Måndag; fotomodell

Vi lever fortfarande! Helgen var lugn och händelselös.
 
Idag jobbade vi en stund löst på volten. Flytta sig, följa John etc, och ett par varv löslongering. Misty skötte sig kanonbra och jag såg inga fel på henne nu. Lite kreativ gällande form och böjning kan man väl säga att hon var emellanåt.
 
Efter en stund tyckte jag att det räckte, och Misty hittade nåt att spana på i fjärran, så jag tog några bilder istället. Man får ju passa på när hon inte har sin "jag är en halvdöd åsna"-min.
 
 
 
Jämförelsebild från april:
 
 
 

Torsdag; Monster-Misty

Idag ägnade vi oss åt lite mer normala aktiviteter. Tog en promenad och började med att jobba med våra vanliga kommandon, behålla fokus, flytta sig osv. Misty var riktigt trevlig att jobba med. Passade även på att skrämma grannarnas får, vilket Misty tyckte var jätteroligt! Vi gick vår vanliga vända runt sjön, fast åt andra hållet. Tyvärr blev inte fåren rädda på återvägen, trots att Misty försökte med grimaser.

Onsdag; playtime!

Vi värmde upp med leken trava i väg från matte, ställa sig och beta, trava en bit till...ja ni känner säkert igen den. Detta skedde efter att den lilla rackaren rymde från mig (hur var det nu med nackdelarna med att ha hästen lös vid iordninggörande?). Vi höll på så en liten stund tills jag fick en idé. Jag bad henne backa, sen komma framåt, backa igen, och sen komma ända fram. Och det gjorde hon. Jag blev förvånad över att det fungerade.
 
Sen gav vi oss i väg på en ridtur. Genom skogen mot Björkhaga, ner bakom och "sommarrundan". Det blev två uppsittningar och sen voltstart från stallplan igen, men sen gick det bra. Aningen fort och spöken i varenda buske, men rätt riktning och inga konstigheter. 
 
Fortsatte med kreativa lekar. Misty testade mitt balanssinne med en kamikazevändning, och idag satt jag faktiskt löst. Tur jag hade sidepullet så jag inte drog henne i munnen, då hade det kunnat bli ännu mer spännande. Det var uppe vid älgtornet där det brukar hända grejer, så jag borde varit beredd. Det var där jag åkte av Lady och blev sparkad, plus att vi sett lodjur där.
 
Vi kom i alla fall förbi och konstaterade att den fina lilla stigen var nästan helt igenväxt. Det är väl ingen som rider där nu när jag inte gör det och Lotta flyttat. Snurrade tillbaka genom gården, och sen blev det stubbpremiär! Visserligen bara en kort travsträcka, men ändå.
 
 
Det blev ett sidohopp vid älgtornet även på hemvägen, men den här gången satt jag stadigt. Funderade över det smarta i att göra så halva ridturen blir vad Misty kallar hemväg när hon ångade på. Men när vi kom ner på fältet lugnade hon sig betydligt, och sista biten kunde vi skritta på hellång tygel utan förhållningar, så det kanske var en riktigt bra strategi ändå.
 

Sammanfattning

Misty fick vila över helgen eftersom jag hade skaffat mig nackspärr. I måndags longerade jag och försökte titta på hur hon rörde sig. Svårt när hon struttade runt som en hattifnatt, det blåste ju och vinden äter små hästar eller hur det var.
 
 
Förutom blåsten såg vädret rätt okej ut i måndags så de fick gå utan täcken. På tisdagen blåste det mer, samt regnade, så hästarna var riktigt frusna. Istället för ridtur fick de alla komma in och äta en hötapp och torka upp innan täckena åkte på. Men de motionerade sig fint i hagen sen. Det ser rätt kul ut när de andra galopperar, och det ser ut som de jobbar väldigt hårt, medan Misty glider fram med sina stora travsteg. Men lägger de i ytterligare en växel byter Misty också till galopp. Fina slide stops nere vid vägen, den änden av hagen ser ut som en potatisåker nu.

