Ny teori

Idag var alltså massören ute i stallet. Jag missade att vara med när han höll på med Misty, eftersom han inte ville behandla Stato utan ville att en riktig kiropraktor skulle titta på honom gick tiden mycket fortare än planerat. Han hade i alla fall inte hittat några större grejer, lite stelhet i bogen som han behandlade med laser.
 
När jag kom höll han på och kände i genom Timra, jag tyckte han såg ut att jobba noggrannt och hans synpunkter lät vettiga. När han var klar frågade jag lite om Misty. Han trodde att problemet ligger i hovarna. Har redan konstaterat att hennes framhovar inte är helt lika, men han menade att det är såpass att när de växer så försöker hon dels avlasta det ben som får en något felaktig vinkel och dessutom blir det en höjdskillnad som ger henne spänningar. 
 
Så nu ska jag försöka boka in hovslagaren för att kunna diskutera vidare med honom om vad man kan göra. Det är dessutom dags för omskoning i vilket fall. Har klurat på hennes hovar förut, men mer i banorna av om det finns ett fel nånstans som gör att hon belastar olika och att de därför ser olika ut. Hönan och ägget typ. Men förhoppningvis kan hovslagaren och jag göra upp en plan för henne så att vi kan testa den här teorin, så får man annars leta vidare sen i fall det inte verkar fungera.
 
Hästarna verkade i alla fall trötta och nöjda efteråt!

Inte riktigt enligt planen

Igår fick Misty vara i fred, med den extra tiden klinikbesöket och att jag sen behövde åka hem eftersom vår hund togs bort.
 
Idag blev inte heller riktigt som jag tänkt mig. Var stressad när jag kom till stallet. Alla tre skulle in då de skulle få på regntäcken, och jag tog det mindre genomtänkta beslutet att försöka få in dem allihopa samtidigt. Misty hade lekt Houdini med sin grimma, så hon fick dessutom bara ett snöre runt halsen. Det var inte den mest harmoniska promenaden in från hagen då alla skulle åt olika håll i olika tempo. Men till slut stod alla på rätt plats.
 
Tog en paus från dem och gick och fyllde på vatten samt letade grimma istället. Misty hade varit vänlig nog att lägga den på ett väl synligt ställe, så jag behövde inte leta så länge. Under tiden fattade jag beslutet att vi inte skulle aktivera oss desto mer idag, utan jag ryktade och putsade på henne. Tänkte att hon kunde se lite presentabel ut imorgon då massören kommer. 
 
Även Misty fick på sig regntäcke, det börjar bli ganska kyligt på nätterna och som sagt, jag tänkte att hon skulle se hyfsat välvårdad ut...
 
 
 
 

Klinik

Idag följde jag med Camilla och Quicken för att kolla honom hos veterinären. Det var intressant, har inte varit med på klinikbesök förut. Dock var den här kliniken väldigt rörig, hästar och folk huller om buller, och det tog jättelång tid innan de ens kollade på Quicken och sen ytterligare mer väntan. De verkade duktiga på den veterinära biten får man väl säga, men kundbemötande och så kunde de jobba mer med... Quicken var såklart duktig och skötte sig perfekt hela dagen. Mer går att läsa i Camillas blogg (eller i alla fall när hon har skrivit om hur det gick).

Tisdag och planer

Idag tog vi en promenad, den vanliga vändan runt sjön. Vi hade lite olika åsikt om vad som är lagom avstånd, men Misty lyssnade riktigt bra på kommandon. Dessutom blev det en riktig rykt och inte bara planlöst borstande.
 
Planen de närmaste dagarna är en uppsutten skrittur och nån avsutten aktivitet, vilket blir imorgon och vilket på torsdag beror på hur morgondagen går. Ska följa med Camilla och Quicken till farbror doktorn (eller tant, jag vet inte). Sen på fredag ska Misty få massage så det får räcka som aktivitet för den dagen.

Måndag; posering

Idag var både Misty och jag lite sega, den plötsliga återkomsten av sommarvärmen gjorde sitt till. Så det blev bara pyssel. Gjorde en sista finputsning av manen och kliade hennes öron ordentligt. Sen fixade jag vidare på staketet, så nu kan vi släppa dem på ny mark så snart Linda kollat Timras munkorg som är trasig.
 
