kommer i mars!

Fåfänga

Jag står inför ett dilemma. Ska Misty få behålla sin långa travarman, eller ska hon trimmas till halvblodsfrisyr? Hon har en hyfsat snygg man ändå, inte sådär stripig som långa manar ofta är.
 
 

Mys!

Började med att fylla på vatten och hö eftersom det var så gott som slut. Hästarna stod uppe i skogen, alla utom Blossom, men kom för att titta vad jag gjorde. Misty fick ha ett av sina medhavda täcken i natt eftersom det var sämre väder, men det verkade ha hållt tätt. Ska köpa ett nytt på Biltema tänkte jag så behöver man förhoppningsvis inte oroa sig.
 
 
Jag plockade in Misty, och då kom Linda också. Så vi bestämde att de allihopa skulle få komma in så de kunde få sitt kraftfoder. 
 
 
Misty har fått en av de mindre boxarna, men eftersom de bara är inne en kort stund då de får kraftfoder så känns det okej. Bara hon inte försöker klättra på väggarna som hon gjorde i förra stallet, för då kan hon slå huvudet. Hon ska dock inte behöva stå i boxen nånting när hon är inne själv, i alla fall inte förrän jag känner att hon klarar av det.
 
Linda och Timra skulle ut på en tur med grannen Karin, då vart det lite liv på både Stato och Misty när flocken delades. Men de lugnade sig ganska snart. Tog ut Misty ett par varv idag med, hon var lite mer avslappnad men med mer attityd. Tyckte ändå hon var duktig. Tänker inte på det så mycket som träning nu, vi ska bara lära känna varandra och hitta rutiner.
 
 
Försökte få henne att stå still och posera med repgrimman, men det ville hon inte heller.
 
Efteråt stod jag och borstade länge och Misty tyckte det var supermysigt, hon stod nästan och somnade. Hon blir ju stressad av att vara inne själv, så hon har haft svårt att uppskatta ompysslingen hittills så det var väldigt trevligt idag.
 
 

Mistys nya vänner

Timra är 7 år och korsning PRE/fullblod. Linda har fött upp henne själv. Timra kan vara ganska stoig och hon är duktig på att hoppa.
 
Blossom är sisådär 20 år med okänd härstamning. Hon är nånslags tigrerad brunskimmel. Jag red henne under Ladys förra dräktighet och det är en förvånansvärt trevlig häst att rida. Dessutom är hon snäll nog för allehanda äventyr! Nu är hon mer eller mindre pensionerad.
 
Stato är ett 5-årigt fullblod. Han galopptränades tills han blev skadad som 3-åring, varpå Linda tog hand om och rehabiliterade honom. Vi kallar honom känguruhästen, för han blir väldigt skuttig när han blir uppspelt.

Hänga med gänget

Idag fick Misty bekanta sig med vår lilla inhägnad som är tänkt för markarbete. Vi gick ett par varv i den med några halter för att behålla fokus. Hon var spänd men skötte sig bra. Sedan fick hon stå en stund inne på gången, den här gången med dörren stängd, medan jag pysslade. Det gick också hyfsat, det blev aningens livat på slutet då de andra hästarna lät ute i hagen, men försökte avleda henne med att gå runt lite inne i stallet innan hon fick gå ut igen så hon inte skulle tänka att hon fick gå ut för att hon stressade. Tror jag lyckades. Plockade i stallet och sen gick jag ut och hängde vid höhäckarna med hästarna. Vill visa att jag inte ska bråka med henne alla gånger jag är ute i hagen, och så är det rätt mysigt också.
 
Blossom i inhägnaden
 
En bild från idag
 
Det verkar som om Misty tyr sig mycket till Blossom, hon följer ofta efter om Blossom går upp mot skogen eller liknande. Stato var på henne och flyttade henne en del idag, men hon sa i från när han sniffade närgånget på henne.

Liten runda

När jag lämnat Misty åkte jag vidare till Lady. De har fått buffé i hagen nu, i form av en ensilagebal, och det syntes på hennes mage kan jag säga... Vi tog en tur, pulsade först i snön bakom hagen vilket var tungt då skaren delvis bar och delvis inte. Sen fortsatte vi ut på vägen. Red lite grusvägsdressyr neråt Fiby och tog sen landsvägen hem. Lady var pigg igen. Såg när vi kommit hem att hon trampat sig lite i snön, men det såg inte så farligt ut. Bara hon kan låta bli att trampa på samma ställe igen nu så.
 