Fredag; skogen

Ibland kan man bli lite trött... Gå ut i hage, kolla genom hästar, plocka ut grimskaft ur Statos mun. Ta av Timra täcke, plocka ut grimskaft. Ta av Stato täcke, putta i väg honom från Timras täcke. Koppla Misty, flytta på Stato, gå till täcken, putta undan Stato från täcken, plocka upp täcken och börja gå, flytta på Stato och gå till grinden. Stato gnäggar övergivet.
 
Det fick bli en uteritt nu med. Gjorde om uppsittningen en gång eftersom hon trampade runt den första, andra gick bättre och hon stod stilla. Gjorde några stopp-stå stilla på väg från stallet för att hon ska lyssna även då och inte ha bråttom. Fick till tempot nästan direkt, men Misty var spänd och tittig, så ingen avslappnad skritt med långa steg.
 
Stannade och tittade vid fågelburen, men sen gick det att gå förbi. Blev några varv snurr där vi brukar gå hemåt om vi går bara rundan runt sjön, nu skulle vi dock gå vidare. In på stigen och då gick det bättre, mycket lättare utan valmöjligheter kring riktningen, dessutom måste hon fokusera mer på fötterna.
 
Travade ett par korta snuttar. Sen en stig med en del blött och uppkört etc, Misty knallade på. Lite ledsen i fötterna över det stora gruset när vi kom ut på vägen. Försökte jobba med skritten när vägen blev bättre, det gick riktigt bra en bit innan Misty tröttnade och blev lite grinig. Dessutom hemväg så när vi kom ut vid sjön igen fick hon stresspåslag och började låta som ett ånglok. Rätt riktning och tempo utan tjafs, så det är ju ett framsteg, men man kände hur hon kokade i huvudet.
 
 

Cloud - Wild Stallion of the Rockies

Hittade dokumentären om vildhästen Cloud på youtube. Mycket intressant, dock varning för en del hemska scener. Det ska finnas två senare filmer om honom, men dem har jag inte hittat hela.
 
 

Torsdag; Quicken

I torsdags blev det ingen Mistyaktivitet. Istället följde jag med Camilla och Quicken som moraliskt stöd på hans återbesök på kliniken. Det var mycket färre besökare där nu, men ändå kändes det rörigt. 
 
Jag sprang med Quicken på böjprovet igen, han sköter sig så bra lille gubben. Fick höra att jag hade bestämda steg, tur jag inte såg halt ut i alla fall! De tyckte att Quicken såg bättre ut så det är ju bra.
 
 

Kampsportträna hästar

Jag läste världens roligaste annonsrubrik nyss... "DVD Konsten att kampsportträna hästar". Jättespännande tyckte jag, undrar om det är nån som gjort en ironisk dvd om sk problemhästar, eller kanske de bara kommit på ett bra marknadsföringsknep i rubriken? Eller har nånrantav faktiskt försökt lära sin häst karate? Besvikelsen var stor då jag klickade in på annonsen och läste en gång till, det stod ju egentligen bara "Konsten att transportträna hästar"...

Onsdag; solsken!

Idag var det äntligen fint väder och jag var ledig så vi hade gott om tid. Misty kom och mötte mig i hagen och verkade sugen på att hitta på nåt. Eller så tyckte hon bara de andra två var tråkiga som tänkte ta sig en tupplur.
 
Uppsittningsproceduren gick bättre idag, Misty trampade runt lite men med lite tålamod redde vi ut det. Valde att inte rida över fälten först som jag tänkt, för att slippa eventuella meningsskiljaktigheter som tenderar att uppstå just där. Istället gick vi på vägen åt andra hållet.
 
Det gick aningen fort till en början, Misty trippade på och jag försökte hitta ett vettigt tempo. När hon väl accepterat tempot försökte jag få henne att länga på stegen och hitta det där avslappnade gunget man vill ha i skritten. Vi fick jobba en del med det idag, men bitvis fick vi till det.
 
Det blev ett par korta travsnuttar också, red på den fina galoppsträckan så det kändes nästan som helgerån att bara skritta där. Misty tänkte dra på men hittade ett travtempo också som vi kunde vara överens om.
 
En bit offroad genom skogen, där stressade Misty på igen så vi fick återgå till att hitta tempo, länga stegen men det gick snabbare att komma tillbaka nu. Bad henne jobba med enkla grejer, ställa sig i kurvorna, nåt steg skänkelvikning och så. Det gick faktiskt ganska bra, lite irriterad blir hon på att jag ska bestämma hela tiden, men hon lyssnar ändå och gör mestadels som jag säger.
 