Misty var som vanligt jätteroad av att posera.
 
 

Tävlingsreglementet

Nu har ju Misty funkat bra med bett när jag väl började rida på det. Men om man inte vill rida med det kan man i alla fall tävla hoppning utan, denna tjej tävlade med repgrimma. Lite kul är det allt när folk vågar testa nåt nytt och skapa ett prejudikat!

Söndag; upp i sadeln!

Idag följde vi med Tessan och Stato på en kort skrittur. Misty var mestadels lugn och sansad, lite tittig första biten och när vi skulle gå genom gården efter islandshästarna blev det ett stopp. Det låg en massa jättehemska saker där som hon måste titta på och fnysa åt. Sen gick hon försiktigt ett steg i taget och stannade och tittade. Plötsligt upptäckte hon att hon stod mitt emellan alla hemskheter, så då blev det ett par skutt framåt. Stato var inte till nån hjälp den lilla haren. Men vi kom hem utan andra incidenter, och på det stora hela skötte båda harhästarna sig väl.
 
 
 
Efteråt körde vi genom vår stretchrutin och där var jag riktigt nöjd med att Misty kunde fokusera trots störningsmoment runtomkring. 

Status

För några veckor sen när jag bestämde att Misty skulle vila hade hon en tydlig markering i trav och en liten markering i skritt. Vi spekulerade i att det kunde vara en sträckning eller låsning eftersom hon höll emot lite vid stretch av det benet samt att Camilla tyckte hon kändes spänd i musklerna när hon klämde.
 
Just nu syns inget i skritt och i trav en liten markering på böjt spår. Misty håller fortfarande emot en aning vid stretchning.
 
Vilan har bestått av endast avsuttna aktiviteter, i första hand med fokus på hjärngympa och inte så mycket fysisk belastning. Jag har även prövat stretcha och massera.
 
Nu börjar vi skritta lite även uppsuttet. Jag har tidigare inte velat förstärka eventuell snedbelastning med min vikt, men nu tror jag i och med att hon inte visar några besvär i skritt, att det kommer att gå bra, samt att hon nu fått en ordentlig vila för att se vad den kunde ge. Vidare ska en massör bokas in, och beroende på resultatet av detta eventuellt veterinär.
 
Att jag väljer massör före veterinär i det här läget är för att jag fortfarande tror att det är muskulärt och även för att det är smidigt. Jag har gått och funderat lite i de banorna innan, och nu kom Tessan och sa att hon tänkte boka en till Stato, så då tänker jag att Misty får hänga på. 

Fredag; klippa, klapp, klöpp

Idag tog vi en liten promenad längs grusvägen. Gjorde några övningar för koncentrationen samt sniffade på soptunnor och så.
 
 
Sen fick Misty träffa saxen...
 
 
Viss pottfrillekvalitet när hon är så välkammad, får se om jag behöver justera lite ännu. Hon stod snällt och lät sig friseras, men när jag skulle ta foton fick jag vara snabb innan hon började försöka ta sönder stolen istället.
 
Avslutade med att gå och kolla staket inför nästa gång vi behöver släppa dem på mer gräs. Kom på att handskar är bra efter att jag körde in en sticka under nageln, så vi får se om jag får blodförgiftning och stelkramp och dör nu.

Well hello again

Har gjort en snabbvisit hos Lady. Som vanligt hör hon inte riktigt skillnad på "Posera fint" och "Kom här och sätt dig i mitt knä".
 
 
 
 
 
 
Bönan och hennes fölis var inte hemma, tanten har inte velat bli dräktig så de är i väg för ett sista försök med Don Primus, dvs ett hingstbyte där. Lady är konstaterad dräktig med Heartbeat, så ytterligare ett helsyskon. Lille Skutt är tydligen över 170 cm redan nu som tvååring, men årets unge ser ju lite mer rimlig ut.
 

