Onsdag; promenad

Idag blev det åter en promenad, denna gång runt sjön och en bit längs grusvägen. Ganska incidentfri förutom att Misty övervägde att stampa mig på foten för att det kröp omkring pensionärer i buskarna. Alla vet ju att dessa fångar och äter hästar, pensionen räcker ju inte alltid så långt.
 
Detta åtföljdes av stretch och massage. Den här gången stod Misty och gäspade under tiden, i vanliga fall brukar hon visserligen se ut att trivas men inte göra så myclet väsen av sig. Hon försökte även visa på att det kliade bak på magen, inte för att hon är så rund att hon inte skulle nå själv men hon är väl lite lat.
 
Vet inte om nattens regn hade satt sprutt på gräset redan eller om det var nåt annat, men för en gångs skull verkade varken Misty eller Timra bry sig nämnvärt om att Stato fick kraftfoder. Vissa gånger är de som iglar på honom, eller staketet om man tar ut honom.

Tisdag; prassel

Idag tyckte jag vi behövde sysselsätta oss lite bättre, så jag grävde fram min presenning att leka med. Misty var mest intresserad av att äta och brydde sig inte det minsta så länge jag inte hängde den för ögonen på henne.
 
 
 
 
Hon fick gå över den, jag la den på henne, flaxade med den och drog den längs marken vilket allt gick bra. Hängde upp den mellan tunnan och staketet, hon blev rädd när hon råkade putta tunnan, men hon lät sig sen skickas genom/över presenningen.
 
 

Måndag; kortis

Det fick bli en kortare massage åtföljt av att vi promenerade runt sommarhagen. Sen fick Misty gå in i bortre änden vilket gjorde allihopa förvirrade så de var tvungna att trava runt ett varv, samt gå ner och inspektera grinden. Kanske inte borde berättat för dem att man kan gå i genom där nere...
 
 

Slapparhelg

Igår fick Misty vila helt och hållet, jag var i alla fall helt utslagen av värmen så det fick bli så. Idag blev det ompyssling igen. Började dock lite taskigt med att ta fram vattenslangen och spola på henne för att se att hon fortfarande kommer ihåg den träningen. Först gick hon runt några varv, sen stod hon stilla även om hon stampade några gånger, men hon verkade inte stressad överhuvudtaget. Möjligen en aning butter.
 
 
Sen gick vi vår promenad, det blev runt sjön inklusive biten genom skogen. Det tog ungefär 20 minuter nu då vi traskade på långsamt men målmedvetet. Inga incidenter alls. Fortsatte med stretching och massage, skippade linimentet idag då hon skulle ut i solen efteråt. Vill inte riskera några konstiga hudreaktioner eller att det bränns.
 
Misty verkade nöjd med dagens aktivitet (eller brist på det) när jag säppte ut henne igen. Vi hade strömavbrott upptäckte jag sen, så jag kunde inte fylla vatten. Men förhoppningsvis får de ordning på det så Linda kan fylla när hon är ute.
 

Fredag; ompyssling

Planen nu är att Misty får gå promenader vid hand, samt att jag försöker stretcha och massera henne, ett par dagar till att börja med så får vi se hur hon ser ut sen.
 
Igår gick vi runt sjön, tänkte gå en bit i skogen också men tyckte det började bli aningen mörkt för mig att se var jag sätter fötterna. Misty fick en åthutning i början när hon försökte kliva mig på hälarna, sen följde hon mig bra på lagom avstånd resten av vändan.
 
Stretchen gick bra, Misty har blivit väldigt duktig med frambenen faktiskt, man får ta upp dem åt alla håll och hon försöker inte rycka åt sig dem. Hon verkar heller inte tycka att det gör ont nu som tur är. Bakbenen vill hon inte riktigt slappna av i på samma sätt. Med godis gör vi förutom tidigare omtjatade varianter nu även att hon ska lyfta bakbenet och ta godiset, vilket så småningom ska bli till att hon sträcker sig in under. 
 
Masserade en stund på hennes bogar, vilket hon verkade tycka var ganska mysigt. Kom på att jag kunde testa ha på liniment också, vilket hon inte tyckte var fullt så trevligt, förmodligen pga den starka lukten och eventuellt även för att det kom ur en sprayflaska.
 
Lady visar stretchning...