Hittills hade ridturen gått riktigt bra, men på slutet blev vi osams. Vi skulle vända hemåt i sista korsningen när Misty fick kortslutning. Vet inte om hon var trött i hjärnan eller nåt, det kändes helknasigt. Som om hon blev så uppspelt över att få vända hemåt att hon bestämde sig för att hon inte kunde svänga åt vänster. Men hemåt var ju, just det, åt vänster. Så vi snurrade på en volt ett tag och gjorde några försök att ta oss åt rätt håll innan det rasslade till i kugghjulen och vänstersvängen fungerade igen.
 
Efter detta var hon såklart uppe i varv och jag fick jobba med att hålla tempot igen. Vi fick till den biten, men några långa steg blev det inte sen mer.
 
Väl i stallet fick jag faktiskt spola henne helt utan protester, vilket var väldigt duktigt av henne. Kändes skönt att verkligen få bort svetten, det är så svårt att borsta bort ordentligt då det som skummat liksom blir klibbigt när det torkar. Tur att det solen faktiskt kikade fram också.

Tisdag; mer regn

Alla hästarna mötte mig vid staketet, utom Misty för hon...ramlade omkull?
 
Stato var tvungen att undersöka henne.
 
Tydligen är denna fallandesjuka smittsam...
 
Lycklig nyrullad ponny.
 
Mindre lycklig blev hon när hon insåg att dagens aktivitet var avmaskning. Men det gick det med. Nöjde mig med det och lite pyssel, det var regnigt idag med. När jag släppte ut henne igen ville jag nästan inte titta som hon drog på, utan att bry sig om att det är svinhalt i gräset efter allt regn. Energi verkar hon ha i alla fall, imorgon tänkte jag att hon ska få göra av med en del av den.
 

Måndag; regn

Möttes av fina leriga hästar. Glad att Misty hade täcke.
 
Mistys päls var vågig även efter att jag borstat ur leran.
 
Men värst frisyr hade Stato. 
 
Tänkte rida en kort tur. Vid uppsittningen gick det inte riktigt som tänkt, eller rättare sagt innan uppsittningen. Skulle flytta Misty mot stolen och petade på henne med spöt. Ingen reaktion. Petade en gång till, lite mer bestämt. Misty studsar upp och halkar till rejält, så jag släpper henne för att inte vara i vägen. Som tur var sprang hon bara in på volten där jag kunde fånga in henne.
 
Körde lite flytta-övningar från marken tills vi varvat ner, sen provade vi på nytt med stolen, med bättre resultat. Red runt sjön och få skötte sig Misty helt okej, lite fnysande och trippande, men rätt riktning hela tiden och lyssnade på alla förhållningar också.
 

Lördag; morgonstund...

Hästarna undrade varför jag kom smygande ur dimman så tidigt på morgonen...
 
 
Misty fick inviga reflexerna. De rosa benreflexerna är i största laget, så det fick bli rosa bak och gula fram innan vi var klara. (Notera hur entusiastisk hon ser ut.) Det fick även bli bettet idag istället för sidepullet.
 
 
Vi gjorde en fin voltstart från stallplanen då vi inte var helt synkade angående riktningen. Vinglade förbi grushögarna och vidare tills vi skulle passera genom en gård. Där blev det ett stopp och ett snurrvarv innan vi kom vidare. Tvekade Misty för grävmaskinen? Eller allt bråte? Nej, inte Misty inte. Hon ville bara inte gå på gruset...
 
Tog oss ut på vägen och fortsatte i rask skritt i serpentinaktiga mönster. Passade på att spana in Lady och gänget. De följde oss längs staketet och hade nog gärna följt med på en tur.
 
 
 
Misty fick lite problem när vi gick av vägen ner på stigen. Se sig för och lyfta på fötterna? Men hur ska hon då kunna ha koll på alla hästätande buskar?! Vi överlevde ändå.
 
