Tisdag; I know what you did last summer

Vi tog oss ut på en travrunda igen, åt ett håll jag inte rider så ofta längre. Nu när jag återsåg den härliga vägen så tyckte jag dock att jag måste rida där mycket mer. Misty var skeptisk som vanligt, den här gången inbillade hon sig att lådorna i skogen plötsligt skulle öppnas och granbarnen komma utfarande och äta upp henne. Hon har så bra fantasi, hon kanske borde ge sig in i skräckfilmsbranschen. Vi överlevde hur som helst detta och även att gå förbi en flock fasaner, också av det hästätande slaget, men det kanske inte var så konstigt att Misty var rätt så taggad på att styra hemåt.

Söndag; pinne-ponny

Satsade på ett pass på ridbanan. Misty var inte lika skeptisk till buskar, dyngkärra och allt det andra som var läskigt sist. 
 
Övningarna blev trav på stor volt, serpentin i skritt, trav på omväxlande större och mindre volt, öppna och skänkelvikning i skritt, övergångar på spåret och på volt och slutligen stora åttvolter i trav.
 
Misty kändes mentalt med men lite stel i kroppen, så försökte variera övningarna och kraven för att hålla henne på bra humör. Men lite sur blev hon allt över de där övergångarna på volt, så det var nog jobbigt. Hon blev i alla fall mjuk och fin så avtravningen gick ut på att glida runt och se snygga ut.

Populär

Ibland får jag helt enkelt vänta på min tur att gosa med Misty.
 
 
 
Misty till vänster, Beda till höger på båda bilder.
 

Lördag; Stigfinnare

Det har blivit mycket grusväg på sistone, så nu valde vi en runda med mer skogsstigar, vara även den stig jag inte hittar på längre. Den är t.o.m uppmärkt, hur svårt kan det vara? Vi fick i alla fall offroada en vända, så det är tur man har en terränggående häst. Hittade ett par små diken som vi behövde hoppa över också. Lite kul hade vi allt.
 
Som sagt, en hel del grusväg. Men skorna sitter kvar och det vankas nya i veckan.

Hipp hipp

Hurra hurra hurra hurra! Mistys födelsedag, äpplen till alla!
 
Vi struntar i tårtan och gör äppelsoppa istället, ser väl smaskens ut?
 
Receptet är som följer; 
en näve pellets (jag tog Granngården avel, men allt som är gott och löser upp sig vid blötläggning bör funka)
sisådär ett stort äpple eller två små
salt efter behag
fyll på lagom med vatten och låt stå tills pelletsen är upplösta
 
Ett glatt födelsedagsbarn!

Fredag; longering

Den här gången tog vi en omgång longering nere på fältet. Först fick Misty rasta av sig några varv åt vardera håll, såg till att hon höll sig i rätt varv och någorlunda i ombedd gångart. Vartefter energin pyst ut blev jag petigare och begärde ordentliga övergångar och fokus, vilket funkade bra. Hon kunde växla upp och ner utan att stressa upp sig, även galopp funkade bara jag var noga med att ta ner henne i trav innan hon tappade den. I höger varv galopperar hon ganska stabilt, men i vänster orkar hon inte riktigt bära sig och bryter av eller studsar i väg då. Mer övergångar är helt enkelt planen för snörarbetet.

Ibland när man vänder ryggen till...

 
Sist jag tittade hängde den där grimman prydligt på kroken. Och när jag frågar henne vad hon ska med den till får jag den där fåraktiga blicken.
 

Onsdag; motionstur

Det kändes som dags för en något längre tur, så jag valde ut en av grusvägarna och så tog vi oss fram i blandat skritt och trav. Misty var ganska lagom tempererad för dagen. Vi var ute i ungefär 2,5 h och det blev runt 2 mil (utmätt medelst titt på klockan samt google maps). Sen fick vi välförtjänt slappa i hagen.
 
 
Misty och Timra turades om med att blockera min sol.