Torsdag; lösgörande

Misty var återigen inte helt övertygad om nyttan med att gå hemifrån. Vanliga ridbanan visade sig vara upptagen, så vi masade oss vidare till nästa. Här har vi bara ridit en gång, och gått förbi ungefär två gånger, så jag var nyfiken på hur hon skulle reagera. Camilla mötte upp oss för att fota och schasa på oss.
 
Började med volter och att skritta över några bommar. Provade sedan trava och då märkte vi att hon inte gick helt rent, samma ben som förra veckan. Camilla klämde på Misty och tyckte sig känna en muskelknut i bogen, vilket ju även är rimligt utifrån tidigare teorier.
 
Försökte rida lösgörande övningar i skritt en stund. Åttvolt med skänkelvikning på mitten, en del av varven med bommar efter skänkelvikningen. Sedan volter av olika storlek. Misty kämpade på, hon verkade inte alls berörd av att platsen var ny, hon sökte sig fint nedåt och gjorde sitt bästa för att förstå vad jag ville. Hon går lite bakom hand ännu och emellanåt stretade hon emot, men stretandet kändes som det hörde ihop med när hon kände av bogen.
 
Vi märkte inte direkt nån förändring på den stunden vi höll på, så vi gav oss för dagen. Stod kvar och pratade och testade Mistys tålamod, men till slut fick hon gå hemåt igen. Bilder kommer som vanligt senare.

Onsdag; framåt marsch

Igår försvann rätt mycket tid till kringfix. Hjälpte till att fixa en ny vattenkran (fast ärligt talat stod jag mest och såg på, det verkar oftast räcka när Lindas pappa ska göra nåt) och passade på att se till att vi har tillräckligt med slang uppe i stallet. Utifall att jag vill plåga Misty med dusch igen...
 
Mistys aktivitet blev en kort uteritt. Planerade en vända på öppna ytor med hopp om att vinden skulle ge en rimlig temperatur och överkomligt antal flygfän. Misty var skeptisk till en början, men när vi väl kommit överens om åt vilket håll vi skulle gå travade hon glatt på.
 
Vi hittade några hästätande stenar, ett hästätande elskåp och en hästätande stuga, men efter att ha tittat och fnyst lite gick Misty med på att gå vidare. Vi blev även utskällda av två hundar, men dem brydde sig Misty inte om.
 
På hemvägen kunde jag inte motstå att låta Misty dra på... Och vi fick en del galopp också, tyvärr var det precis i slutet på fältet så vi var tvungna att bromsa ganska snart.
 
Törstig ponny och linslus...
 
Hmm, undrar om vattnet är godare i den vita baljan?

Riktig ponny

Jag kallar ibland Misty för ponny, men i helgen följde jag med syster och tittade på riktiga ponnyer. Typ i knähöjd. I hagen gick några ponnyer, welshar, och en islänning som såg gigantisk ut i jämförelse. I hagen bredvid gick en jättesöt welshhingst som stilade massor, speciellt när vi gick förbi med Dora som vårt offer heter.
 
Dora visade sig vara en söt och snäll men lite lurig ponny, lite egna idéer hade hon allt om hur saker och ting borde gå till. Vi gick runt och tittade på ridbanan, sen longerade syster och sen höll jag Dora i ett snöre medan syster red en stund. Det blev några små skutt när hon inte riktigt höll med oss men jag tyckte det gick riktigt bra jag. Dora är inriden men inte utbildad och såvitt jag förstått inte riden så mycket på sistone.
 
 
Passar på att sno bilder av syster eftersom jag var lat med kameran.
 

Hovslagare...

Idag var planen att åka ut och ta in hästarna lagom innan hovis skulle komma vid nio, och med min vanliga marginal hinna borsta av Misty och kolla i genom dem. Efter hovis en liten skrittur och så avmaskning, klart.
 
Istället tog jag in hästarna, kollade i genom och borstade, redde ut Mistys man och svans, försökte få tag på hovis. Avmaskade i tur och ordning, Misty först, sen Timra och sist Stato. Det gick faktiskt bra bara jag fick till ett bra grepp. Tur man är van vid bångstyriga katter!
 
Fick tag på hovis som hade glömt bort oss, hur nu det är möjligt, men lovade komma så snart han kunde. Gick ut och longerade Misty. Bortsett från samma hörn igår där hon var tvungen att visa upp sig ett par gånger så var hon väldigt lugn och trevlig. Lät henne rulla på, skritt sen trav och sen varvbyte. Ibland blir hon nästan lite nervös när jag låter henne gå på utan att det händer saker hela tiden, så idag fick hon öva på det.
 