När vi svängde ner på fältet märkte Misty att vi var på hemväg och la i en ny växel. Fick bromsa och försöka få en vettig skritt. Hon svarade med myrsteg och bananform. Parerade med skänkeln och försökte länga stegen. Misty blev frustrerad och piskade med svansen. Sen blev hon svettig och då började det ju klia, så då kastade hon med huvudet också. Men efter en stund insåg hon att det inte blev så mycket bättre än såhär, och då kunde hon skritta helt normalt.
 
Tyckte hon kändes mjukare att stretcha idag även i det frambenet som känts stelt förut. Jättetrött var hon, motionera på morgonen, är människan galen?
 
Hästarna var mindre törstiga idag. Misty silade vatten mellan tänderna och hällde sen ut det i min sko.
 
 

Fredag; sluuurp

Misty verkade lite förvånad idag när jag kom och slet henne från en grästuva. Hon gick runt med ett grästrå i mungipan på det där bonniga viset och såg chockad ut. Så lång paus har vi inte haft.
 
Började med att plocka en massa flugägg. Har de inget bättre för sig än att drälla på min häst? Tog ut Misty på volten och longerade några varv, försökte se om hon såg fräsch ut. Tyckte mig fortfarande se en liten markering i ena varvet, men hon såg inte halt och lytt ut i alla fall. Det gjorde hon nästan förra veckan efter att jag drog skon.
 
Hon fick mestadels skritta och försöka fokusera på att hålla ett fint voltspår, med ett par korta travsnuttar för att kolla bara. Det gick riktigt lugnt till faktiskt, på slutet skyggade hon för nån synvilla och drog ett par skutt, men annars skötte hon sig.
 
Hästarna var jättetörstiga idag, det fanns vatten men det kanske var äckligt. Eller så gillade de inte placeringen av baljorna efter att de flyttades i tisdags. Eller nåt annat. Möblerade om lite, skurade ur och fyllde nytt så nu hoppas jag de är nöjda.
 
 

Lena Furberg

Ryktet säger att ett samlingsalbum med Lena Furberg-serier är på gång. Inte Mulle, men de andra serierna från Min Häst. Yay!

Läskigt

"En häst som gått ned sig i Jumkilsån fick hjälpas upp av räddningstjänsten på måndagskvällen." Artikel i UNT. Fy vad läskigt! Man läser som sånt då och då, men nu var det ju i våra trakter dessutom. Vilken tur att det gick bra.

Tisdag; presenningen

Misty verkar gilla att vara i gång mer igen, eller så är det äppelsäsongen som gör det... Hur som helst kom hon och mötte mig med spetsade öron i hagen igår, inte riktigt den vanliga "jaha okej då"-attityden.
 
Drog fram presenningen och lekte med den samt flyttade runt henne. Det gick bra och sansat hela tiden. Hon ogillar fortfarande när presenningen blåser upp och petar på henne, att backa mot den upphängd och när hon inte kan se, men hon var helt ostressad.
 
Passade på att gosa i hagen efteråt. Hästarna var oroliga och gick och vallade på varandra. Kanske för att en del av hagen var avstängd med en grävskopa i, eller nåt annat.

Måndag; full steam...tvärnit

Linda var ute med Timra idag när jag kom, så Stato fick följa med in. Misty var sådär road av att gå i från stallet, men nu hade jag för en gångs skulle spöt med mig så hon fick ett pet på rumpan och blev synnerligen förvånad. Vi hade två växlar på dagens tur, full fart framåt eller stopp-titta-ett steg-stopp. Varje gång vägen (stigen) delade sig blev det lite snurrigt innan vi kom vidare. Och att ta sig förbi hästhagar var på samma vis spännande. Men vi kom runt utan incidenter. Misty var svettig så det blev tvagning medelst svamp, med lite övertalan även i ansiktet.
 
Det märks att fröken har en del överskottsenergi och att hon fallit tillbaka lite i gamla (o)vanor vid ridningen. Det är intressant att det går så fort ändå, även om såklart inte är i närheten av så vimsig som hon var i början. Men å andra sidan tror jag hon kommer ur det snabbt igen bara vi kommer i gång på nytt också. Tjock har hon blivit dessutom den lilla rackaren, svällt upp som en ballong de senaste veckorna. Men igår hade hon visst motionerat sig själv genom att fara runt som en vilde i hagen.
 
