Onsdag; hagfix och skritt

Störde hästarna lite i deras förmiddagslur. Men de fick sova vidare, för vi skulle fixa vinterhagen innan vi kunde rida. Jag har en blåsa i handen och en borr gick av, men nu är staketet uppdaterat och bara halm saknas innan vi flyttar över dem.
 
 
 
Sedan blev det en skrittur med Linda och Timra. Misty var fortfarande åt det trötta hållet kändes det som. Hon vaknade till och blev nervös när vi red på en stubbåker och Linda passade på att trava och galoppera. Tanken var att skritta efter i sakta mak, men det blev en del trippande innan hon insåg att vi inte skulle bli lämnade. Bra träning för henne. På hemvägen var hon mer alert och såg några spöken i buskarna.
 

Tisdag; promenad med sällskap

Igår prickade jag in ett uppehåll i regnskurarna, samt Tessan, så vi tog en promenad med sällskap. Timra och Stato hade träffat kiropraktorn, så Stato skulle också promeneras. Misty verkade nöjd med promenaden, dock var hon inte glad över att bli kvar i stallet med mig för att borstas och pysslas med efteråt. Hon lugnade sig efter en stund i alla fall.

Hello again

Nu har det varit lite dött här igen, har haft mycket att göra. I lördags skrittade vi en tur utan incidenter, därefter har Misty fått vila två dagar medan jag har gjort annat.

Fredag; amatörernas parad

Testade åter vår variant på tömkörning/långa tyglar/vadmannuskakalla det med en kort vända längs vägen. Misty var lugn och avslappnad, även om hon tyckte att jag var ganska otydlig fokuserade hon bra. Gjorde ett par volter åt vardera håll, start och stopp, men inget mer avancerat.

Torsdag; barbackapremiär

Idag blev det en kort barbackatur ner till sjön. Undvek att gå förbi saker som hon ibland reagerar på, samt hade ett stadigt mantag. Men behövde inte oroa mig, Misty skötte sig perfekt! Dock kändes hon aningen benig att sitta på. Jag är väl i och för sig van vid att rida barbacka på riktiga soffor till hästar (Bodi, Blossom, Bönan).

It's alive, aliiive!

Nu har vi tagit det lugnt några dagar. I söndags jobbade vi från marken, i tisdags regnade det massor så det blev en pysseldag. Onsdag blev lite mer arbete från marken inklusive några varv löslongering. Tyvärr ser hon inte helt fräsch ut i traven igen, så jag ska luska i vilka veterinärer som finns och vad det kostar och så.
 
 
 
Vad tycker ni om Mistys nya look? Jag kallar den träsktroll-chic.
 

Misty spanar på jägare

 

Lördag; sällskap

Misty var alldeles gosig idag när jag gjorde i ordning henne. Vet inte om hon tyckte jag varit borta för länge eller vad det var.
 
Vi red alla tillsammans, Linda på Timra, Tessan på Stato och jag på Misty. Det blev mestadels skritt på grusvägar, sneddade över ett par stubbåkrar med trav. Tessan gjorde en ofrivillig avsittning, men det gick bra. Misty var snäll.
 
Gick in ett par minuter på ridbanan på hemvägen. Skrittade volter runt hindren och gjorde ett par skänkelvikningar, det gick jättebra. Tänkte trava lite också men då la Misty i handbromsen och gjorde åsneminen. Lät henne vara, hon var förmodligen trött och jag ville inte bråka när hon varit så duktig.
 
 
 

Vilodagar

Igår fick Misty en planerad vilodag, idag en oplanerad. Imorgon är planen att hela flocken ska ut på ridtur tillsammans.
 

Onsdag; pedikyr och motion

Idag fick Misty till att börja med en ordentlig rykt medan vi väntade på hovslagaren.
 
Sen fick hon fina fötter, även om hon var lite grinig på hovis idag. Vet inte om han sa nåt elakt i smyg eller om det var nåt annat. Även de andra hästarna skoddes. Körde sommarskor den här vändan med, tror väl inte att det blir riktig vinter ännu.
 
När hovis var klar red vi en tur, denna gång hade även Linda och Timra normala grejer. Det blev en längre vända, med några stubbåkrar. Den här gången provade Misty och jag galoppera en snutt också. Hon behöver vara lite taggad för att det ska lyckas, och det är väl inte riktigt på kommando ännu, men det tar sig. Båda hästarna skötte sig bra och vi pallade äpplen till dem att få efteråt.
 
Efteråt släppte vi ut hästarna. Det var uppenbart vilka som varit ute och rört på sig och vem som stått i boxen och ätit hö, Stato drog av några bocksprång och gick runt och försökte hitta nåt kul att göra. Misty och Timra ställde sig och åt.
 
Ja, jag råkade kapa Timras öron. 