Hann gå runt och fixa lite småplock till innan hovis slutligen kom. Misty stod mestadels snällt, ett par gånger provade hon gunga på honom men ställde sig ordentligt när jag sa till henne. Hon stod även och gjorde fula miner bakom ryggen på honom på slutet, hon tyckte väl hon haft nog med tålamod. Det fick bli halvskoning den här gången också, då det verkar funka för stunden.
 
 

Tillbaka igen

Misty och jag tog ett par dagar semester på varsitt håll. Igår var det dags att se om hon gjort nåt fuffens, men hon såg lika beskedlig ut som alltid. Vi tog en promenad runt sjön och sedan longerade jag några varv. Hon var samarbetsvillig och lyhörd, gjorde jättefina övergångar. Men en liten djävul hade hon allt på axeln också, för i ena varvet, i ena hörnet, bara måste hon skutta till och pipa lite. Bara för att visa att hon kan liksom. Även efteråt, hon stod lös när jag flugsprayade och det gick jättebra, förutom en viss fläck då hon gjorde fula miner åt mig.

Filmer från 2013-06-15

 
 
Fick bara ena filmen att funka just nu, så ni får vänta lite till på den andra...

Bettlöst eller bett?

Just nu rider jag ömsom med bettlöst (sidepull) och ömsom med bett (tredelat med rörliga ringar plus remontgrimma) på Misty. Om Misty själv får välja vid påklädning väljer hon bettlöst, men hon går väldigt bra på bettet vid ridningen. När jag bara red på det bettlösa tyckte jag det gick bra, men det visade sig att jag har bättre styrning med bett och hon blir inte heller så tung i handen. Men eftersom Misty är så känslig i munnen är det ibland skönt att ta sidepullet, speciellt i skogen där man kan ha fullt upp med att ducka för grenar och akta knäna.
 
 
 

Torsdag; check

Idag fick Misty ta det lugnt. Tog in och kollade genom henne, sen släppte jag henne på volten så jag skulle få titta på hur hon rörde sig. Hon travade självmant utan stress, och jag såg inte att hon skulle varit ojämn nu. När vi kom in igen lyfte jag hennes framben och då ställde hon sig i stretchläge så inte heller det verkar problematiskt. Nu får hon vila över helgen i vilket fall som helst, så tar vi nya tag nästa vecka.

Onsdag; ups and downs

På onsdagen var det dags igen för ridbanan, denna gång med lite färre bitska fripassagerare. Hann rida fram några varv innan Camilla kom, gjorde volter i skritt och trav och ett par jättesnygga skänkelvikningar. Eller i alla fall ett par fullt fungerande skänkelvikningar, men eftersom ingen såg dem så kan de ju inte hävda att de inte var snygga...
 
Vi pausade och plockade fram grejer. Det blev bommar på ena långsidan och sockerbitar att rida volter och serpentiner runt på andra långsidan. 
 
Misty var verkligen superfin den här gången. Volterna gick jättebra och hon var på god väg att jobba i form. Hon travade snällt över bommarna och gjorde verkligen sitt bästa. Men i slutet av passet stannade hon plötsligt och ville inte gå fram, då jag envisades gick hon till slut och vi märkte att hon var lite stel i ena bogen. Troligtvis sträckte hon sig lite över bommarna.
 
Vi avslutade där och det blev promenad hem för mig. Mötte Linda och Timra så vi fick sällskap. Är i alla fall nöjd med att Misty jobbade så duktigt, och att hon är tydlig med att nåt är fel även om det tar en stund att lista ut vad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisdag; skogen

Tog en kortare uteritt, började och slutade på samma sätt som förra rundan, men i mitten blev det en kortare stig. Försökte trava lite mer än vi brukar istället. Misty var på gott humör, såg några spöken i början men inget anmärkningsvärt. Ett par rävungar såg vi också!

Söndag; skogen

Karin och jag hade bestämt att rida ihop, så hon och Rumina mötte upp oss vid stallet. Red genom Katrineberg, ut på skogsstigarna och förbi islandshästgården. Både Misty och Rumina såg en del spöken på Katrinebergsvägen, sen blev det bättre. 
 