Hästarna var inte ett dugg intresserade av att posera idag heller... Försökte fota när Misty och Stato var gulliga och sniffade på varann. Men nej.
 
Tog en del konstiga bilder innan jag gav upp normala bilder och provade annorlunda perspektiv. Vet inte om det blev så mycket bättre, men det blev bilder i alla fall. Jag har hört att man ska mycket såna för att få en bra blogg.
 
 
 

Lördag; skattjakt

Idag blev det en kort skrittur på varierande underlag. Misty var på tårna från början, och så hade ju nån lagt sånadär hemska grushögar bredvid vägen också. Så det blev en del sicksack när vi gick på vägen. Hon sansade sig när vi kom ut i skogen, som tur var, och började se efter var hon satte fötterna.
 
Mitt i skogen mötte vi en tax, jag tror vi alla tre blev lika förvånade. Men Misty nöjde sig med att stirra ut honom innan vi gick en liten omväg. Han hade sändare på sig, så jag antar att det fanns en jägare nånstans också.
 
Vi kom ut ur skogen precis vid ena hörnet av sommarhagen. Tänkte att det här skulle bli den svåra biten, eftersom sommarhagen blockerar fältet på den sidan ån måste man snedda bortåt för att ta sig över till andra sidan. Tänkte att hon inte skulle vilja gå i från de andra hästarna när hon insåg var vi var. Speciellt som Stato lagt sig till med att stå och gnägga hela tiden när Misty är borta.
 
Men sneddandet gick bra, lite för fort för min smak då hon taktade men precis enligt anvisningar riktningsmässigt. Dock blev det snurrigt när vi gått över bron och skulle svänga rätt. Efter två försök pekade näsan åt rätt håll. Först blev det mer taktande, men efter en stund verkade Misty inse att vi var på hemväg och lugnade ner sig och skrittade, aningen spänt men riktig skritt.
 
När jag satt av var hon väldigt enveten med att vilja klia sig, jag fattade ingenting förrän jag kom fram och tittade på henne.
 
 
Jag skulle nog också vilja klia mig om jag hade plytet fullt av barr och spindelväv. Tur hon inte plockade med sig spindeln bara.
 
När jag skulle fylla vatten till hästarna hittade jag en huggorm precis bredvid. Han såg sur ut först, men när jag petade på honom med en pinne och han kände Stato komma dundrande skyndade han sig i väg. Hoppas han kan hålla sig borta nu så ingen blir biten.

Fredag: hovis

Idag var då hovslagaren på besök, så mycket annat gjordes inte. Eller ja, jag putsade mer läder så bara sadeln är oputsad för denna omgång. Hur som helst. Hovis hade inte jättemycket att säga mer än att ja Misty var lång i fötterna, och nej, så kan vi inte ha det, men det kan vara svårt att bedöma exakt när de måste skos om. Tydligen hade de flesta hovarna vuxit med rekordfart den här perioden. Vi ska i alla fall försöka ha kortare perioder för att lyckas hålla efter, och förhoppningsvis ska det lösa alla problem även om han inte kunde säga bu eller bä om bogen i sig. Men han pekade och förklarade om Mistys fötter, och den biten låter bra i alla fall. Så nu sätter Misty och jag i gång försiktigt och hoppas att se en snabb förbättring. Några dagar, en vecka, med rätt vinklar på fötterna trodde massören på. Ser jag ingen förbättring ganska snart så får jag ta ut en veterinär så småningom.
 
 
Nu när Timras munkorg börjat ge effekt är det nästan Misty som är hagens tjockis...
 
Det hindrar henne inte från att visitera en efter godis.
 
Men den här gången var det lönlöst, bara att fortsätta med gräset.
 
 
 

Torsdag; pyssel

Idag ägnade vi oss bara åt pyssel. Provade fläta Mistys man, men utan snoddar eller tråd åkte flätorna bara ur så fort jag släppte. Och hon tyckte inte alls om att jag kammade och flätade hennes pannlugg, den skulle visst vara naturell enligt henne. Den blev givetvis flätad ändå. Hon fick tre små äpplen istället.
 