Morgonstund...

Började dagen med att åka ut till Misty. Då såg det ut såhär:
 
 
Fyllde på vatten och plockade lite innan jag tog in henne och borstade samt kollade i genom henne. Hon fick stå bunden på gången men dörren fick vara öppen så hon såg de andra hästarna. Inte helt avslappnat, men hon accepterade det. Några morotsbitar gjorde det uthärdligt. Sen fick hon gå tillbaka ut till de andra medan jag mockade boxarna sen i fredags. Allt var fortfarande lugnt och harmoniskt, så jag bestämde mig för att det räckte för dagen.
 
 
 

Premiär med Bettan

Efter dagens äventyr med ihopsläpp där Camilla kom och tittade också, åkte Linda och jag till Camilla för en bit mat och lite godis. Så himla kul att göra lite grejer ihop i vår lilla trio igen! Hur som helst blev jag på nåt sätt meddragen på en ridtur när Linda skulle åka. Jag skulle rida Bettan, Camilla Quicken och en Mimmi var med på Herja. Dagens tema var barbacka.
 
Stackars Herja är oskodd så hon hade problem med isen och halkade omkring. Så vi fick gå upp i skogen för att försöka hitta en runda med orörd snö. Det blev lite upp och lite ner och hit och dit, vilket gick bra. Sen kom vi ut på en öppnare yta där snön var djupare och då blev Bettan lite stressad vilket inte kändes helt bra eftersom hon då inte riktigt lyssnade på mig. 
 
Camilla försökte hitta en väg åt oss men det var diken i vägen överallt så det slutade med att vi fick ta oss över ett. Camilla och Quicken hoppade glatt över men jag lät Bettan gå före och klev över själv, och även Mimmi valde ett avsuttet alternativ varpå Camilla tyckte det var en bra idé att halka och krypa runt fötterna på Quicken och Herja... Hon lyckades samla ihop sig tillräckligt för att slänga upp oss på hästarna och själv kravla sig upp på Quicken så vi kunde ta oss hem.
 
Sista biten var isig så Mimmi gick med Herja, men efter att ha blivit trampad på foten bytte hon häst med Camilla, som tog en av sina vanliga brottninsmatcher med Herja, då de för en gångs skull båda kravlade omkring på backen. Camilla verkade tycka om marken idag? Bettan och jag avslutade som vänner trots att jag blev lite irriterad tidigare.

Ihopsläpp

Lite lagom trötta efter resan var det bara att masa sig upp tidigt på lördagmorgon eftersom Daniel skulle hem och jag var ivrig att komma ut till Misty. Blossom och hon fick lite frukosthö och vatten, och så borstade jag Misty eftersom hon hade mycket torkad svett i pälsen. Hon trampade lite oroligt emellanåt, men lyssnade bra då jag bad henne om mer utrymme. Timra och Stato hade forcerat grinden och stod i insläppsfållan och var mycket nyfikna på vad det var för en häst i stallet, men de fick snällt vänta.
 
När Linda kom ut började vi med att gå ett varv runt hagen och kontrollera staketet. Efter byte av elaggregat kände vi oss nöjda och flyttade över Misty och Blossom i varsin ponnybox för att kunna få in Timra och Stato i de  stora boxarna. Sedan ledde vi Misty och Blossom ett varv runt hagen så Misty skulle få se allting i lugn och ro. Sedan släppte vi dem och det hände inte ett smack.
 
 
Efter en stunds avvaktande för att se att allt fortsatte vara lugnt samt avbroddning bak för de två kvarvarande, var det Statos tur att komma ut. Vi tänkte först ta in Blossom under tiden för att hålla Timra lugn i stallet, men det verkade lugnast att låta henne var med ute så det fick hon vara.
 
 
Det blev lite mer livat, men fortfarande sansat och bra. Man såg tydligt hur de gärna höll Blossom eller foderhäckarna mellan sig först.
 