Misty verkade inte alls ha nåt emot Rumina och hon skötte sig dessutom riktigt bra i terrängen, tänkte sig för men gick fram överallt. Jag fick se en ny stig och vi gick även i stiglös terräng. Travade där det gick, och fick ett riktigt hopp över ett nedfallet träd. Karin har ju verkligen koll på alla stigar i området så man kan få nya tips.
 
När vi skulle skiljas åt vände Misty och jag ner på en stig och hon knallade glatt på i några meter, innan hon insåg att de andra inte följde med. Hon blev mäkta upprörd och backade tillbaka i full fart, för att sen snurra några varv innan jag fick i väg henne igen. Det var uppenbart att hon kände sig väldigt lurad. Men när vi kommit i väg igen knallade hon raka spåret hemåt, dock hade hon extra bråttom och gnäggade när vi började närma oss stallet.
 
Rumina (med Linda istället för Karin)
 

Lördag; ridbanan

I lördags hade Camilla lovat att komma och jobba med oss på ridbanan. Började med att ta oss dit medelst allehanda intressanta gångarter såsom skutt med kospark, ostbågeskritt och schottis. Sen stod Camilla och jag och slog bromsar medan Misty stod och njöt... Efter en stund gav vi upp jakten och satte i gång.
 
Vi red fram lite lätt först och började sen med en serie travbommar, som Camilla sen höjde upp i olika omgångar. Det behövdes några försök på varje ändring för att hitta rätt tempo och takt, men Misty rättar sig jättebra. Sen gällde det ju att komma rakt på också... Emellanåt var det svårt att få till svängen innan och då blev bommarna såklart också svåra. Lyckades även få ett galoppsprång efter hinder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Filmer från 2013-07-11

 
 

Fredag; longering och hagfix

Det blev en stunds longering. Misty var väldigt lyhörd, eventuellt var hon lite mör efter torsdagens pass på banan. Höll inte på så länge eftersom jag sen skulle fixa staket för att byta hage åt hästarna. Att släppa över dem var väldigt odramatiskt då de genast ställde sig att beta.

Skutt skutt

Igår kväll blev det ett pass på banan. Med oss hade vi Camilla på Stato (premiär!) och Linda på Timra. Misty och jag stängde grinden uppsuttet som första övning. Plockade fram travbommar och red sen fram med volter i skritt och trav innan vi gav oss på att prova trava över bommarna.
 
Pausade med skrittarbete, alla skänkelvikningar gick bra och vi gjorde även kvartsframdelsvändningar som nog går att finjustera en del.
 
Efter det blev det lite mer bommar, med ett litet hinder också. Jag fick jobba för att hålla ett bra tempo, Misty ville gärna rusa i väg och då blev det svårt att komma rätt. Ett par gånger flög bommarna skapligt, men på slutet kände jag hur hon började tänka på hur hon skulle sätta fötterna och då gick det riktigt bra.
 
Avslutade med skritt och sen öppnade och stängde vi grinden till ridbanan. Hann knappt titta på hur de andra red då jag antingen var upptagen med Misty eller höll på och plockade bommar. Men Stato var i alla fall snäll, inget grusätande för Camilla!
 
 

Rasta ponny

Igår blev en något lugnare dag. Vi gick en promenad runt sjön där jag testade olika positioner när jag ledde Misty och att driva eller förhålla ur dem. Det blåste en hel del så hon var ganska alert.
 
Tillbaka på stallplanen provade jag olika övningar för hand, skänkelvikning, öppna, framdels- och bakdelsvändning. Vissa av dem var svårare än andra men Misty jobbade på och försökte förstå vad jag höll på med.

Långrunda

Igår blev det en lite längre runda tillsammans med Camilla och Timra, mestadels på grusväg men det verkade inte bekymra Misty trots hennes oskodda bakfötter. På slutet trampade hon på en sten och linkade till ett par steg, men det gick över lika fort.
 
Hon började med att vara väldigt harig och skyggade för en massa småsaker. Sen kom hon över det, men framåtbjudningen gick i vågor så det var svårt att få nåt bra flyt alls första delen av ridturen. På mitten av rundan finns det en jättefin vägsträcka där vi provade galoppera, eller ja i Mistys fall blev det trav istället. Hade en vag förhoppning om att hon kanske skulle hänga på Timra, men tror hon hade behövt högre tempo för att göra det.
 