En gammal luggbild
 
Vi bröt vår temavecka på båda fronter, det var lugnt och tyst medan jag var i stallet och inget speciellt kliande. Har verkligen lyckats pricka rätt varje dag den här veckan, när vi ska aktivera oss är det buller och bök på gården och när vi inte ska det är det lugnt.
 
Imorgon är det hovslagardags, tror inte vi ska göra så mycket annat. Är faktiskt lite nervös. Tänk om han säger att det inget går att göra och hon är ett hopplöst fall, eller nåt annat dumt. 
 
Bild från första skoningen
 
 

Temavecka

Det verkar som om veckans tema är dels miljöträning dels klia en kroppsdel om dagen. Idag började det fint med ett lågtflygande plan som fick hela stallet att vibrera när jag precis tagit in Misty. Hon tog det hyfsat sansat faktiskt, men jag reviderade snabbt mina funderingar på att leka med presenningen och valde en kort promenad istället. Misty var spänd och tittig hela vändan. 
 
Tillbaka i stallet fick vi lugn och ro en stund, men på väg ut i hagen fick vi passera traktorn som flyttade ved. Vedhögarna var givetvis hästätande, så jag övertalade Misty att sniffa på en. Hon var fortfarande skeptisk. Vi gick även förbi ett litet rökmoln, det gick desto bättre.
 
Kliandet då. I måndags var det rumpan, igår öronen och idag pannan som skulle gnuggas på. Bortskämda lilla ponny...

Tisdag; miljöträning

Idag började jag med att plocka av Mistys ena sko. Tyckte den var något lös igår, men inte såpass att jag ville börja röra den när hovslagaren snart kommer. Nu kändes den däremot inte okej att lämna längre så jag vet inte riktigt vad hon gjort. Det är förresten prick 6 veckor sen hon skoddes sist om jag räknat rätt.
 
Sen gick vi ner till fältet, försökte titta på hur hon gick den biten vi gick på grusvägen, men det var inte lätt att se nåt alls. Jobbade med att flytta, stanna etc. Först var hon inte helt fokuserad, men det blev snabbt bättre.
 
Tillbaka i stallet fick vi först testa vår stretchrutin med störningar, Lindas pappa slamrade runt utanför. Det gick faktiskt riktigt bra, hon slappnar inte av helt men hon har slutat försöka snurra runt eller rycka åt sig fötterna så fort det inte är helt lugnt runtomkring. Sen blev det ordentlig miljöträning medan jag borstade och grejade, då han började tvätta cyklar med högtryck. Misty tog det ändå ganska sansat, nöjde sig med att fnysa. Dock återföll hon i att tycka att sprayflaskan var ondskefull och att jag försökte döda henne, lite för mycket på en gång där.
 
 
 
 

Måndag; lite av varje

Helgen blev vila och inget speciellt eftersom jag kände mig halvkrasslig. Men igår var vi i gång igen. En ordentlig rykt och sen sadling. Aningen fientligt bemötande av sadelgjorden. Vi skrittade runt sjön, tänkte att en kort och bekant tur var lagom såhär när vi inte varit ute själva på länge. Misty verkade positivt inställd. Några fnysningar och snabba steg vid fågelburen och precis nere vid sjön, men annars knallade hon på.

Några morotsbitar gjorde godisstretchen väldigt entusiastisk innan hon fick gå ut igen. På väg till hagen fick vi miljöträning då Lindas pappa eldade så vi gick genom röken, vilket inte bekom Misty.

Stato var synnerligen oentusiastisk och ville inte följa med och äta sin mat (han brukar få stå vid vattnet så jag kan fylla på samtidigt) utan försökte växa fast i marken. Efter en liten diskussion insåg han att jag är envis och gav sig. Även om han fortfarande åt så långsamt han kunde och smet i väg så fort han fick chansen.

Passade på att putsa lite läder och gömma undan en del som jag inte använder så ofta. Sen avslutade jag dagen med mys i hagen. Misty ville bli kliad på rumpan och det var ju ett tag sen sist.

Har dessutom lyckats boka hovslagaren som kommer på fredag och ser vad han kan göra för oss. Tyvärr innebär det att jag inte hinner åka till Åland i helgen och titta när syster tränar med Dora. Skulle vara intressant att se den tränaren, och det är alltid kul att se andras träningar och få inspiration.


RSS 2.0