Tisdag; lattjo

Det blev en liten tur tillsammans med Linda och Timra. Misty och jag tog den vanliga utrustningen, Linda red med bara snöre runt halsen på Timra. Det gick riktigt bra, även om vi red på en stubbåker också. Misty och jag höll oss till trav för säkerhets skull. Mistys fot blev lite ledsen över gruset på den ena vägen, men annars verkade det gå bra trots avsaknaden av sko.

Måndag; jazzponny

Misty hade tappat en sko idag. Den ligger säkert väldigt prydligt nånstans, för hoven var helt hel, alla sömmar borta, så man skulle kunna tro att nån gett henne verktyg eller så.
 
Vi tog det lite lugnt, löslongerade en stund. Först jazzade Misty runt, viftade med huvudet och pep. Men sen lugnade hon ner sig och blev riktigt fokuserad och lydig. Det blev mest skritt-halt och varvbyten, testade bara trav och ryggning för att se att det också sitter.
 
 

Lördag; skötsam ponny

Uppsittningen gick riktigt bra igår, så undrar om inte det börjar släppa nu. Jag tror egentligen inte att själva uppsittningen var problemet, utan att hon varit stressad när man ska rida i väg överhuvudtaget. Även voltstarterna har ju blivit mer sällsynta och det tror jag hänger ihop.
 
Vi fick en liten snurr när vi kom ner på fältet innan vi kom i väg åt rätt håll. Har undvikit att rida bortåt på fältet bredvid sommarhagen ett tag därför att jag vet att vi ofta hamnar i diskussioner kring den biten, men nu tyckte jag att det gått bra på sistone sådet var dags att testa igen. Och det gick ju ändå hyfsat. Hon skrittade fint hela vägen till Björkhaga.
 
Svängde in för att säga hej då jag såg att de var hemma. Lady & co höll sig i bortre änden av hagen så jag fick inte inspektera dem. Misty stod fint utan att gräva hål i gårdsplanen, och fick äpplen av barnen utan att plocka några fingrar.
 
På vägen hem travade vi en del. Tappade bort den fina skritten, eller nån skritt överhuvudtaget, däremellan tyvärr då hon blev lite väl taggad. I övergångarna blev det nånslags skutt när hon försökte fundera ut hur hon skulle kunna låtsas lyda förhållningarna utan att faktiskt göra det, och hur hon skulle kunna springa i väg fortast möjligt när vi gick upp i trav. Men det gick bra att korrigera henne till rätt tempo. 
 
Åter blev jag nästan förvånad över att hon lugnar ner sig så totalt när man kommer in på sista sträckan hemåt, hennes nästan-hemma-zon. Bara att länga ut tygeln och skritta i lugn och ro. Tur jag hade laddat upp med både äpplen och morot när hon var så här duktig.
 
Har varit dålig på att fota nu igen så ni får en bild från i våras. Tycker perspektivet och deras uppsyn gör bilden ganska häftig. Borde kanske kapa bort Stato ur kanten dock.

Lärdom

En animering av hästens ben med de olika delarna, för den som vill veta vad som sitter var.
 

Fredag; zapp!

Vi red samma runda som de senaste gångerna, fast åt andra hållet, lite suspekt enligt Misty. Hon var åt det trippiga hållet så vi diskuterade tempot en del, men hon var inte särskilt harig i alla fall utan gick snällt förbi allting.
 
När jag skulle släppa ut henne stod hon och tittade på de andra som kom farande i full fart, så hon såg inte var tråden var utan satte nosen rakt på den... Jätteförskräckt blev hon!

Onsdag; åsna åsna vifta på örat

Idag fick det bli en promenad på grusvägen med markövningar. Misty var duktig och gjorde som jag sa hela tiden, och det var inget som direkt var läskigt heller. När vi skulle tillbaka in i stallet testade jag skicka henne före och be henne backa ut igen medan jag stod kvar ute. Det gick riktigt bra, så länge hon inte hann gå såpass långt in att hon kunde vända, för då verkade det ju dumt att backa tyckte hon vilket jag kan hålla med om.
 
Dock verkar hon ha tappat sitt ena öra?!
 

Soffan

Äh, idag blev inte riktigt som planerat. Istället för att åka ut till Misty fick jag däcka i soffan med nackspärr och diverse kroppsliga åkommor. Passade på att se The Silver Brumby, en film baserad på boken Windy ledarhingsten som jag läste som liten. Av den anledningen var filmen lite kul att se, även om jag inte kan säga att den var särskilt bra. Russell Crowe är med i den, för er som bryr er som sånt, och jag hittade den på sidan som har en logga med en fin segelbåt.

Måndag; behaglig tur

Det verkade vara en typisk måndag, började dåligt och hade potential att bara bli värre. Men på nåt sätt blev det bra ändå, speciellt när Misty visade sig vara på ett exceptionellt gott humör. Vi tog samma runda som i torsdags, och såg minst fem rådjur, men idag var nästan ingenting läskigt. Bara den orange hästätande plastremsan i ett träd. Hon kändes spänd den första biten, men sen hittade vi en lugn skritt som vi kunde hålla mesta tiden.
 