Måndag; Lunka på

Vi får väl säga att det blev en travrunda, skrittade fram och sen blev det mest trav med nån kortare skrittpaus. Misty började med att slingra sig och göra plötsliga tempoväxlingar efterson hon inte visste vart vi skulle och dessutom såg troll här och där. Efter ett tag kom hon i alla fall in i lunken och joggade på.

Söndag; Jobba på riktigt

Det fick bli ridbanan två dagar i rad då Camilla lovade att komma och drilla oss. Först bråkade vi runt lite själva då Misty hade gårdagens trauma i färskt minne så hon var inte alls intresserad av att gå genom hörnet vid grinden. När Camilla kom fick vi börja jobba, i början gick det sådär då Misty var spänd, men det tog sig vartefter. Provade volter, serpentiner, öppna, skritt och trav, skänkelvikning och jobbade sen uppe på ena volten rättställd, utåtställd, åttvolt och sen även i trav och med övergångar. Misty tyckte det var jättetungt men kämpade på, hon har en fantastisk arbetsvilja bara man stryker henne lite medhårs. Själv fick jag bråka med min stackars hjärna som inte ville hålla reda på alla kroppsdelar samtidigt.
 
 
 
 
 
 
Vi blev nog båda lite möra, men det var kul med feedback och Misty verkade rätt nöjd med sig själv

Lördag; att charma grannarna

Mitt mindre nojiga jag bestämde sig för att rida, så vi tog oss ner till ridbanan. Den fick vi dela med lilla vita ponnyn. Misty var ganska obrydd av det, även när ponnyns lilla ryttare glömde bort det där med att styra så de kom ganska nära.
 
Vi började med en treklöver i skritt runt grejer som stod framme på banan, sen diverse böjda spår i trav. Ville inte svänga alltför tajt samtidigt som vi skulle hålla oss undan de andra, så det blev inte några av de traditionella ridvägarna. Gjorde skänkelvikning först i skritt och sen i trav och avslutade med stora volter och åttvolter i trav där jag försökte få Misty mer lång och låg. Hon kämpade tappert hela passet och skötte sig bra.
 
Efteråt blev vi stående för att prata med de som bor vid ridbanan, varpå Misty visade upp sin bästa sida genom att trampa runt och drakfrusta. Tydligen bor det en mördarkatt där som smög omkring i buskarna. Hon lugnade sig inte på plats men varvade ner under hemvägen. Passade på att avnjuta det fina vädret genom att stå i hagen och kamma ur Mistys svans.

Fredag; avsluta nojighet

Fortfarande lite nojig så kollade foten, sen skritt och trav vid hand på rakt spår samt några varv löslongering för att se om jag inte kunde se en liten hälta. Sen bestämde jag mig för att sluta krångla med det här och pysslade om Misty en stund.

Torsdag; nojig och kändisspaning

Hittade ett sår på Misty som jag blev osäker på om det var ett vanligt balltramp eller om det kunde vara en hovböld som letat sig ut. Inte för att hon var vare sig halt, varm eller så, men man vet ju aldrig. Vi provade ett fotbad, vilket gick bra i ungefär tio minuter, sen blev hon rastlös och ville inte stå stilla, vilket orsakade plaskande ljud som skrämde henne. Tycker ändå det var bra gjort att stå så länge, dessutom var Timras lilla medryttare/skötare med familj med Timra på stallgången och distraherade. Gjorde ett omslag i stället så fick Misty stå inne (till sin förskräckelse).
 
Under tiden Misty fick fotvård åkte jag för att titta på Camilla som red pay & jump. Missade dessvärre hennes ritt precis, men såg några andra inklusive dagens kändis, den godkände halvblodshingsten King Louie. Hela 23 år och supertaggad på hindren, ute som förberedelse inför kommande hingstvisning.
 
 
Har även sett mer av Julmyras fina anläggning. Avslutade kvällen med att åka och rädda Misty. Hon såg ändå ut att ha tagit det hela ganska bra fastän hon såklart gärna ville ut till kompisarna igen.
 