Onsdag; förvirring

Idag provade jag koppla på längre snören på sidepullet och göra nåt tömkörnings-/lång tygelliknande. Provade ju en gång i våras men då gick det inte så bra, Misty blev nervös av snörena som ormade sig på henne och när jag dessutom inte befann mig där jag brukar blev det lite av en kortslutning.
 
Nu gick det betydligt bättre, hon höll sig lugn om än något förvirrad, och jag försökte håll övningen på den nivån så hon skulle få vänja sig helt enkelt. Hon bör rimligtvis vara tömkörd i sin ungdom åtminstone, men som vanligt vet man inte vad hon kommer ihåg överhuvudtaget, om hon tyckt det varit traumatiskt eller om hon bara är sig själv. 
 
Vi gick i alla fall runt några varv på volten, själva invänjningen tar nog inte många gånger men sen ska ju jag lära mig hålla ordning på allt också så vi får väl se om vi kan göra nåt vettigt så småningom.
 
Passar på att visa resultaten av Timras bantning nu när hon faktiskt var naken.

Nya grejer

Jag bad min kille knyta ihop ett grimskaft till mig eftersom han har för mycket fritid. Det blev inte helt som jag ville ha det, lite för klumpigt och lite för stor knut på det. Så när jag kopplade Misty med det stod hon och tittade på knuten och försökte fånga den. Sen kom Stato och började försöka gnaga nånstans på mitten. Jag kanske kan använda det som hästleksak i alla fall!
 
 

Kortis

Idag var väl lite av en såndär dag igen, då ingenting riktigt blir som man tänkt sig. Blev sen och hann inte med så mycket alls, men lite pyssel och mys fick det bli ändå. Hästarna var glada och nöjda över det nya gräset och flugorna har ju minskat nu också så de har det nog rätt skönt.

Bäää

Misty fick vila över helgen eftersom jag var hängig. Hon verkar ha fördrivit tiden väl med hemmaspa, synd att hon glömde skölja ur lerinpackningen bara. Hon verkade nöjd med att se mig igen i alla fall.
 
Vi promenerade runt sjön, fåren var jätteläskiga idag. Vet inte om det är skillnad på åländska och svenska får? Men tydligen gick det bra att gå förbi bara vi fnös ordentligt åt dem innan. Det kanske är så man talar med får.
 
Lite stretch och pyssel, sen öronkli medan Stato åt sin mat. Passade på att öppna upp till mer gräs åt dem också. Har ganska mycket obetad mark, frågan är hur länge det är nåt sprutt i gräset.

I mars

 

Fredag; Va? Ska jag flytta på mig?!

Igår blev det led- och flyttövningar. Misty var något ofokuserad så det var nyttig träning. Det tog sig uttryck i att hon växte fast när hon skulle stå och spana mot horisonten, så hon var i alla fall inte fladdrig och uppe i varv. Efter en stund började hon koncentrera sig igen.
 
Favorit i repris

Onsdag; pyssel

Nöjde mig med att peta på Misty. Fast i och för sig petar jag ganska mycket när jag väl börjar, t.o.m Misty som är en riktig gosplutt började bli lite småirriterad då jag petade henne i ansiktet och försökte titta på hennes framtänder. Men pillade bort styngflugeägg, utstickande kastanjer och toppade hennes svans. Hittade en kådagömma i hennes man som jag inte riktigt vet vad jag ska göra av. Hon är nog också inne på det här med ny frisyr till hösten tror jag.

Tisdag; check

Igår fick Camilla hasa sig ut för att titta på Misty. Visade upp henne i trav vid hand på asfalten och grusvägen, och sen några varv longering på volten. Misty skötte sig jättebra och pep nästan inte alls. Vi konstaterade att hon ser ren ut på rakt spår nu, men på böjt spår ser det fortfarande skumt ut.
 
Supertaggad Misty
 
Ja den där Camilla...
 
Träna hållningen!
 
 
När Camilla åkt avslutade vi kvällen med att Misty joggade runt några varv på gräsmattan. Jag skulle ta ut henne och Stato samtidigt, varpå det blev lite trångt vid grinden och jag tappade henne. Hon var inte det minsta intresserad av att bli fångad, och Stato hjälpte inte direkt till genom att fara runt i hagen och heja på henne. Men jag lyckades genskjuta henne till sist.
 