 
Vi väntade tills det verkade avslappnat i hagen vilket blev en lite längre stund nu, innan vi släppte Timra också. Det blev på nytt lite spring och en och annan ful min men lugnade sig snabbt. Det dröjde inte länge innan man började se att de var på väg att hitta sina platser i flocken.
 
 
 
Misty visade sig som väntat lägre än de andra i rang, men utan att låta sig köras över.
 
 
Vi fyllde på höhäckarna, vatten och halmade upp och allt såg lugnt ut så vi gick in och fikade en stund. Sedan fick hästarna komma in och äta lite kraftfoder medan vi plockade i ordning det sista och när de ätit klart fick de gå ut igen. Fortfarande var stämningen i hagen harmonisk så vi tyckte att allt var klart för dagen. Fick senare rapport från en granne att allt såg bra ut nån timme efter att vi åkt.
 

Mistys resa

Fredagen började med att vi åkte ut och ställde fram transporten och provade lasta några gånger. Som mest stängde vi bommen bakom, då var hon nervös och trampade runt en del men ändå gansa lugn, utöver det var hon avslappnad. Veterinären var även ut och tittade på henne för att utfärda ett hälsointyg som man ska ha när man kör mellan Åland och Sverige. Vår förmiddag blev lite långdragen och det kändes som om Misty tyckte att hon kunde det här med att traska på och av transporten utan att åka. Vi hade bestämt oss för att ta en paus och återkomma för lite åkövningar senare på eftermiddagen när min systers kille Daniel kläckte den ondskefulla planen att vi skulle "träningsåka" till hamnen i lagom tid för båten, och väl där bestämma om vi skulle köra ombord eller inte. 
 
På eftermiddagen ställde vi upp transporten, packade grejerna utifall att, hämtade hästen och knallade på transporten. Stängde till luckorna. Hon fick ha mellanväggen på snedden och var fastbunden, hade hönät, överluckan på glänt och vädringsluckan öppen. Allt var klart då vi insåg att bromsarna på transporten frusit... Så det blev en stund av att köra fram, backa, dunka på fälgar, tills de lossnade. De minutrarna var lite lagom nervösa för oss alla, man vill ju inte gärna att allt ska hänga på en sån detalj.
 
Till slut rullade vi i alla fall i väg, Daniel körde ekipaget och jag körde efter i min bil. Det såg lugnt och fint ut hela vägen till hamnen. Väl där stannade vi och kollade Misty. Bortsett från att hon lyckats rycka av grimskaftet och var sjöblöt av svett såg det ganska lugnt ut, så vi beslöt oss för att ta ombord henne. Vi fällde överluckan då så att hon skulle få lite mer luft. Hon var lite orolig när släpet stod stilla i hamnen.
 
Väl på båten öppnade vi även skötardörren och erbjöd henne vatten som hon drack lite av och sprätte ner oss med resten. Vi satt kvar nere på bildäck så länge vi fick innan vi gick upp till cafét en stund. Sen bad vi om att få  gå tillbaka ner och titta till henne. Då stod hon lugnt och bara tittade lite omkring sig, men vi stannade ändå kvar tills båten var i hamn. Där blev det viss förvirring då Daniel fick försöka reda ut om det var nån tull som ville titta på henne, och då stod hon och stampade en del i släpet under tiden.
 
När vi väl fått reda på att det inte fanns nån tull att prata med kunde vi åka vidare. Hon fick ha överluckan öppen resten av vägen, men det verkade gå bra även när bussar och lastbilar körde förbi. Emellanåt tittade hon sig omkring men annars stod hon lugnt. Hela resan från lastning tog ungefär 6 timmar. Framme vid stallet gnäggade hon och blev väldigt glad när hon äntligen fick svar av Blossom, som stod i en box och väntade.
 
Vi lastade av lugnt och stilla och ställde henne i boxen bredvid Blossom. Inte ett pip från nån av dem, de bara luktade lite på varandra och började äta. Så det var bara att plocka i ordning för natten och säga god natt! Allt som allt gick hela resan mycket bra och långt över förväntan. Misty var lite medtagen av att ha åkt så länge, men vid gott mod.

Ändrade planer!

Nu är Misty här och jag ska sova :) Lång dag med hopsläpp imorgon.

RSS 2.0