Onsdag; Beautiful Day

Fint vårväder så vi tog en lång skrittur barbacka. Misty började dåsig, piggnade till och började titta på stenar (Vet ni hur många stenar det finns häromkring? Det vet Misty.) för att sedan övergå till alldeles lagom.
 
 

Tisdag; ååå hopp!

Vi fick med oss Louise och Beda på en lite längre tur. Misty var på tårna och pigg men ändå lätt att reglera tempot på. Testade tempoväxlingar i traven och en härlig galoppsträcka som båda hästarna tyckte var superkul. I skogen hade en gran ramlat över stigen, jag föreslog att vi skulle gå runt, Misty skrittade glatt framåt. Jag frågar om hon har tänkt gå över, precis när hon tar ett jätteskutt. Säkert ett mycket vackert hopp, synd att inte matte var så graciös bara men det får man ju ta om man inte förvarnar...
 
Efteråt var Misty åter riktigt gosig så vi hade en mysstund innan de fick gå ut.

Söndag; Fåglarna

Det var småruggigt väder och blåste rejält så vi tog en inte alltför lång tur. Misty var på tårna hela tiden och gjorde ett par skapliga skutt när det flög upp fåglar. Annars fortsatte vi jobbet med olika travtempon, det känns som om hon börjar finna ro i att trava lugnare också nu.

Solvalla

Förra veckan hade vi faktiskt en hästrelaterade aktivitet med jobbet. Företaget hade hyrt en VIP-salong på Solvalla, så vi fick en genomgång av spelen, god mat och bra utsikt över målgången på loppen. Onsdagar är V86 Express, vilket innebär att vartannat lopp går på Solvalla och vartannat på Bergsåker för att det inte ska bli så mycket pauser mellan loppen för dem som tittar.
 
Jag har aldrig sett travlopp live förut, och jag slogs direkt av hur rörigt det kändes för en utomstående vid värmning och starter. Uppenbarligen är det inte helt enkelt för kuskarna alla gånger heller, ett av loppen hade två omstarter. Voltstarterna ser livsfarliga ut, autostart bättre men förstår inte riktigt hur kuskarna vet vilken plats de ska in på och hur fort de ska köra upp mot startbilen.
 
Spelandet då? Ingen av oss vann stort tyvärr, det var ett par som gick jämnt upp ungefär. Själv satsade jag försiktigt. Hittade två hästar med samma morfar som Misty, satte en tia på vardera på plats (placerad i loppet). Den första, tyske valacken Identico Corner, hamnade tredje sist, inget vidare lopp alls. Den andra, stoet Just Like An Angel, började bra men kroknade på upploppet. Inga pengar på släkten alltså. Lade även en femma på valacken I Saw You, bara för att jag kände igen namnet, och där vann jag hela 14 kr.
 
Dessutom fick man en Harry Boy V86-rad om man blev medlem i ATG. På V86 behöver du ha 6, 7 eller 8 rätt för att vinna, jag fick tyvärr bara 5. Vi hade nästan alla häst nr 5 i sista loppet, och så gick den såklart in som tvåa istället, inte bara min vinstchans som försvann där.
 
Kommer inte bli nån inbiten spelare av det här, men det var kul att testa!

Lördag; vårfint

Vi tog en av de kortare rundorna. Misty var på gott humör och mest lagom, bara två rejäla skutt, ett när en man öppnade en dörr och ett annat när en tant samlade nerklippta grenar. På hemvägen över fälten travade vi i lagom takt, och hon hade inte alls bråttom. Sen fick det bli årets första avspolning med slangen. Misty var skeptisk och tramsade runt nåt varv till att börja med, men sen kunde jag spola henne under magen och på huvudet utan problem.

Onsdag; rida och lasta

Vi fick sällskap av Linda, Timra samt hunden Nori på en lugn tur. På slutet passade Linda på att galoppera en bit, Misty fick trava efter. Har inte prövat bli ifrånridna så innan, men Misty tog det bra, tittade lite förstås men blev inte hetsig.
 
 
Efter ridturen passade vi på att lastträna, Misty skötte sig bra fast det blåste och hon blev lite nervös av det.