Tillbaka i hagen
 
 
 

Måndag; fladder fladder

Jag klurade förut och kom på att man kanske kunde hänga en lina på volten, mellan ett träd och hundgården som angränsar, för att få upp presenningen. Nu var det dags att testa. Misty fick stå bredvid och titta på medan jag klängde omkring och hade mig.
 
Det blåste litegrann, så i början tyckte Misty det var läskigt när presenningen fladdrade omkring. Men ganska snart kunde vi gå runt den och under ena hörnet. Med några fler försök kunde vi gå under den bara jag höll upp så hon såg att jag inte försökte lura henne att gå in i nån (plötsligt frammaterialiserad) vägg eller så bakom presenningen. Däremot ville hon inte riktigt släppa att den var livsfarlig när den smög sig upp och försökte bita henne, dvs fladdrade lite i blåsten och nuddade henne.
 
 

Die devilbird!

Misty fick vila helt igår. Idag hade jag planer på att antingen träna med transporten eller presenningen i nån form. Men när jag kom till stallet hittade jag hästarna springandes i hagen, alldeles svettiga och sönderbitna av insekter. Så jag bestämde att det inte var läge med nån direkt aktivitet utan tog in allihopa en stund istället.
 
De fick stå medan jag bytte vatten, sen borstade jag och pysslade en stund med Misty. Hon hade några fula bulor på magen av insekterna. Timra och Stato fick på sig sina pyjamasar, och för första gången i år kände jag att Misty också borde haft en. Hon fick en ordentlig dusch flugspray istället. Hon tyckte det var lite obehagligt när jag sprayade över ryggen på henne också.
 
Släppte ut dem och de verkade redan mer tillfreds, och stod lugnt när jag lämnade stallet. Nya tag, och förhoppningsvis mindre insekter, imorgon!

Bloggtips

Har nyligen hittat den här bloggen, skriven av en handikappad tjej som håller på med ponnytrav.

Fredag; check

Misty hade haft spadag utan mig... Eller försökt kamouflera sig kanske, ser ni vad som är stenar och vad som är Mistyrumpa kanske?
 
 
Det positiva var att hon nu äntligen hade all man på samma sida, t.o.m den avkliade delen som brukar stå rakt upp!
 
 
Tydligen hade hon inte fått nån mat aaalls, för hon försökte äta upp min ryktpåse...
 
 
Jag gav upp och tog ut henne på volten. Löslongerade såpass att jag fick se henne i skritt och trav åt båda hållen. Skritten ser bra ut, men emellanåt ser hon fortfarande stel ut i traven. Några Mistypip blev det också. Övergick till att leka lite Följa John istället, vilket verkade vara mer i frökens smak.
 
Sen satte jag mig i ett hörn och försökte klura på vad man kan göra med en presenning eller två, medan Misty fick trimma gräset. Jag tror hon lägger sin röst för Dagens aktivitet på detta faktiskt.
 
 
Avslutade med en promenad där jag fick hindra henne från att kallblodigt stampa på en liten groda. Jättesöt var den!
 
 

Torsdag; sakta men säkert

Jag avbröt hästarnas tupplur när jag kom för att hämta Misty. Eller ja, hon stod ändå som vakt så hon sov inte. Men hon var tvungen att pusta och stånka högljutt och sen sträcka ordentligt på sig innan hon kunde tänka sig att följa med.
 
Vi promenerade ner till vägen som uppvärmning och gjorde sen flyttövningar, dvs skänkelvikningar och början på bakdelsvändning etc. Transporten stod på ett annat ställe nu, men inte stadigt nog för oss. Ville ändå utnyttja tillfället så hon fick sticka in huvudet genom skötardörren när jag öppnade den, och så gå upp med frambenen på rampen och kika in. Hon var på väg in så jag fick hejda henne.
 
Promerade lite till, förbi en hästätande skylt, gick runt och tittade på maskinerna på gården och så. Sen hann vi inte med så mycket mer innan regnet kom.