 
Jag skulle ta en bild på Camilla och Timra före vi red i väg, men Misty envisades med att sticka in näsan framför kameran hela tiden...
 

Ojojoj

Stackars häst, men man kan inte låta bli att skratta...
  

Bilder

 
 
 
 

Ut i skogen

Misty såg riktigt avslappnad ut idag när jag kom, fastän hon stod inne själv och det inte var lång stund sen de andra gått. Förmodligen tyckte hon det var rätt skönt att slippa flygfäna ett tag. Hon fick vila igår eftersom jag var ute på eftermiddagen och insåg att vi bara skulle bråka om hur man uppför sig när bromsar bits och man har en människa man borde lyssna på.
 
Nu blev det i alla fall en lagom tur med ganska mycket terräng. Misty var lite uppvarvad så det blev omväxlande skritt och taktande. Sen var det några hemska stenar som plötsligt förvandlades till får och bräkte åt henne, så hon var tvungen att fnysa riktigt högt. Men hon höll näsan åt rätt håll hela tiden åtminstone.
 
Vi hade förut ett par fina stigar som jag tänkte rida nu. De är dock inte riktigt så fina efter att de kört där med skogsmaskiner, så Misty fick fullt sjå med att hålla reda på fötterna, och jag med att hålla rätt riktning. Det går mycket bättre att gå i skogen med henne redan, hon har börjat förstå att vi måste hjälpas åt där.
 
Två små skutt fick vi också, på de vanliga stigarna ligger två nerfallna träd som vi travade över tre gånger totalt. Ena gången brydde hon sig dock inte om att göra mer än att lyfta lite på fötterna.
 
På hemvägen hann bromsarna upp oss så det blev skritt med kosparkar. Sen skulle vi passera en hög med ogräs och ett par sopsäckar, där blev det en del trampande och snurrande innan vi tagit oss förbi och åt rätt håll.

Fölisarna!

Först grabbarna...
 
Men sen...
 
 
 
 
 
 
 
 

Mistymoo

Idag blev det ridbanan en kort stund. Det fick bli enbart en tygel till bettet, vilket Misty började turen med att testa genom att försöka rycka åt sig tyglarna. Aj sa hon och gjorde en popcornsuppvisning. Sen gjorde hon likadant ett par gånger till innan vi tagit oss ända fram.
 
Det blev bara några minuter på banan, med volter i skritt och trav åt båda hållen. De har ställt silagebalar vid ena kortsidan, sen har vi ju den vanliga spökhörnan och så hade dessutom vuxit upp en mördarblomma i ännu ett hörn. Så vi höll oss mest på mitten eftersom jag inte kände för att diskutera detta alltför ingående. Om vi bortser från att Misty dessutom skulle sparka flugor då och då så gick det bra.
 
Hemvägen blev något lugnare, vi lyckades mestadels skritta i rask takt. Inga popcorn, dock en hel del kosparkar.

Färska bilder

 
 
 
 
 
 
 
 

Lattjo lajban

Misty vilade igår och idag tog vi det lite lugnare också. Longerade, men hoppade över löslongeringen jag brukar  låta henne värma upp med eftersom hon blivit stirrig av det på sistone.
 
Började med liten volt och halt-skritt, sen lite större och lade till travövergång. Först ville hon inte riktigt lyssna, men när jag var petig och sa åt henne blev det snabbt bättre. Gjorde klart i ena varvet innan jag bytte till nästa.
 
Jobbade ett par minuter med ledövningar och sedan samma saker löst. Bara att följa och göra halt eller rygga och behålla fokus hela tiden. 
 
Avslutade med att hoppa upp barbacka med repet runt halsen. Hon skrittade snällt ett par varv, hade lite problem med bromsen och styrningen, men rygga från halt gick bra. 

Avslut på veckan

Fick med oss Linda, som red Timra och hade Stato på släp, på en tur. Tog den nya stigen. Hästarna knallade på lugnt och fint, förutom en mindre incident. Stato trasslade runt så Timra fick linan under svansen, vilket hon inte alls gillade utan började bocka. Men hon lyssnar ju så väldigt bra på Linda, så det gick ganska fort för henne att lugna Timra och hoppa av och reda ut situationen. Misty blev otålig av att vänta, men i övrigt gjorde hon inget väsen av sig på hela ridturen.

RSS 2.0