Tisdag; trötteliten

Dags för ett pass på ridbanan igen. Gjorde volter, serpentiner och skänkelvikningar i skritt och trav. Misty kämpade på tappert, men hon var trött och orkade inte riktigt utan sladdade ut i svängarna och var mer tjafsig i munnen än hon varit på sistone. Inställningen var det i alla fall inget fel på. På hemvägen gjorde vi sällskap med fullblodet från det stallet och hans husse, eftersom de ändå var på väg åt vårt håll. Lugn och fin Misty, hon tittade snett om de kom för nära bara.

Måndag; finfrämmande

Camilla kom och lånade Timra för att göra Misty och mig sällskap på en tur. Tror vi alla hade ganska trevligt, Mistys favorit var när hon fick springa ifrån Timra en liten bit i full travartrav. Att Timra sen galopperade ikapp är ju en mindre detalj. Annars tog vi det klokt och sansat.

Fredag; nya äventyr

Hade inte jättemycket tid avsatt, men tänkte att en kort barbackatur är bättre än inget. Det blev en förvånansvärt händelserik tur trots det. Vi började med att jag krälade på marken. Jag var allmänt ofokuserad, Misty var väldigt fokuserad men på en tant i ett trädgårdsland, på så vis osynkade gick vi skilda vägar för ett ögonblick. Fick låna en stol av en snäll granne för att sitta upp igen.
 
Vi fortsatte mer synkade och skulle ta en av skogsstigarna. Istället tappade vi bort oss... Satt av, frivilligt denna gång, för att reda ut saken utan att Misty la sig i, och efter en stunds klampande bland ris och vatten hittade vi ut på en stig och kunde fortsätta vår färd.

Torsdag; klippetiklopp

Äntligen en riktig ridtur igen, tog en av de vanliga rundorna och Misty var pigg och alert. Fick lite skrämselhicka när vi red förbi en hage som tidigare stått tom, men nu hade hästar i, eftersom staketet låg en i ena hörnet. Som tur var höll sig hästen som kom och tittade på oss på rätt sida. Pratade sen med ett par människor som hade en jättesöt men väldigt retsam hundvalp som sprang i från sin matte och studsade hit och dit. Misty var dock på gott humör och lät bli att stampa på den. På det stora hela en väldigt trevlig tur.

Onsdag; fundersam ponny

För en gångs skull fixade jag vattnet etc innan jag red. Misty var mäkta konfunderad och smög runt i skogsbrynet och tittade på mig. När jag väl hämtade henne var hon fortfarande supergosig. Jag var fortfarande trött så det fick bli en kort barbackatur, Misty önskade sig helt klart en mer fartfylld aktivitet, men hon fick åtminstone skutta över en nerfallen trädgren. 
 
För övrigt har jag traderat till mig ett par marinblå ridbyxor så jag slipper vara oanständig med mina gamla trasiga i sommar.

Tisdag; yihaa

Jag kände mig ur form så Misty fick motionera sig själv, vilket hon entusiatiskt gjorde medan jag stod bredvid och tittade samt försökte fånga henne på kort med varierat resultat.
 
 
 
 
 
När hon tröttnade gjorde vi några enkla markövningar innan det fick vara bra. Passade på att ha mysstund i hagen sen, Misty brunstar och är extra gosig.

Måndag; superponnyn

Vi började veckan med ett pass på banan. Misty var riktigt duktig, gjorde volter och skänkelvikningar i trav som om hon aldrig gjort annat. Dessutom var det ett par ponnyer på banan när vi kom, som hon inte alls brydde sig om, inte heller gjorde hon mer än att snegla på dem när de gick i väg före vi var klara. Vem behöver fint väder när man har en fin ponny?

Söndag; blötdjur

Vi gjorde 2 i 1 med motion och bad då vi tog en ridtur i regnet. Travade nästan bara så vi inte skulle tänka på vätan och det lyckades bra, förutom sista biten hem då vi fick motvind och istället övade på diverse kreativa sidvärtsrörelser.

RSS 2.0