Tisdag

Jag kände mig åt det fantasilösa hållet idag, så det blev en promenad, vår vanliga runda runt sjön, med stretch och massage. Misty verkade lite trött idag, men det var riktigt varmt så det kanske inte är så konstigt. 
 
"Men stå inte bara där och glo, kom då!"
 
Stackars Hannibal som bara får titta på...
 

Måndag; fräääs!

Misty verkade glad och peppad när jag hämtade henne i hagen, så en extra vilodag var nog bara bra. Bestämde mig för ett blandpass. Efter borstning och översyn gick vi och öppnade upp transporten och gick på 1,5 gång. Första gången stannade hon på rampen, men sen gick hon rätt på. Stod hyfsat snällt och jag såg till att hinna be henne backa innan hon kom på det själv. 
 
Vi promenerade en liten vända och tittade på postbilen, som visst också äter hästar. Sen gick vi in på volten och jobbade med ledövningar och att flytta sig. Öppna, skänkelvikning, framdelsvändning och dekonstruerad bakdelsvändning försökte vi oss på. Dekonstruerad bakdelsvändning är ett pyttesteg i taget så jag ska hinna med att justera oss för att få det rätt, så inte Misty snurrar i väg i nånslags spiral utåt och trasslar in oss båda två i linan. 
 
Gick in och ur transporten ett par gånger till innan jag gav mig. Hon var redan betydligt lugnare, svettades ingenting och var nyfiken och undersökte insidan när vi gick in så det var bara en gång som hon backade ut utan att jag bett henne. Efteråt fick hon vara med och stänga alla luckor också.
 
Avslutade med en kort promenad till och stretchning. Mycket nöjd med dagens övningar, bortsett från att Misty klivit på min ena lilltå samt snytit sig i mitt ansikte. Men man kan ju inte få allt.

Lördagsmys

Igår blev det en lugnare Mistydag, med lite pyssel bara. 
 
Jag måste säga att Mity hållit sig bra i hullet på betet vi har, hon är inte direkt tjock utan ganska lagom. Av de tre som går där är hon den som det passar bäst. Stato har ju fått extramat hela sommaren och Timra gått med munkorg nu några veckor.
 
 

Fredag; den hemska lådan

Efter en dags helvila var det dags igen. Eftersom jag kört i genom större delen av vår repertoar av markövningar och inte var så sugen på repetition just nu bestämde jag mig för börja med nåt nytt genom att återintroducera Misty för transporten.
 
Hon fick följa med mig ut och gå runt och öppna luckorna, vilket hon tog med ro, stack in huvudet och sniffade genom skötardörren först. När jag fällde ner rampen hade hon jättebråttom fram för att dunka på den med framhoven, som hon gör när hon undersöker saker. Dock fick hon panik av ljudet och kastade sig i väg i full fart. Den här transporten är betydligt skramligare än hennes älskade Stabilo, dessutom har hon ju skor på sig nu så det smällde rejält.
 
Samlade ihop henne igen och gick tillbaka. Hon följde snällt med och började med sin undersökning igen, denna gång var hon beredd och blev inte skrämd. Vi provade gå upp på rampen och efter lite tvekan fick vi med oss bakhovarna. Lät henne backa ner och ta ny fart och då gick hon in hela vägen. Däremot backar hon ut ganska direkt.
 
Gick olika långt in och backade ut, fram och tillbaka, ett antal gånger. För det mesta följer hon med in utan problem, ett par gånger tvekade hon eller stannade. Sen backar hon helst ut genast, och då vill hon inte lyssna riktigt utan får bråttom när man försöker prata med henne. Det tolkar jag helt enkelt som att hon vet vad det är meningen att hon ska göra, men hon blir ännu för stressad för att genomföra det.
 
Är riktigt nöjd, med tanke på hur länge sen det var hon var inne i en transport, att Lindas transport är en ganska liten och skranglig sak (som sagt, ingen Stabilo direkt!) och att det var varmt med flugor, så gick det över förväntan. Steg ett att jobba med där är att hon ska lyssna på grundkommandona fram, stopp och backa lika bra inne i och på väg ut ur transporten som annars.

RSS 2.0