Tillbaka i stallet blev Misty otålig och ville ut, men hon gjorde inte så mycket så vi behöll humöret. Passade på att öppna sista delen av hagen, riktigt glada blev de då.

Körning

I lördags åkte syster och jag för att titta lite på en kurs i brukskörning med Hans Sidbäck. Hennes medryttarponny Dora skulle delta med sin ägare, i övrigt verkade det vara ett gäng kallblod av olika varianter. Upplägget var att ekipagen kom in en och en och tränade på den nivå som passade. Nån drog vagn, andra skaklar eller linor, andra bara tömkördes.
 
Dora skulle egentligen fått testa med skaklar när vi tittade, men hon var för nervös i blåsten så det blev bara tömkörning. Det var intressant att se de olika stegen, körning är ju ingenting jag hållt på med överhuvudtaget. Däremot var det svårt att hänga med då blåsten gjorde att man inte hörde nåt av instruktionerna ekipagen fick. Jag kan ju säga att det är himla fin utsikt på den ridbanan, men med sjön precis bredvid blir det ganska skaplig vind.

Torsdag; spökrunda

Igår såg jag till att ägna några minuter åt flyttningsövningar innan uppsittningen. Misty blev upprörd och tyckte jag var dum, men när hon väl funnit sig i det hela stod hon även stilla vid uppsittningen, så det behövdes nog en påminnelse om att man alltid lyssnar och inte spanar på omgivningen.
 
Ridturen var av det lite mer spännande slaget, det blev många tvärstopp-jaha var det bara en *insert random object*-då går vi igen. Grusvägen var skyltad för rally, jätteläskigt. Och ett rådjur smög i buskarna, hu. Och nånting jag inte identifierade vad det var fick henne att snurra i väg ett par varv innan vi kom vidare. 
 
Det gick bättre på skogsstigarna efter att hon nästan stått på näsan, hon insåg väl att det var bättre att fokusera på vart hon satte fötterna än på allehanda inbillade monster. Det hjälper ju inte så mycket att se monstren om man redan brutit benen och inte kan springa från dem.
 
På hemvägen hittade vi äntligen lite lugn, antar att hon fått ur sig den värsta energin. Sen tror jag också att hon utvidgat sin hemma- och nästan hemmazon under sommaren.

Onsdag; kreativitet

Det blev ridtur igår igen efter några dagars uppehåll. Uppsittningen fick göras två gånger igen, men den här gången var Misty mycket distraherad av att Lindas pappa och ett par andra gubbar knallade omkring och pratade och grejade. Hon var tvungen att titta på dem, och varje gång hon vände på huvudet var hon tvungen att ta ett steg åt sidan, varpå jag bråkade med henne om detta på ett väldigt elakt och oförstående sätt. 
 
Början av ridturen var spännande. Misty var spänd och tittig, så vi sicksackade oss förbi monsterbuskar, ickeexisterande grushögar, brevlådor och det värsta av allt...löv! Efter ett tag lugnade hon ner sig något och nöjde sig med att ogilla en uppblåsbar pool.
 
Bussen kom när vi var ute på vägen, men vi kunde smidigt ställa oss i ett vägskäl för mer utrymme. Jag tror egentligen inte att bussen är nåt problem, men det känns onödigt att testa när hon är på tårna sen innan. Passerade Björkhaga, Lady och gänget följde oss en bit längs staketet. 
 
Sen tyckte Misty att det var hemväg och provade trippa i väg. Då hon inte fick det provade hon kasta med huvudet och rycka i tyglarna. Hon visar sig alltid från sin bästa sida när vi passerar Karbo känns det som. Travade en bit på fältet vilket hon tyckte var roligt. Hon sköter sig faktiskt väldigt bra när vi gör såna grejer.
 
Vi saktade ner till skritt och skulle precis passera bilverkstaden när det lät massor därifrån. Det blev ett sidoskutt och jag kände hur Misty var på väg att skutta vidare i slumpmässig riktning. Vi kom istället överens om att små tripp-skutt-steg framåt var en acceptabel lösning. Men närmare hemåt lugnade hon sig så vi kunde skritta på lång tygel.

Information

Här får ni lära er mer om hur man bedömer ridunderlag.
 

Tisdag; promenad

Igår tog vi en promenad, först runt sommarhagen och sen genom skogen. Misty var väldigt följsam och samarbetsvillig.
 
Efteråt skulle jag fixa vattnet och mata Stato, och så blev det lite hagmys.
 
Alla vill ha Statos mat.
 
Jagar undan Timra...
 
Spanar in snyggingen från grannstallet.
 

RSS 2.0